Annonsauktionen

Konceptet

Varje gång en annons visas går den igenom vad vi kallar annonsauktionen. Det är en process som bestämmer vilka annonser som visas och i vilken ordning (eller om det över huvud taget finns några annonser som når upp till den lägsta annonsrankningen som krävs för att visas). Det är inte som en konstauktion där den som bjuder högst alltid vinner, utan Google Ads gör något lite intressantare.

1. Sökningen

Josef söker efter ”pizza hemkörning”.

2. Antalet annonser begränsas

Google Ads-systemet hittar alla annonser vars sökord matchar frasen ”pizza hemkörning” tillräckligt bra. Systemet ignorerar alla matchande annonser som inte är kvalificerade att visas, t.ex. annonser som är inriktade på ett annat land eller som inte är godkända.

3. Annonser tas bort

Systemet bestämmer sedan vilka annonser som har tillräckligt hög annonsrankning för att visas (har annonserna till exempel tillräckligt hög förväntad klickfrekvens och ger annonserna och målsidorna användarna en bra upplevelse?). Annonser som inte når upp till det lägsta kvalitetskravet som behövs för att visas tas också bort.

4. Annonserna ordnas

De återstående annonserna visas och ordnas på sidan efter annonsrankning, en kombination av budbelopp, kvaliteten på annonser och målsidor, tröskelvärdena för annonsrankning, konkurrensen i en auktion, sökningens sammanhang samt den förväntade effekten av tillgångar och andra annonsformat.

Steps in an Google ads auction

5. Annonserna visas!

Josef ser relevanta annonser och beställer sin drömpizza.

6. Processen upprepas

Varje gång någon vill ha en pizza och söker börjar hela auktionsprocessen igen, med potentiellt olika resultat varje gång beroende på sökningens sammanhang och konkurrensen mellan annonsörerna vid det exakta sökögonblicket.

Varför det är viktigt

Det viktigaste att komma ihåg är att auktionsprocessen använder annonsrankning för att avgöra om annonsen är kvalificerad, och i så fall vilken position den får. Även om dina konkurrenter bjuder över dig, kan du hamna i en högre position – till ett lägre pris – om du har annonser och målsidor med hög kvalitet.

Minns även att auktionsprocessen upprepas för varje sökning på Google. Resultatet kan bli olika varje gång beroende på konkurrensen i det ögonblicket och vilken annons som du använder. Så oroa dig inte om din position på sidan skiftar – det är normalt att den varierar varje gång.

Så här ser du det

I steg 4 ovan ordnas annonserna på sidan (det är din annonsposition) med en formel som kallas annonsrankning. Huvudkomponenterna i annonsrankningen är dina bud, kvaliteten på dina annonser och din webbplats, gränsvärdena för annonsrankning, konkurrensen i auktionen, sökningens sammanhang samt den förväntade effekten av tillgångar och andra annonsformat. Om du vill förbättra positionen måste du övertrumfa konkurrenterna genom kvalitet och/eller budbelopp.