Om parametern gad_source

Google använder konverteringsmetadata för att mäta vissa konverteringar som inte kan mätas med traditionella metoder. För att göra detta används webbadressparametern gad_source för att identifiera källan till annonswebbadresser och för att förbättra noggrannheten i konverteringsmätningen. Alla webbadresser som kommer från en Google-annons innehåller nu &gad_source i den slutliga webbadressen. Denna parameter används för att identifiera källan till annonsklicket och kan inte anpassas. Alla annonsörer och kampanjer med samma källa har samma gad_source.

Obs! &gad_source hette tidigare &gad. Parametern gad_source lanseras gradvis under de kommande månaderna. Vissa annonsörer kanske inte ser parametern gad_source i sina webbadresser än.

Så här fungerar det

Google lägger till &gad_source i slutet av den slutliga webbadressen, före eventuella fragment (även kallade namngivna ankare), indikerat med #).

Exempel

example.com/foo?a=b&gad_source=1#xyz

Om din webbplats innehåller omdirigeringar är det viktigt att du behåller webbadressparametern gad_source i omdirigeringen. Google Ads- och Analytics-taggar förväntar sig att hitta parametern gad_source på den översta parameternivån på den sida där taggarna läses in.

Specialfall

En liten andel webbplatser tillåter inte godtyckliga webbadressparametrar och visar en felsida med dessa parametrar. Kontakta den webbansvariga och ta reda på om detta gäller dig, eller gör ett kort test för att se om din webbplats tillåter godtyckliga parametrar. Om det visas ett felmeddelande kan du behöva be den webbansvariga att tillåta gad_source-webbadressparametrar.

Så här kontrollerar du om det går att lägga till en &gad_source-webbadressparameter på din målsida:

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Insikter och rapporter i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Målsidor.
  4. Kopiera målsidesadressen från din målsida i Google Ads och klistra in den i webbläsaren.
  5. Lägg till webbadressparametern &gad_source manuellt.
  6. Tryck på Retur för att gå till webbadressen.
  7. Kontrollera att den angivna parametern fortfarande syns i webbadressrutan och att sidan läses in på rätt sätt.

Exempel

Anta att webbadressen till din målsida är example.com/foo.

Klistra in adressen i webbadressfältet och lägg till en testwebbadressparameter (till exempel ”bar”). Tänk på att du måste skriva ett frågetecken (?) före parametern om det inte finns några frågetecken tidigare i webbadressen:

example.com/foo?gad_source=1

Om det finns ett frågetecken tidigare i adressen måste du lägga till ett et-tecken (&):

example2.com/foo?page=123&gad_source=1

När du sedan navigerar till webbadressen ska du kontrollera att du ser gad_source=1 i webbadressfältet. Tänk på att gad-parametern är skiftlägeskänslig och måste skrivas på samma sätt på alla sidor på webbplatsen.

Om du har andra webbadressparametrar ska gad_source placeras efter dessa, men före eventuella fragment (så kallade namngivna ankare, indikerade med #). Exempel:

example.com/foo?a=b&gad_source=1#xyz

Observera att parametern gad_source inte styrs av automatisk taggning, eftersom den inte genereras specifikt för din kampanj.