Hjälp för annonsörer att följa APPI i Google Ads

Google sätter i alla lägen användarna i första rummet. En del i detta åtagande gentemot användarna är att vi aldrig säljer personuppgifter och att vi ger användarna insyn och kontroll över annonsupplevelsen med verktyg som Mitt konto, Varför visas annonsen? och Dölj denna annons. Vi investerar även i initiativ som Coalition for Better Ads, Digital News Initiative, Google News Initiative och ads.txt för att främja ett sunt och hållbart ekosystem för annonsering och hjälpa er, våra utgivare, att växa.

I juni 2020 gjorde den japanska regeringen ett antal tillägg till den befintliga lagen om skydd av personliga uppgifter (APPI). APPI med tillägg trädde i kraft den 1 april 2022.

APPI med tillägg innehåller bland annat regler kring behandling av japanska användares ”personrelaterade information” (PRI). Enligt APPI gäller att företag som överlämnar japanska användares PRI till tredje part vilka sannolikt kommer att koppla denna information till personuppgifter, måste få bekräftat av mottagaren att denna har inhämtat samtycke till behandling och registrering av uppgifterna från de registrerade. PRI består vanligtvis av information som samlas in av identifierare och som inte i sig identifierar en specifik individ (till exempel ett cookie-id) och inte lagras tillsammans med personuppgifter (enligt definitionen i APPI).

När Google tar emot PRI från organisationer i samband med Googles annonserings- eller mätningstjänster kan Google kombinera denna information med personuppgifter som samlas in fristående av Google. I situationer då Google kombinerar PRI med personuppgifter som samlas in fristående av Google sker detta efter samtycke från den registrerade. Informationen kombineras normalt i syfte att ”tillhandahålla anpassade tjänster, som innehåll och annonser” och att ”mäta resultat” (se Varför Google samlar in data i vår integritetspolicy) för annonsvisning och liknande eller relaterade behandlingsaktiviteter. Gällande skyldigheten att tillhandahålla information om överföring av PRI över landsgränser kan du läsa mer om tillhandahållande av information om skyddssystemen för personuppgifter i främmande länder (omarbetad artikel 31.1.2 i APPI).

Referenser för juridiska och föreskrivna riktlinjer för APPI