Om effekt av samtyckesläge

Med samtyckesläget kan du justera Google-taggarnas beteende baserat på användarnas samtyckesstatus. Det gör det dessutom möjligt för Google att skapa modeller av luckor i konverteringsrapporteringen. Mätvärdet för effekt av samtyckesläge visar hur konverteringsvolymen påverkas av samtyckesstatusen. Det visar förändringar i antalet rapporterade konverteringar som beror på konverteringsmodelleringen för samtyckesläge för din kvalificerade domän och dina kvalificerade länder. Läs mer om modellering för samtyckesläge

När konverteringsmodelleringen börjar köras kan du se ökningen av antalet rapporterade konverteringar per domän/land-par på fliken Diagnostik.

Det här är användargränssnittet för samtyckeslägets resultat.

Se effekt av samtyckesläge

Du kan se effekt av samtyckesläge i Google Ads på två sätt:

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Informationsrutan för spårningsstatus

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn och klicka på Sammanfattning.
  3. Klicka på Visa alla konverteringsåtgärder högst upp till höger på sidan Sammanfattning.
  4. Leta reda på konverteringsåtgärden du vill granska. I kolumnen Spårningsstatus bör konverteringsåtgärden vara Registrerar konverteringar och visas med en pilikon Trending up. Håll muspekaren över ikonen för att se konverteringstaggens status.
  5. Om samtyckesläge har implementerats bör du se ett meddelande om att konverteringsmodellering är aktiv för samtyckesläge.
  6. Klicka på Visa effekten. Du omdirigeras till sidan Diagnostik.

Fliken Konverteringsdiagnostik

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn och klicka på Sammanfattning.
  3. Klicka på en konverteringsåtgärd som har ikonen Trending up i statuskolumnen i tabellen Konverteringsåtgärder.
  4. Klicka på fliken Diagnostik i sidmenyn högst upp. Du kan då se effekten av samtyckesläget.

Så beräknas effekt av samtyckesläge

Effekt av samtyckesläge är den ökning av antalet konverteringar som sker efter att samtyckesläget har implementerats (modelleringens startdatum). Värdet beräknas med följande formel:

modellerade konverteringar/observerade konverteringar

Ökningen beräknas för varje domän/land-par. Varje par motsvarar en del av trafiken som uppvisar en egen effekt av samtyckesläget. Mätvärdet uppdateras en gång i veckan.

När visas ökningsstatistiken?

Ökningsstatistiken visas fyra veckor efter modelleringens startdatum. Du kan se startdatumet för fyraveckorsperioden i kolumnen för modelleringens startdatum. Informationen går att ladda ned och uppdateras en gång i veckan tills de fyra veckorna har passerat.

Vissa domäner och länder kanske inte rapporteras på grund av att ökningen är för låg.

Du måste nå särskilda gränsvärden för modellering och volym för ett givet land för att se information om ökningen. Om du når dessa gränsvärden kan du förvänta dig att se information om effekten redan sju dagar efter att du har implementerat samtyckesläget.

Fyraveckorsperioden inleds det datum då modelleringen börjar köras, även om det aktuella domän/land-paret inte når gränsvärdena för att tas med i rapporterna. Om du redan är kvalificerad för konverteringsmodellering med samtyckesläge inleds fyraveckorsperioden från startdatumet för modellering. Informationen visas om ett domän/land-par når gränsvärdena för rapportering.

Felsöka lägre ökning än förväntat

För att få ut mesta möjliga av modelleringen bör du se till att du har implementerat samtyckesläget på rätt sätt på alla sidorna på din webbplats. Om ökningen är lägre än förväntat kan det bero på följande:

• Samtyckesläget påträffades inte på alla sidor: När samtyckesläget inte identifieras på alla dina sidor kan det uppstå luckor i modelleringen. Kontrollera att
    • den globala webbplatstaggen har infogats på alla sidor
    • samtyckesläget har implementerats på alla sidor
    • standard- eller uppdateringsanropet aktiveras innan Google-taggar aktiveras.
  • Samtyckesfrekvensen för annonsklick från en domän är för låg för att du ska dra full fördel av modellering: Kontakta leverantören av plattformen för samtyckeshantering (CMP) för att höra hur du kan optimera samtyckesfrekvensen. Kontrollera att
    • standard- eller uppdateringsanrop sker rätt ordning
    • standard- eller uppdateringsanropet aktiveras innan Google-taggar aktiveras
    • samtyckesmeddelandet följer föreskrifterna för din region.
  • Återaktivera taggar för att aktivera pingar utan cookies för användare som inte samtycker till konverteringsspårning: Det skickas inte med några annonsklicksidentifierare i pingar utan cookies om dataanonymisering har aktiverats. Pingarna kan ge större exakthet och förbättra resultatet av modelleringen. Läs mer om hur du hanterar samtyckesinställningar

Använd verktyget Google Tag Assistant för att avgöra om samtyckesläget har implementerats korrekt på en sida.

Felsöka utebliven information om effekt av samtyckesläge och ökning

Det kan finnas flera anledningar till att rapporten inte innehåller någon information om effekt av samtyckesläge i ett visst land:

• Samtyckesläget har inte implementerats under minst sju hela dagar.
  • Fyraveckorsperioden för modellering har passerat. Ökningsstatistiken visas fyra veckor efter modelleringens startdatum.
  • Det finns inte tillräckligt med data för att modellera effekten för det aktuella domän/land-paret.
  • Konverteringsmodellering har aktiverats för domän/land-paret men ökningen understiger 1 %, vilket är minimigränsen för rapportering.

Om det saknas ökningsdata för alla geografiska segment eller för det största geografiska segmentet kan det bero på problem med implementeringen. Kontrollera implementeringen av samtyckesläget genom att följa anvisningarna för den globala webbplatstaggen eller inställning av samtyckesläge med Google Taggstyrning.