Så får budgetändringar effekt

När du ändrar din genomsnittliga dagliga budget visas dessa justeringar i ditt konto direkt. Om du ändrar din genomsnittliga dagliga budget kan det påverka hur ofta dina annonser visas samt hur mycket du kan debiteras.

Budgetändringar kan påverka hur ofta annonserna visas

Google optimerar dina kampanjutgifter för de dagar i månaden när det är mer sannolikt att du får klick och konverteringar. När du ändrar din genomsnittliga dagliga budget börjar Google visa dina annonser med hänsyn till den nyligen ändrade budgeten. Om du ökar budgeten kan det leda till att utgifterna ökar, medan en minskning kan ha motsatt effekt.

Budgetändringar kan påverka hur mycket du kan debiteras

Om du ändrar din genomsnittliga dagliga budget påverkar det både den dagliga utgiftsgränsen och din utgiftsgräns per månad. Läs mer om utgiftsgränser

Effekt på den dagliga utgiftsgränsen

Den dag du gör en eller flera ändringar i din genomsnittliga dagliga budget kommer din dagliga utgiftsgräns att baseras på den högsta genomsnittliga dagliga budget som du väljer för den dagen. Det innebär att du inte debiteras mer än dubbla den högsta genomsnittliga dagliga budgeten för den dagen för de flesta kampanjer.

Exempel

Anta att du har en kampanj med en genomsnittlig daglig budget på 100 kronor. Samma dag ökar du budgeten till 500 kronor för att senare sänka den till 50 kronor. Den dagliga utgiftsgränsen för dagen blir den högsta av dina genomsnittliga dagliga budgetar multiplicerat med 2, vilket motsvarar 500 kronor × 2 = 1 000 kronor.

Effekt på utgiftsgränsen per månad

När du ändrar budgeten överstiger dina utgifter för resten av månaden inte den nya genomsnittliga dagliga budgeten multiplicerat med resterande dagar i månaden.

Exempel

Låt oss ta en titt på en månatlig utgiftsgräns för november, som sträcker sig från den första november till den 30 november. Den första november anger du en genomsnittlig daglig budget på 50 kronor, och en månatlig utgiftsgräns på 1 520 kronor (50 × 30,4). Låt oss sedan anta att du den 24 november bara har spenderat 1 030 kronor och att du bestämmer dig för att öka den genomsnittliga dagliga budgeten för de återstående dagarna i månaden. Du ändrar din genomsnittliga dagliga budget till 100 kronor. Det högsta beloppet du debiteras med under november blir följande:

1 030 kronor som spenderats hittills + (100 kronor/dag × 7 dagar kvar i november) = 1 730 kronor i månatlig utgiftsgräns

Lägga ihop allt

När du ändrar en genomsnittlig daglig budget händer två saker:

1. Google börjar visa dina annonser med hänsyn till den nya budgeten.
  2. Den dagliga utgiftsgränsen och din månatliga utgiftsgräns uppdateras enligt den nya budgeten.

Fler exempel nedan:

En enda budgetökning

Anta att du har en kampanj som har körts sedan början av september. I början av september ser det ut så här:

• Genomsnittlig daglig budget: 100 kronor
  • Daglig utgiftsgräns = 100 kr × 2 = 200 kronor
  • Månatlig utgiftsgräns = 100 kronor × 30,4 = 3 040 kronor

När det är fem dagar kvar i månaden (inklusive den dag budgeten ändras) och utgifterna har varit 2 700 kronor totalt höjs den genomsnittliga dagliga budgeten till 500 kronor. Detta ger följande resultat:

• Genomsnittlig daglig budget: 500 kronor
  • Daglig utgiftsgräns: 500 kronor × 2 = 1 000 kronor
  • Månatlig utgiftsgräns = 2 700 kronor + (500 kronor/dag × 5 kvarvarande dagar i september) = 5 200 kronor

En enda budgetminskning

Anta att du har en kampanj som har körts sedan början av september. I början av september ser det ut så här:

• Genomsnittlig daglig budget: 100 kronor
  • Daglig utgiftsgräns = 100 kr × 2 = 200 kronor
  • Månatlig utgiftsgräns = 100 kronor × 30,4 = 3 040 kronor

När det är fem dagar kvar i månaden (inklusive den dag budgeten ändras) och utgifterna har varit 2 700 kronor totalt sänks den genomsnittliga dagliga budgeten till 50 kronor. Detta ger följande resultat:

• Genomsnittlig daglig budget: 50 kronor
  • Daglig utgiftsgräns för dagen med ändringen: 100 kronor × 2 = 200 kronor

Detta beror på att vi väljer den högsta dagliga budgeten för dagen.

• Daglig utgiftsgräns för de återstående dagarna i månaden: 50 kronor × 2 = 100 kronor
  • Månatlig utgiftsgräns = 2 700 kronor + (50 kronor/dag × 5 kvarvarande dagar i september) = 2 950 kronor
Obs! När den dagliga utgiftsgränsen uppdateras behålls den högsta genomsnittliga budgeten för den dag då ändringen genomförs. Den månatliga utgiftsgränsen tar dock bara hänsyn till den senaste genomsnittliga dagliga budgeten.

Flera ändringar under samma dag

Anta att du har en kampanj som har körts sedan början av september. I början av september ser det ut så här:

• Genomsnittlig daglig budget: 100 kronor
  • Daglig utgiftsgräns = 100 kr × 2 = 200 kronor
  • Månatlig utgiftsgräns = 100 kronor × 30,4 = 3 040 kronor

När det är fem dagar kvar i månaden (inklusive den dag budgeten ändras) och utgifterna har varit 2 700 kronor totalt höjs den genomsnittliga dagliga budgeten till 500 kronor. Detta ger följande resultat:

• Genomsnittlig daglig budget: 500 kronor
  • Daglig utgiftsgräns: 500 kronor × 2 = 1 000 kronor
  • Månatlig utgiftsgräns = 2 700 kronor + (500 kronor/dag × 5 kvarvarande dagar i september) = 5 200 kronor

Samma dag, några timmar efter den första ändringen, uppgår utgifterna till 2 800 kronor totalt när den genomsnittliga dagliga budgeten sänks till 300 kronor. Detta ger följande resultat:

• Genomsnittlig daglig budget: 300 kronor
  • Daglig utgiftsgräns för dagen med ändringen: 500 kronor × 2 = 1 000 kronor

Detta beror på att vi väljer den högsta dagliga budgeten för dagen.

• Daglig utgiftsgräns för de återstående dagarna i månaden: 300 kronor × 2 = 600 kronor
  • Månatlig utgiftsgräns = 2 800 kronor + (300 kronor/dag × 5 kvarvarande dagar i september) = 4 200 kronor

Obs! Även om du inte avsiktligen ändrar den genomsnittliga dagliga budgeten i din kampanj räknas följande åtgärder som budgetändringar (för att beräkna det högsta belopp du betalar inom en kalendermånad):

• ändring av kampanjens slutdatum
  • ändring av tidszonen i ditt Google Ads-konto

Läs om hur du väljer tidszon och hur det påverkar budgetperioden.