Kom igång med Google Earth i webbläsaren

I Google Earth kan du se

• högupplösta flyg- och satellitbilder, foton och topografi
  • en bild från ditt hem, din skola eller något annat ställe på jorden.
  • rutter när du kör från en plats till en annan.

I den här artikeln beskriver vi funktionerna i Google Earth.

Sök i Google Earth

1. Öppna Google Earth i webbläsaren på datorn.
  2. Klicka på sökfältet högst upp till vänster.
  3. Skriv vad du vill söka efter eller klicka på Jag har tur.

Läs mer om hur du söker efter platser.

Skapa ett nytt projekt i Google Earth

1. Öppna Google Earth i webbläsaren på datorn.
  2. Klicka på Arkivföljt avNytt Drive-projekt i menyfältet högst upp.

Läs mer om hur du hanterar dina projekt

Hantera lager i Google Earth

Så här växlar du mellan olika kartformat och aktiverar olika extra lager:

1. Öppna Google Earth i webbläsaren på datorn.
  2. Klicka på Lager Kartformat längst ned till vänster.

Läs mer om lager och relaterade funktioner i Google Earth

Interagera med jordgloben i Google Earth

Skapa och hantera platsmärken i Google Earth
  1. Öppna Google Earth i webbläsaren på datorn.
  2. Klicka på Lägg till platsmärke högst upp.

Läs mer om hur du hanterar platsmärken

Rita en bana eller polygon i Google Earth
  1. Öppna Google Earth i webbläsaren på datorn.
  2. Klicka på Bana eller polygon högst upp.
  3. Välj en startpunkt.
  4. Rita en linje eller polygon genom att klicka på punkter på kartan.

Läs mer om hur du skapar resvägar.

Mäta avstånd och yta i Google Earth
  1. Öppna Google Earth i webbläsaren på datorn.
  2. Klicka på Mät högst upp.

Läs mer om hur du mäter avstånd.

Komma igång med menyraden i Google Earth

Du hittar de flesta funktionerna i Google Earth i den övre menyraden.

Fil
  • Nytt Drive-projekt: Skapa anpassade kartor och berättelser om platser runt om i världen med text, foton och videor. Du kan även dela dina kartor och berättelser med andra som du vill samarbeta med.
  • Öppna från Drive: Öppna ditt projekt direkt från Google Drive.
  • Ny lokal KML-fil: Skapa en ny KML-fil som sparas i datorns webbläsarlagring.
  • Importera KML- eller KMZ-fil: Importera en KML-fil från datorns lagringsutrymme.
  • Exportera som KML-fil: Ladda ned ett projekt som en KML-fil till datorns lagringsutrymme.
Visa
  • Starta bildspel: Hitta ett bildspel med dina projekt.
  • Visa rutnät: Aktivera rutnät för att se information om geografiska koordinater och din ungefärliga plats på jordens yta.
  • Lager: Växla mellan olika kartformat och aktivera olika extra lager.
Lägg till
  • Mapp: Ordna resor och andra projekt med hjälp av mappar.
  • Platsmärke: Hitta dina favoritställen över hela jorden och spara dem som platsmärken.
  • Polygon: Märk upp kartan med linjer och polygoner för att planera.
  • Bild: Lägg till funktioner som Bild i Drive-projekt eller KML-filer.
  • Rutöverlagring: Visa platsbaserade datalager som täcker ett visst område ovanpå kartan.
Verktyg
  • Mätning: Mät avstånd mellan platser och längs banor. Du kan även mäta storleken på polygoner som du ritar i Google Earth.
  • Inställningar: Styr dina animationer och visningsinställningar samt välj vilka mätvärden du vill använda.
Hjälp
  • Hjälp: Felsök problemen eller besök hjälpcentret för Google Earth.
  • Om Google Earth: Ta reda på vilken version av Google Earth du använder.
  • Skicka feedback: Skicka förslag eller feedback om vad vi kan förbättra.