Trendiviivan lisääminen ja muokkaaminen

Trendiviivan lisääminen

Trendiviivat auttavat näkemään trendejä kaavioissa.

Ennen trendiviivan luomista: Voit lisätä trendiviivoja pylväs‑, viiva‑ ja pistekaavioihin.

1. Avaa tietokoneella laskentataulukko Google Sheetsissä.
  2. Kaksoisklikkaa kaaviota.
  3. Valitse oikealta Muokkaa ja sitten Sarja.
  4. Valinnainen: Valitse Lisää kohteeseen ‑kohdan vierestä datasarja, johon trendiviiva lisätään.
  5. Valitse Trendiviiva. Jos vaihtoehtoa ei näy, trendiviivat eivät toimi datasi tapauksessa.
Trendiviivan muuttaminen
  1. Avaa tietokoneella laskentataulukko Google Sheetsissä.
  2. Kaksoisklikkaa kaaviota.
  3. Valitse oikealta Muokkaa ja sitten Sarja.
  4. Valinnainen: Valitse Lisää kohteeseen ‑kohdan vierestä datasarja, johon trendiviiva lisätään.
  5. Trendiviivan alta voit muokata:
    • trendiviivan tyyppiä
    • viivan väriä, läpinäkyvyyttä ja paksuutta
    • tunnisteita
    • korrelaatiokertoimen neliötä: näyttää, miten hyvin trendiviiva seuraa dataa. Mitä lähempänä korrelaatiokertoimen (R) neliö on arvoa 1, sitä tarkemmin trendiviiva seuraa dataa. Tämä ominaisuus on käytettävissä vain, jos lisäät selitteen.
    • polynomiasteita: saatavilla ainoastaan polynomisille trendiviivoille.
    • keskiarvotyyppejä: saatavilla ainoastaan liukuvan keskiarvon trendiviivoille.
    • jaksoja: saatavilla ainoastaan liukuvan keskiarvon trendiviivoille.
Trendiviivat ja yhtälöt, joita voit käyttää
  • Lineaarinen: datalle, joka seuraa suoraa viivaa.
  • Trendiviivayhtälö: y = mx+b.
  • Eksponentiaalinen: datalle, joka suurenee ja pienenee suhteessa senhetkiseen arvoonsa.
  • Trendiviivayhtälö: y = A*e^(Bx).
  • Polynominen: muuttuvalle datalle.
  • Trendiviivayhtälö: ax^n + bx^(n-1) + … + zx^0.
  • Logaritminen: datalle, jonka suureneminen tai pieneneminen on aluksi nopeaa ja tasaantuu myöhemmin.
  • Trendiviivayhtälö: y = A*ln(x) + B.
  • Potenssisarja: datalle, joka suurenee tai pienenee samassa suhteessa senhetkiseen arvoonsa.
  • Trendiviivayhtälö: y = A*x^b.
  • Liukuva keskiarvo: auttaa tasaamaan epävakaata tai vaihtelevaa dataa.