Taulukoiden suojaaminen, piilottaminen ja muokkaaminen

Taulukon tai välin suojaaminen

Jos et halua, että muut muuttavat laskentataulukon sisältöä, voit suojata sen. Tätä ei pidä käyttää tietoturvatoimenpiteenä. Suojatun laskentataulukon kopioita voi tulostaa, kopioida, liittää, importoida ja eksportoida. Jaa laskentataulukoita vain sellaisille henkilöille, joihin luotat.

Vinkki: Jos Suojatut taulukot ja välit ‑kohtaa ei näy, käytät todennäköisesti Microsoft Office ‑tiedostojen muokkausta. Muunna tiedosto Google Sheets ‑muotoon, jotta voit suojata taulukoita ja välejä. Lue lisää Microsoft Office ‑tiedostojen muokkauksesta ja muuntamisesta.

Välin tai taulukon suojaaminen

Tärkeää: Kun suojaat taulukon, voit

• samanaikaiseti lukita solujen muotoilun ja sallia käyttäjien muokata syöttöarvoja
  • suojata datan salasanalla.
  1. Avaa laskentataulukko Google Sheetsissä.
  2. Klikkaa Tiedot ja sitten Suojaa taulukot ja välit. Oikealle avautuu kenttä.
  3. Valitse Lisää taulukko tai alue tai klikkaa aiemmin luotua suojausta, jos haluat muokata sitä.
  4. Jos haluat suojata välin, klikkaa Väli. Jos haluat suojata taulukon, klikkaa Taulukko.
    • Väli: Voit lisätä suojatun välin tai muokata sellaista klikkaamalla laskentataulukkokuvaketta ja korostamalla haluamasi välin laskentataulukosta.
    • Taulukko: Valitse suojattava taulukko. Jos haluat taulukkoon suojaamattoman soluryhmän, valitse Paitsi tietyt solut ‑valintaruutu.
  5. Klikkaa Aseta käyttöoikeudet tai Muuta käyttöoikeuksia.
  6. Valitse, miten haluat rajoittaa muokkaamista:
    • Jos haluat, että näytöllä näkyy varoitus, kun joku tekee muokkauksen, valitse "Näytä varoitus, kun tätä aluetta muokataan". Tämä ei estä muokkaamista, mutta muokkaaja näkee ilmoituksen, jossa häntä pyydetään vahvistamaan, haluaako hän todella tehdä muokkauksen.
    • Jos haluat valita, kuka voi muokata väliä tai taulukkoa, valitse "Rajoita, kuka voi muokata tätä aluetta". Valitse haluamasi vaihtoehto:
      • Vain sinä: Vain sinä (ja lisäksi omistaja, jos et omista tiedostoa) voit muokata väliä tai taulukkoa.
      • Vain verkkotunnus: Jos käytät Google Sheetsiä työpaikalla tai koulussa, vain verkkotunnukseesi kuuluvat käyttäjät voivat muokata väliä tai taulukkoa. Tämä vaihtoehto on käytettävissä vain, kun kaikki verkkotunnuksen käyttäjät voivat muokata laskentataulukkoa.
      • Oma: Vain valitsemasi henkilöt voivat muokata väliä tai taulukkoa.
      • Kopioi käyttöoikeudet toisesta välistä: Käytä samoja oikeuksia, jotka olet määrittänyt toiseen soluryhmään tai taulukkoon.
  7. Klikkaa Tallenna tai Valmis.

Näet suojatut solut klikkaamalla Näytä ja sitten Näytä ja sitten Suojatut alueet. Suojattuihin soluihin lisätään raidallinen tausta.

Kuka voi suojata välin tai taulukon?
  • Jos omistat laskentataulukon, voit valita, kuka voi tehdä muutoksia väleihin ja taulukoihin.
  • Jos voit muokata laskentataulukkoa, voit valita, kuka voi tehdä muutoksia väleihin ja taulukoihin, mutta et voi poistaa omistajan käyttöoikeuksia.
  • Jos voit katsoa tai kommentoida laskentataulukkoa, et voi tehdä muutoksia.
Suojatun taulukon kopion muokkaaminen
  • Jos sinulla on muokkausoikeus, voit tehdä kopion suojatusta taulukosta, kopioida taulukkotiedoston tai ladata laitteeltasi uuden version.
  • Jos sinulla on katseluoikeus mutta ei muokkausoikeutta, voit tehdä laskentataulukosta kopion.

Suojauksen poistaminen

1. Klikkaa Google-taulukosta Data ja sitten Suojaa taulukot ja välit.
  2. Voit nähdä kaikki suojauksen sisältävät välit, kun valitset näkyviin tulevasta oikeasta paneelista Peruuta.
  3. Etsi poistettava suojaus ja sitten valitse Poista.

Taulukoiden piilottaminen

Voit piilottaa taulukoita, jotka ovat vanhoja tai jotka ovat muiden taulukoiden laskujen paikkamerkkejä.

Taulukon piilottaminen ei ole sama asia kuin taulukon suojaaminen.

• Kaikki laskentataulukon muokkaajat voivat kumota piilottamisen ja näyttää taulukot.
  • Laskentataulukon katsojat eivät näe piilotettuja taulukoita. Jos joku tekee laskentataulukosta kopion, taulukot pysyvät piilossa, mutta kopioija voi tuoda ne näkyviin.
Taulukon piilottaminen tai näyttäminen

Taulukon piilottaminen:

1. Avaa laskentataulukko Google Sheetsissä.
  2. Klikkaa taulukkoa, jonka haluat piilottaa.
  3. Klikkaa taulukkovälilehdellä olevaa alanuolta Alanuoli.
  4. Valitse Piilota taulukko. Tätä vaihtoehtoa ei näy, jos laskentataulukossa ei ole vähintään kahta taulukkoa.

Taulukon tuominen näkyviin:

1. Klikkaa Näytä ja sitten Näytä [nimi]. Jos laskentataulukossa ei ole piilotettuja taulukoita, tämä vaihtoehto on himmennetty.
  2. Klikkaa taulukkoa, jonka piilotuksen haluat poistaa.
  3. Laskentataulukko tulee uudelleen näkyviin.
Piilotettuja taulukoita sisältävien laskentataulukoiden importointi ja eksportointi

Piilotetut taulukot pysyvät piilossa seuraavissa tapauksissa:

• Eksportoit laskentataulukon .pdf-, .xls- tai .ods-tiedostona.
  • Importoit laskentataulukon .xls-, .xlsx- tai .ods-muodossa.
  • Eksportoit laskentataulukon html:ään "/htmlview"-parametrilla: jos lisäät sivun parametrin (#gid=N) URL-osoitteeseen, piilotettu taulukko näkyy.
  • Julkaiset laskentataulukon.

Taulukoiden muokkaaminen

Vinkki: Voit suorittaa useille taulukon välilehdille joukkotoimintoja, esimerkiksi seuraavia:

• Kopioi
  • Poista
  • Monista
  • Piilota
  • Siirrä välilehtiä

Jos haluat tehdä joukkotoimintoja, paina vaihtonäppäintä, valitse välilehdet and then ja klikkaa haluamaasi toimintoa.

Taulukon kopioiminen

Voit kopioida taulukon laskentataulukosta. Kopioita voi tehdä saman laskentataulukon sisällä tai erilliseen laskentataulukkoon.

Taulukon kopiointi toiseen laskentataulukkoon:

1. Klikkaa taulukkovälilehdellä olevaa alanuolta Alanuoli.
  2. Klikkaa Kopioi kohteeseen.
  3. Valitse luettelosta laskentataulukko, johon haluat kopioida taulukon.
  4. Klikkaa Valitse.

Taulukon kopioiminen samaan laskentataulukkoon:

1. Klikkaa taulukkovälilehdellä olevaa alanuolta Alanuoli.
  2. Valitse Kopioi.
  3. Kopioitu taulukko tulee näkyviin uudelle välilehdelle alkuperäisen taulukon viereen.
Taulukoiden järjestäminen uudelleen

Voit vaihtaa laskentataulukon taulukoiden järjestystä klikkaamalla ja vetämällä taulukon välilehteä haluamaasi paikkaan.

Taulukon nimeäminen uudelleen

Voit vaihtaa laskentataulukossa olevan taulukon nimeä kaksoisklikkaamalla kyseisen taulukon välilehden tekstiä ja kirjoittamalla uuden nimen.

Värin lisääminen taulukkovälilehdelle

Lisää taulukkovälilehdille väri, niin erotat ne helposti toisistaan.

1. Klikkaa taulukkovälilehdellä olevaa alanuolta Alanuoli.
  2. Valitse Vaihda väri.
  3. Valitse väri.
Taulukon poistaminen
  1. Klikkaa poistettavaa taulukkoa.
  2. Klikkaa taulukkovälilehdellä olevaa alanuolta Alanuoli.
  3. Valitse Poista.
  4. Klikkaa OK.