Smartchips en bouwstenen toevoegen aan je Google-document

Voeg smartchips toe aan je Google-document met informatie over:
  • andere gebruikers met e-mailadressen van Gmail of Workspace,
  • andere bestanden in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties,
  • datums of Google Agenda-afspraken,
  • plaatsen en routebeschrijvingen.

Als je document een smartchip bevat, kunnen jij en andere gebruikers de muisaanwijzer op een chip plaatsen of erop klikken voor meer informatie.

Je kunt ook tijdelijke chips, tijdtrackers en dropdownmenu's invoegen en bouwblokken gebruiken om onder andere projecten en bestanden bij te houden.

Smartchips toevoegen voor mensen, bestanden, datums, afspraken en plaatsen

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Typ @ ergens in je document of klik op de knop @ op een lege regel.
  3. Maak een keuze uit de lijst met suggesties of geef letters, cijfers of symbolen op om de suggesties te verfijnen.
    • Tip: Als je een smartchip voor iemand wilt toevoegen, begin je met het typen van de naam of het e-mailadres van die persoon of typ je @me om jezelf toe te voegen.
    • Tip: Als je een smartchip voor een bestand wilt toevoegen, typ je de bestandsnaam of gerelateerde zoekwoorden.
  4. Als je een smartchip wilt toevoegen die een bijdrager kan invullen, selecteer je Tijdelijke chip. Selecteer daarna het type informatie dat je bijdrager moet toevoegen wanneer deze de smartchip invult.
  5. Plaats de muisaanwijzer op de chip om gerelateerde informatie weer te geven.
Belangrijk: Als je een andere gebruiker vermeldt in een smartchip, krijgt deze niet automatisch toegang tot het document. Als je een andere gebruiker toegang wilt geven, moet je je document delen.

Datumchips maken en bewerken

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Als je een datumchip wilt toevoegen, typ je:
    • @today
    • @tomorrow
    • @yesterday
    • @date
    • Een specifieke datum, zoals @Jan of @1/1/2021
    • Een relatieve datum, zoals @maandag,@volgende dinsdagof @vorige woensdag
  3. Zo bewerk je het volgende:
    • Datum: klik op het tekstveld.
    • Datumnotatie: klik op Instellingen Instellingen.

Na toevoeging van een datumchip is deze in het document zichtbaar voor alle bijdragers. De chip heeft de taal van degene die de chip heeft toegevoegd. Datumchips zien er voor bijdragers in alle tijdzones hetzelfde uit. Als je wilt weten wat de datum in je eigen tijdzone is, plaats je de muisaanwijzer op de datumchip.

Chips voor Agenda-afspraken maken

Je kunt een smartchip toevoegen voor een Agenda-afspraak om informatie over de afspraak te bekijken en deel te nemen aan de videovergadering vanuit je Google-document.

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Je hebt de volgende opties:
    1. Typ @ en scroll omlaag naar Agenda-afspraken.
    2. Klik bovenaan op Invoegen en dan Smartchips en dan Agenda-afspraak van Google.
  3. Kies een afspraak.

Tip: Als de Agenda-afspraak een videovergadering bevat en die binnenkort start of al is gestart, kun je deelnemen aan de videovergadering vanuit je Google-document. Klik op de chip voor Agenda-afspraken en klik rechtsonder op Deelnemen.

Bouwstenen en dropdownmenu's gebruiken om projecten te ordenen

In Google Documenten kun je dropdownchips toevoegen en aanpassen die meerdere opties laten zien. Je kunt ook bouwstenen gebruiken om templates in te voegen waarmee je onder meer projecten en bestanden kunt bijhouden.

Een dropdownmenu toevoegen of bewerken

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Je hebt de volgende opties:
    1. Typ @dropdown en druk op Enter.
    2. Klik bovenaan op Invoegen en dan Dropdownmenu
  3. Selecteer een vooraf ingesteld dropdownmenu of klik op Nieuw dropdownmenu Nieuw.
    1. Als je een nieuw dropdownmenu maakt, kun je de naam van het dropdownmenu wijzigen en de opties bewerken voordat je opslaat.
  4. Wil je wijzigingen aanbrengen in een dropdownmenu, klik dan op het dropdownmenu en selecteer een optie. Als je de opties van een dropdownmenu wilt bewerken, klik je op het dropdownmenu en dan op Opties toevoegen/bewerken Nieuw.

Een bouwsteen toevoegen

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Je hebt de volgende opties:
    1. Klik op Invoegen en dan Bouwstenen.
    2. Typ @. Klik naast Bouwstenen op Meer en dan.
  3. Selecteer de bouwsteen die je wilt gebruiken.

Notulen invoegen

Bekijk meer informatie over Hoe je notulen toevoegt in Google Documenten.

Een e-mailconcept invoegen

Bekijk meer informatie over Hoe je een e-mailconcept opstelt in Google Documenten.

Gerelateerde bronnen

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.