Näppäimistön kielivalinnat ja erikoismerkit

Voit vaihtaa Chromebookin näppäimistön kieliä eli syöttötapoja, kun haluat

• vaihtaa kieltä, jolla kirjoitat
  • käyttää erikoismerkkejä, kuten aksenttimerkkejä ja valuuttasymboleita.

Näppäimistön kielen valitseminen

1. Valitse kellonaika oikeasta alakulmasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse "Laite"-kohdasta Näppäimistö ja sitten Muuta syöttöasetuksia.
  4. Valitse "Syöttötavat"-kohdasta näppäimistön kielet, joita haluat käyttää ja sitten Lisää.
  5. Nykyisen näppäimistön alla näkyy "Käytössä".
  6. Jos haluat käyttää toista näppäimistön kieltä, valitse hiiren kohdistimella toinen näppäimistö.

Näppäimistön kielten välillä vaihtaminen

Jos lisäät useamman näppäimistön kielen, voit vaihtaa kieliä hyllyllä olevan kellonajan vierestä.

1. Valitse kellonaika oikeasta alakulmasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse "Laite"-kohdasta Näppäimistö ja sitten Muuta syöttöasetuksia.
  4. Laita "Syötteet ja näppäimistöt" ‑kohdasta Näytä syöttöasetukset hyllyssä päälle.
    • Käyttämäsi näppäimistön kielikoodi tulee näkyviin hyllyllä olevan kellonajan viereen.
  5. Valitse näppäimistön kielikoodi.
  6. Valitse Syöttötapa-laatikosta kieli, jota haluat käyttää.

Vinkki: Voit vaihtaa kieltä myös painamalla Ctrl + Vaihto + Välilyönti, kunnes haluamasi kieli on valittuna. Palaa edelliseen painamalla Ctrl + Välilyönti.

Aksenttimerkkien lisääminen

Englanti (Yhdysvallat) ‑näppäimistössä on seuraavat aksenttimerkit:

Akuutti (´) ' ja sitten kirjain
Gravis (`) ` ja sitten kirjain
Tilde (~) Vaihto + ` ja sitten kirjain
Sirkumfleksi (^) Vaihto + 6 ja sitten kirjain
Umlaut/diereesi (¨) Vaihto + ' ja sitten kirjain
Sedilji (¸) Vaihto + AltGr + 5 ja sitten kirjain

Vinkki: Jos käytät Yhdysvaltain (kansainvälistä) näppäimistöä (PC), voit painaa ' ja sitten kirjain.

Voit lisätä tiettyjä kansainvälisiä merkkejä Yhdysvaltain (kansainvälisellä) näppäimistöllä käyttämällä seuraavia yhdistelmiä.

Tärkeää: AltGr-näppäin on näppäimistön oikealla puolella oleva Alt-näppäin.

Akuutti (é) AltGr + e
Akuutti (á) AltGr + a
Akuutti (ú) AltGr + u
Akuutti (í) AltGr + i
Akuutti (ó) AltGr + o
Tilde (ñ) AltGr + n
Umlaut/diereesi (ü) AltGr + y
Umlaut/diereesi (ö) AltGr + p
Umlaut/diereesi (ä) AltGr + q
Sedilji (ç) AltGr + ,

Aksenttimerkkien lisääminen näppäimistöllä

Voit lisätä tekstiin aksentteja eli diakriittisiä merkkejä fyysisen näppäimistön avulla.

Aksenttivalikon käyttäminen

Tärkeää: Aksenttimerkit eivät ole käytettävissä kaikkien merkkien kanssa.

Aksenttimerkkien lisääminen:

1. Pidä painettuna sen kirjaimen näppäintä, johon haluat lisätä aksentin.
  2. Kun valikko avautuu, siirry siihen painamalla sarkainta tai oikeaa nuolta.
  3. Korosta haluamasi aksentti nuolinäppäimillä.
  4. Lisää korostettu vaihtoehto painamalla Enter tai välilyönti tai jatka kirjoittamista.

Vinkki: Kun valikko avautuu, voit myös kirjoittaa haluamasi merkin numeronäppäimen tai klikata sitä.

Näin voit laittaa aksenttimerkit pois päältä:

1. Valitse kellonaika oikeasta alakulmasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse "Laite"-kohdasta Näppäimistö ja sitten Muuta syöttöasetuksia.
  4. Jos haluat avata valikon, valitse "Syötteet ja näppäimistöt" kohdan "Englanti (Yhdysvallat)" oikealta puolelta ja sitten Lisää .
  5. Laita aksenttimerkit ja erikoismerkit pois päältä "Fyysinen näppäimistö" ‐kohdasta.

Muokkausnäppäinten käyttö

Voit lisätä aksenttimerkkejä myös painamalla Alt-näppäintä ja haluamaasi merkkiä.

Tärkeää: Aksenttimerkit eivät ole käytettävissä kaikkien merkkien kanssa.

Sirkumfleksi (ô) alt + i
Akuutti (é) alt + e
Umlaut (ë) alt + u
Tilde (ñ) alt + n
Gravis (è) alt + `

Vinkki: Voit luoda aksenttimerkkejä myös digitaalisella näppäimistöllä. Lue lisää diakriittisten merkkien tekemisestä digitaalisella näppäimistöllä.