Google Chrome blokkeert bepaalde downloads

Chrome blokkeert automatisch gevaarlijke downloads en beschermt je apparaat en accounts tegen malware en virussen. Met downloadwaarschuwingen in Chrome kun je:

• ongewenste wijzigingen in de instellingen van je browser, computer of apparaat voorkomen,
  • niet-goedgekeurde acties voorkomen die je financiële accounts en je online identiteit (zoals je Google-account of socialmedia-accounts) in gevaar kunnen brengen,
  • virussen voorkomen,
  • je privégegevens beschermen tegen lekken.

Als Chrome een download blokkeert, ben je beschermd en hoef je geen verdere actie te ondernemen. Je kunt een waarschuwing uit je downloadgeschiedenis verwijderen door Verwijderen uit geschiedenis te selecteren. Als je niets doet, verwijdert Chrome de waarschuwing binnen een uur uit je geschiedenis.

Je kunt er altijd voor kiezen een bestand te downloaden nadat je een waarschuwing van Chrome hebt gekregen, maar neem downloadwaarschuwingen serieus. Aanvallers kunnen je vragen waarschuwingen uit te zetten of te negeren om virusdetectie te voorkomen. Meer informatie over hoe Chrome en Safe Browsing je browsegegevens privé houden

Waarom de download is geblokkeerd

Je bestandsdownload kan om een van de volgende redenen worden geblokkeerd:

Gevaarlijk:

• Malware (schadelijke software)
  • Misleidende software die ongewenste wijzigingen kan aanbrengen op je apparaat of computer.

Verdacht:

• Een ongebruikelijk of onbekend bestand
  • Een bestand dat kan proberen detectie te vermijden, bijvoorbeeld door malware of virussen te verbergen in archiefbestanden zoals .zip of .rar. Er kan ook een wachtwoord worden toegevoegd om detectie te voorkomen.

Niet geverifieerd: Bestanden die worden gedownload terwijl Safe Browsing uitstaat. Meer informatie over hoe je Safe Browsing weer aanzet

Onveilig:

Malwarescans gebruiken

Belangrijk: De uitgebreide versie van Safe Browsing moet aanstaan.

Als een bestand dat je wilt downloaden, wordt herkend als verdacht, kun je het naar Google Safe Browsing sturen voor verdere beveiligingscontroles. Als je een bestand scant op malware, kun je nagaan of het schadelijk is.

• Als het bestand een archief is, zoals een zip-, 7z- of rar-bestand, en is beveiligd met een wachtwoord, kun je het bestand en het wachtwoord naar Safe Browsing sturen, zodat het bestand kan worden geopend om de scan af te ronden.
  • Geüploade bestanden (en bestandswachtwoorden, indien van toepassing) worden kort nadat ze zijn gescand, verwijderd uit Safe Browsing.
  • Safe Browsing gebruikt alle verzamelde gegevens alleen om je betere downloadbeveiliging te bieden.
Meer informatie voor softwareontwikkelaars en website-eigenaren

Ter bescherming van gebruikers houdt Google een lijst met websites bij waarvan bekend is dat ze schadelijke downloads hosten, evenals een lijst met vertrouwde software-uitgevers. Als je software-uitgever bent en je binaire bestanden zijn gemarkeerd door Chrome, kun je meer informatie bekijken over hoe je problemen met malware of ongewenste software oplost met betrekking tot je downloads.

Chrome kan ook niet-beveiligde downloads van beveiligde sites blokkeren. Als je geen bestanden kunt downloaden van je site, bekijk je meer informatie over hoe je gemengde content en downloads op je site vermijdt.