Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Förbered Chromebooks för distansundervisning hemma

För administratörer som hanterar ChromeOS-enheter för en skola.

Skolstängningar – vid storm, naturkatastrofer, kriser som rör den allmänna hälsan eller andra kriser i samhället – kan utgöra en stor utmaning för administratörer. Du vill att eleverna ska fortsätta delta i lektioner och jobba på med skolarbetet medan de och deras lärare är hemma.

Chromebooks kan vara bra verktyg för distansundervisning hemma. Med hjälp av några av våra mest erfarna IT-administratörer för Google for Education har vi sammanställt en checklista med frågor, verktyg och inställningar för Googles administratörskonsol som du kan tänka på när du förbereder Chromebooks för att eleverna ska använda dem hemma.

Obs! Det kan finnas regionspecifika krav och begränsningar för distansundervisning. Var noga med att kontakta relevanta myndigheter så att du följer riktlinjerna.

Vem kan använda enheterna hemma och när?

Ange kontoåtkomstpolicyer för balans mellan användning för skola och privat bruk

Många skolor begränsar Chromebook-inloggningen till konton på den egna domänen för att förhindra personlig användning under skoldagen. När du skickar hem Chromebooks för distansundervisning kan du låta eleverna använda sina personliga konton på sin fritid, antingen genom att ställa in tider så att användarna kan logga in med sitt eget konto efter skoltid och på helger eller genom att ta bort inloggningsbegränsningar helt.

Mer information finns i inställningarna för Inaktiv tid för enheter och Inloggningsbegränsningar.

Tillåt eller blockera gästläge

När du anger kontobegränsningar ska du överväga om gästsessioner ska tillåtas på hanterade ChromeOS-enheter. Med gästläget kan alla använda en Chromebook utan ett konto. När sessionen i gästläge avslutas raderas all data från sessionen automatiskt.

Mer information finns i Gästläge.

Behåll lokal användardata

Många skolor som använder Chromebooks som delade enheter väljer att radera all lokal användardata efter utloggning för att maximera diskutrymmet. Om du skickar med eleverna enheter hem kan du överväga att behålla lokal data för en effektivare individuell upplevelse för elever som använder en enhet enskilt.

Mer information finns i Användardata.

Hur aktiverar jag nätverksanslutning och säkerställer ansvarsfull användning?

Ta bort nätverksbegränsningar så att eleverna kan ansluta hemma

Många skolenheter är begränsade till enbart skolnätverk. Om du skickar med enheter hem måste du ta bort begränsningar så att eleverna kan ansluta till sitt hemnätverk.

Mer information finns i Begränsa nätverk och nätverksgränssnitt.

Tillåt eller blockera åtkomst till webbplatser

Många skolor skapar innehållsbegränsningar i sina nätverk. Du har inte samma kontroll över elevernas hemnätverk. Du kan använda blockeringslistor för att förhindra att användarna får tillgång till samma innehåll på sina Chromebooks hemma och i skolan. Blockeringslistor är användarpolicyer som kan anges för olika organisationsenheter. Du kan alltså skapa olika blockeringslistor för lärare och elever eller för elever på olika skolor och i olika årskurser.

Du kan till exempel blockera och tillåta webbadresser så att elever bara kan besöka vissa webbplatser. Om du vill begränsa elevernas internetåtkomst kan öka produktiviteten och skydda skolan från virus och skadligt innehåll som finns på vissa webbplatser.

Mer information finns i Blockering av webbadresser.

Ta bort skrivarbegränsningar så att eleverna kan skriva ut hemma

Många skolenheter är begränsade till skolskrivare. När du skickar hem enheter kan du ta bort skrivarbegränsningar så att eleverna kan ansluta till sin skrivare hemma.

Mer information finns i Hantering av integrerade skrivare.

Vilka appar och vilket innehåll kan skolan erbjuda för att ge extra resurser hemma?

Skapa bokmärken för viktigt innehåll

Du kan använda administratörskonsolen för att fjärrkonfigurera bokmärken på webbplatser, vilket gör det enkelt för eleverna att komma åt skolwebbplatser, digitala läroplaner, webbappar och andra resurser online.

Mer information finns i Hanterade bokmärken.

Läs in viktiga verktyg eller tjänster som startsidor

Förutom bokmärken kan du läsa in startsidor i webbläsaren för att säkerställa att högprioriterat innehåll, till exempel en elevs klassida eller startsidan för lärplattformen (LMS) visas främst och i centrum när de loggar in.

Mer information finns i Sidor som ska läsas in vid start.

Distribuera webbappar och Android-appar på enheter

Elever hemma har kanske inte tillgång till många av de resurser och verktyg som vanligtvis finns i klassrummet. Du kanske kan fylla några av dessa glapp med appar, till exempel diagramkalkylatorer, digitala anteckningsblock, ritverktyg och publiceringsverktyg.

Appcentret för Chromebook är en utmärkt resurs för pedagoger som vill hitta klassrumsappar av hög kvalitet (och kompletterande resurser) som är optimerade för Chromebooks i skolor. Alla dessa kan administreras till elevernas enheter via administratörskonsolen. Vissa använder även Googles nya applicensieringssystem för att enkelt köpa och implementera platslicenser.

Mer information finns i Installera appar och tillägg automatiskt.

Om du vill aktivera Android-appar på enheter läser du Riktlinjer för implementering av Android-appar på Chromebooks.

Hur kan skolor hindra elever från att kringgå skolans policyer?

Aktivera Tvingad återregistrering

Det vanligaste sättet för elever att försöka kringgå skolbegränsningar är att använda powerwash-funktionen för enheter och logga in med deras konsumentkonto – framför allt om de är borta från skolan och direkt kontroll. Du kan enkelt förhindra detta genom att aktivera tvingad återregistrering. Enheterna registreras automatiskt igen på domänen och använder enhetsinställningarna om eleverna använder powerwash-funktionen hemma.

Mer information finns i Tvinga rensade ChromeOS-enheter att återregistrera sig.

Vad ska jag förmedla till elever, föräldrar och lärare?

Dela information om Chromebooks med familjer

Vissa föräldrar kanske inte känner till Chromebooks och hur de skiljer sig från andra datorer. Överväg att skicka e-post till föräldrar för att förklara hur dessa enheter fungerar och hur de kan hjälpa eleverna hemma.

Visa skolans uppförandekod på datorer

Många skolor publicerar en digital uppförandekod i sina klassrum som en regelbunden påminnelse till eleverna om regler och förväntningar på användningen av enheten. För dagar med distansundervisning kan du ange en anpassad bakgrund för elevkonton som visar deras uppförandekod som en regelbunden påminnelse hemma.

Mer information finns i Bakgrundsbild för enhet.

Informera föräldrar om Google-konton som hanteras via Family Link

Google erbjuder föräldrar många av de verktyg för innehållshantering som administratörer använder i skolan. Genom att skapa ett Family Link-konto för barn kan föräldrar ställa in begränsningar för webbinnehåll, godkänna appar och tillägg och ställa in tidsgränser för barnets enheter – allt från Family Link-appen på sin mobiltelefon. De kan till och med lägga till ett skolkonto för en Family Link-användare på en Chromebook så att eleverna kan komma åt skolarbetet med appar och webbplatser som Google Classroom, där en skolinloggning krävs – samtidigt som föräldrar kan hålla ett öga på barnen online.

När ett skolkonto läggs till för en Family Link-användare ändras inget med elevens Google Workspace-konto och föräldrarna får inte åtkomst till skolinformation – det gör bara att eleverna kan logga in på appar, webbplatser och tillägg med sitt skolkonto medan de är under föräldrarnas kontroll hemma. Appar och tillägg installeras för barnets Family Link-konto (inte skolkontot). Det ger föräldrarna full kontroll över barnets hemupplevelse och skolkontot påverkas inte.