Onbekende trackers vinden

Met behulp van Waarschuwingen voor onbekende trackers kun je trackers herkennen, zoeken en verwijderen die zonder je medeweten of toestemming bij jou in de buurt of in je eigendommen zijn geplaatst.

Wat zijn trackers?

Een tracker, ook wel een tag genoemd, is een klein bluetooth-apparaatje dat je aan items zoals sleutels of een rugzak kunt bevestigen zodat je ze kunt terugvinden als je ze kwijtraakt.

In sommige gevallen kunnen deze apparaten worden misbruikt om mensen te volgen zonder hun toestemming.

Wat betekent een waarschuwing voor een onbekende tracker?

Je krijgt een waarschuwing voor een onbekende tracker als de tracker van iemand anders van hen wordt gescheiden en als je Android-telefoon waarneemt dat jij de tracker bij je hebt en deze zich buiten het bluetooth-bereik van de eigenaar bevindt. De melding waarschuwt je voor de tracker en geeft aan hoe je deze kunt vinden en wat je verder moet doen.

Voorbeeld van een waarschuwing voor een onbekende tracker

Tips:

• Je kunt deze meldingen krijgen als je een item leent of als je op reis gaat met iemand die een tracker bij zich heeft.
  • Je kunt de mogelijkheid van een tracker om de locatie te delen niet voorkomen door op je telefoon de vliegtuigmodus aan te zetten of bluetooth of locatieservices uit te zetten. Meer informatie over hoe je een tracker uitzet
Compatibele trackers
Waarschuwingen voor onbekende trackers werken op dit moment met tags die compatibel zijn met het Vind mijn apparaat-netwerk en Apple AirTags.

Wat je moet doen als je een waarschuwing voor een onbekende tracker krijgt

Belangrijk: Als je bluetooth of locatieservices uitzet of als je de vliegtuigmodus aanzet, voorkomt je telefoon niet dat de eigenaar van de tracker of het apparaat de locatie van de tracker kan vinden. Volg de instructies van de fabrikant om de tracker uit te zetten.

1. Tik op je apparaat op de trackermelding om een kaart te openen.
  2. Zoek waar is vastgesteld dat je de tracker met je meedraagt.
  3. Tik op Geluid afspelen, zodat de tracker een geluid maakt.
    • Je stuurt de eigenaar geen melding als je het geluid afspeelt.
  4. Volg het geluid om de tracker te vinden.
  5. Tik op Volgende stappen als je de tracker hebt gevonden.
  6. Nadat je de tracker hebt gevonden, kun je het volgende doen:
    • Naar een veilige openbare locatie gaan en contact opnemen met de politie of een vertrouwd contact als je denkt dat je veiligheid in gevaar is.
    • De gegevens van de tracker ophalen en opslaan.
    • De tracker uitzetten. Meer informatie over hoe je een tracker uitzet
Je hebt een waarschuwing voor een onbekende tracker gekregen

Als je een melding krijgt op je Android-telefoon of -tablet, beweegt een tracker die niet van jou is misschien met je mee.

Misschien is de tracker bevestigd aan of zit deze in iets dat je hebt geleend, zoals sleutels of een rugzak.

Tik op de melding voor meer informatie over de tracker, zoals het type apparaat en de naam van de fabrikant.

Als je op de melding tikt, zie je een kaart met plaatsen waar is waargenomen dat de tracker met je meebeweegt.

• Je kunt niet achterhalen waar de eigenaar van de tracker de locatie heeft gecheckt.
Een geluid afspelen om een onbekende tracker te vinden

Als je een melding krijgt, kun je de tracker een geluid laten afspelen door op Geluid afspelen te tikken. Zo kun je de tracker terugvinden.

Als je het apparaat nog steeds niet kunt vinden, tik je op Geluid afspelen om de tracker opnieuw een geluid te laten afspelen.

Tip: Je stuurt de eigenaar van de tracker geen melding als je het geluid hebt afgespeeld.

Als je geen geluid kunt afspelen of horen

Als je een geluid niet kunt afspelen of het geluid niet kunt horen, verplaats je je en tik je op Geluid afspelen. Misschien is de tracker niet meer binnen het bereik of is de apparaat-ID gewijzigd.

Als je geen geluid kunt afspelen maar denkt dat de tracker bij jou in de buurt is, zoek je door je eigendommen. Doorzoek jezelf en je omgeving op plekken waar het apparaat misschien verborgen is. Dit kunnen plekken zijn die je niet vaak doorzoekt, zoals je zak, je tas of je auto.

Als je het apparaat niet kunt vinden en denkt dat je veiligheid in gevaar is, ga je naar een veilige openbare locatie en neem je contact op met de politie of een vertrouwd contact.

Je kunt screenshots maken van de waarschuwing voor een onbekende tracker en de kaart met de locaties van de tracker voor later gebruik.

Wat je moet doen als je een tracker vindt

Tik op Volgende stappen voor een lijst met acties die je kunt uitvoeren.

Er kunnen verschillende instructies zijn voor verschillende trackers, waaronder het opslaan van informatie om het apparaat te melden en uit te zetten.

Informatie over de tracker krijgen

Als je de tracker hebt gevonden, wil je de informatie van die tracker misschien opslaan.

1. Je kunt een screenshot maken van de waarschuwing voor een onbekende tracker en van de kaart met de trackerlocaties.
  2. Voor AirTags houd je de tracker bij de achterkant van je telefoon om meer informatie over de tracker te krijgen.
    • Het kan even duren voordat de trackerinformatie op het scherm staat.
    • Sommige apparaten kunnen het serienummer delen of andere informatie over de eigenaar van het apparaat. Bij andere apparaten staat het serienummer ook fysiek op de bluetooth-tracker.
    • Je kunt een screenshot maken van het serienummer of de eigenaarsinformatie.
  3. Voor tags die werken met het Vind mijn apparaat-netwerk volg je de instructies op het scherm voor meer informatie over de tracker.
    • Nadat je alle identificatie-instructies hebt afgerond, kun je de apparaat-ID en het verborgen e-mailadres van de eigenaar vinden.
    • Je kunt een screenshot maken van de apparaat-ID of informatie over de eigenaar.
    • Als je de instructies voor het vrijgeven van gegevens over de eigenaar niet kunt vinden, volg je de identificatie-instructies op de website van de fabrikant.
De tracker uitzetten

Belangrijk:

• Sommige trackers worden teruggezet op de fabrieksinstellingen en ontkoppeld van de oorspronkelijke eigenaar als je ze uitzet. De politie kan dan misschien geen aanvullende informatie meer krijgen over deze trackers, zoals wie de eigenaar is.
  • Als je het apparaat uitzet, krijgt de eigenaar geen toekomstige locatie-updates meer van de tracker, maar kan die misschien nog wel steeds de laatste locatie vinden waarop de tracker aanstond.
    • Afhankelijk van je situatie kun je de tracker uitzetten, zodat deze je locatie niet meer kan bijhouden, of de tracker laten aanstaan als je je zorgen maakt dat uitzetten onveilig kan zijn.
    • Als je de tracker wilt uitzetten, zoek je hieronder de fabrikant van het product voor stapsgewijze instructies:
Product Waar kun je hulp krijgen
Apple AirTag Een AirTag uitzetten
  • Misschien kun je contact opnemen met de plaatselijke politie voor meer informatie over de tracker die je hebt gevonden. De politie kan je voor hun onderzoek vragen om de tracker, de apparaat-ID of andere informatie.
Als je de tracker niet kunt vinden

Als je het apparaat niet kunt vinden, is het misschien nog steeds bij jou in de buurt of bij je eigendommen.

• Ga als dit veilig kan je eerdere stappen na en check wat je bij je had op de route die in de melding wordt aangegeven, zoals je auto of rugzak.
  • Voer een handmatige scan uit om trackers in de buurt te vinden.
  • Als de tracker de volgende dag nog steeds bij je wordt waargenomen, krijg je misschien nog een waarschuwing.
Eerdere trackerwaarschuwingen zoeken

Doe het volgende om meldingen te bekijken die je eerder hebt gekregen:

1. Tik op je apparaat op Instellingen.
  2. Tik op Veiligheid en noodgevallen en dan Waarschuwingen voor onbekende trackers.
  3. Tik in het midden van het scherm op de knop voor trackerwaarschuwingen.

Checken op trackers bij jou in de buurt

Een handmatige scan uitvoeren

Je kunt op elk moment checken op trackers die zijn gescheiden van hun eigenaren en op dit moment bij jou in de buurt zijn.

1. Tik op je apparaat op Instellingen.
  2. Tik op Veiligheid en noodgevallen en dan Waarschuwingen voor onbekende trackersen dan Nu scannen.
    • Het duurt ongeveer 10 seconden om een handmatige scan uit te voeren op je apparaat.
Welke trackers worden getoond bij een handmatige scan

Je kunt trackers vinden die op dit moment bij jou in de buurt zijn en die gescheiden zijn van het apparaat van hun eigenaar door ze handmatig te scannen. Misschien zijn de trackers die in een handmatige scan worden gevonden, zoekgeraakt of zijn ze tijdelijk van het apparaat van de eigenaar gescheiden.

Als je Waarschuwingen voor onbekende trackers hebt aangezet, krijg je automatisch een melding als het systeem vaststelt dat er een onbekende tracker met je meebeweegt.

Geen waarschuwing voor een tracker gekregen bij een handmatige scan

Trackers die bij een handmatige scan worden gevonden, zijn op dat moment bij je in de buurt, maar zijn misschien niet met je meegereisd.

Als je waarschuwingen hebt aangezet, krijg je automatisch een melding als het systeem vaststelt dat er een onbekende tracker met je meebeweegt.

Hoe je telefoon de update heeft gekregen

Je Android-telefoon krijgt regelmatig updates op de achtergrond om je telefoon beveiligd te houden. Tijdens een update voegt Play-services het systeem voor waarschuwingen voor onbekende trackers toe en krijg je automatisch meldingen over een onbekende tracker.

Je kunt je hiervoor wanneer je wilt afmelden.

Waarschuwingen voor onbekende trackers uitzetten

Belangrijk: Als je Waarschuwingen voor onbekende trackers uitzet, worden eerdere waarschuwingen gewist en wordt informatie over andere onbekende trackers verwijderd. Deze gegevens kunnen niet worden hersteld.

Als je een Android-apparaat met Android 12 (S) of hoger hebt:

1. Tik op je apparaat op Instellingen.
  2. Tik op Veiligheid en noodgevallen en dan Waarschuwingen voor onbekende trackers.
  3. Zet Meldingen toestaan uit.

Als je Android-apparaat Android 11 (R) of lager hebt:

1. Tik op je apparaat op Instellingen.
  2. Tik op Google en dan Persoonlijke veiligheid en dan Waarschuwingen voor onbekende trackers.
  3. Zet meldingen uit.

Je gegevens en privacy

Welke gegevens we gebruiken

Voor Waarschuwingen voor onbekende trackers gebruiken we je locatiegegevens en tijdstempels van wanneer je apparaat de tracker heeft waargenomen, en een apparaat-ID voor de tracker om te bepalen hoe een onbekende tracker met je meebeweegt. Als je een waarschuwing voor een onbekende tracker krijgt, vind je op een kaart ook de plaatsen waar de tracker bij je is gevonden.

Deze informatie wordt verwerkt en tijdelijk opgeslagen in een versleutelde indeling en verlaat je apparaat nooit, zodat kan worden bepaald of een tracker je volgt en om deze op een kaart te tonen. De gegevens worden niet gedeeld met Google of andere gebruikers.

Privacy van de locatie-instellingen van Android

Als je geautomatiseerde waarschuwingen wilt krijgen voor onbekende trackers die je bij je hebt, moet je je Locatie aanzetten.

Als je je locatie uitzet om trackers te vinden die op dit moment bij jou in de buurt zijn, kun je nog steeds de functie voor handmatig scannen gebruiken.

Problemen met onbekende trackers oplossen

Waarom kan ik een tracker niet laten afgaan nadat ik een waarschuwing heb gekregen?

In de volgende gevallen kun je de tracker misschien niet laten afgaan:

• De eigenaar van de tracker is in de buurt.
  • De tracker is pas kort geleden gescheiden van de eigenaar.
  • De tracker bevindt zich buiten het bluetooth-bereik van je Android-telefoon of is niet meer bij je.
  • De apparaat-ID van de tracker is gewijzigd.
Wat betekent het als de apparaat-ID van de tracker is gewijzigd?

Elke bluetooth-tracker heeft een willekeurige ID die regelmatig verandert. Als de tracker niet in de buurt van de eigenaar is, verandert deze misschien minder vaak, bijvoorbeeld één keer per dag.

Als de tracker de willekeurige ID verandert, wordt deze niet meer geïdentificeerd als dezelfde tracker en toont je Android-apparaat deze bij toekomstige scans of waarschuwingen als een nieuwe tracker.

Waarom heb ik de waarschuwing niet eerder gekregen?

Bij Waarschuwingen voor onbekende trackers wordt er rekening gehouden met meerdere factoren. Voor nauwkeurigere waarschuwingen moet je na verloop van tijd fysiek met de tracker bewegen voordat je een waarschuwing krijgt.

Waarom heb ik niet meerdere waarschuwingen gekregen?
Het systeem is op dit moment zo gemaakt dat je elke dag maar één waarschuwing per tracker krijgt. Als je je nog steeds zorgen maakt dat je een tracker bij je hebt, voer je een handmatige scan uit om trackers in de buurt te vinden.
Waarom heeft mijn handmatige scan geen trackers in de buurt gevonden?
Als je trackers wilt vinden via de functie voor handmatig scannen, moeten ze fysiek van hun eigenaar zijn gescheiden. Door meerdere handmatige scans uit te voeren, kun je de nauwkeurigheid van de waargenomen trackers in de buurt verbeteren.

Aanvullende hulpbronnen

Als je je zorgen maakt over je veiligheid, raadpleeg je de volgende bronnen: