Tuntemattomien jäljittimien etsiminen

Tuntematon jäljitin ‐ilmoitusten avulla voit tunnistaa, etsiä ja poistaa jäljittimiä, jotka on laitettu lähellesi tai tavaroihisi tietämättäsi tai ilman suostumustasi.

Mitä jäljittimet ovat?

Jäljitin (eli tagi) on pieni Bluetooth-laite, jonka voit kiinnittää esimerkiksi avaimiin tai reppuun. Sen avulla voit löytää tavarasi, jos ne katoavat.

Joissakin tapauksissa näitä laitteita voidaan väärinkäyttää muiden seuraamiseen ilman heidän suostumustaan.

Mitä tuntematon jäljitin ‐ilmoitus tarkoittaa?

Tuntematon jäljitin ‑ilmoitus lähetetään, kun toisen henkilön jäljitin on erotettu hänestä ja jos Android-puhelin havaitsee, että jäljitin kulkee kanssasi ja omistajan Bluetooth-kantaman ulkopuolella. Ilmoituksessa kerrotaan jäljittimestä ja siitä, miten löydät sen ja mitä voit tehdä seuraavaksi.

Esimerkki tuntematon jäljitin ‑ilmoituksesta

Vinkkejä:

• Voit saada näitä ilmoituksia, jos olet lainannut tavaran tai jos matkustat sellaisen henkilön kanssa, jolla on jäljitin mukana.
  • Et voi estää jäljitintä jakamasta sijaintia laittamalla lentokonetilan päälle tai laittamalla Bluetoothin tai sijaintipalvelut pois päältä puhelimellasi. Katso, miten voit laittaa jäljittimen pois päältä.
Yhteensopivat jäljittimet
Tuntematon jäljitin ‑ilmoitukset toimivat tällä hetkellä Paikanna laite ‐verkoston yhteensopivilla tageilla ja Apple AirTageilla.

Mitä teen, jos saan tuntematon jäljitin ‑ilmoituksen?

Tärkeää: Jos laitat Bluetoothin tai sijaintipalvelut pois päältä tai laitat lentokonetilan päälle, puhelin ei estä jäljittimen tai laitteen omistajaa näkemästä jäljittimen sijaintia. Poista jäljitin käytöstä valmistajan ohjeiden mukaisesti.

1. Avaa kartta napauttamalla laitteen jäljitinilmoitusta.
  2. Katso, missä jäljitin on havaittu liikkuvan kanssasi.
  3. Valitse Toista ääni, jolloin jäljitin pitää äänen.
    • Omistajalle ei ilmoiteta, jos toistat äänen.
  4. Etsi jäljitin seuraamalla ääntä.
  5. Jos löydät jäljittimen, valitse Seuraavat vaiheet.
  6. Kun olet löytänyt jäljittimen:
Olet saanut tuntematon jäljitin ‐ilmoituksen

Jos saat ilmoituksen Android-puhelimeen tai -tablettiin, jonkun muun omistama jäljitin saattaa liikkua mukanasi.

On mahdollista, että jäljitin on lainaamassasi tavarassa, esimerkiksi avaimissa tai repussa.

Napauta ilmoitusta, niin näet lisätietoa jäljittimestä, esim. laitetyypin ja valmistajan nimen.

Kun napautat ilmoitusta, näet kartan alueesta, jolla jäljitin on havaittu liikkumassa mukanasi.

• Et näe, missä seurantalaitteen omistaja on tarkistanut sen sijainnin.
Äänen toistaminen tuntemattoman jäljittimen löytämiseksi

Jos saat ilmoituksen, voit etsiä jäljittimen pyytämällä sitä toistamaan äänen, kun valitset Toista ääni.

Jos et vieläkään löydä laitetta, toista ääni uudelleen valitsemalla Toista ääni.

Vinkki: Jäljittimen omistaja ei saa ilmoitusta äänen toistamisesta.

Jos et voi toistaa tai kuulla ääntä

Jos et voi toistaa ääntä tai kuule sitä, liiku hieman ja valitse sitten Toista ääni. On mahdollista, että jäljitin ei ole enää kantoalueella tai laitteen tunnus on muuttunut.

Jos et voi toistaa ääntä, mutta uskot jäljittimen olevan lähellä sinua, tarkista tavarasi. Etsi piilotettua laitetta tavaroistasi ja ympäristöstäsi. Se voi olla myös paikoissa, joista et ensimmäisenä etsisi, esimerkiksi taskussa, laukussa tai autossa.

Jos et löydä laitetta etkä koe olevasi turvassa, siirry turvalliselle julkiselle paikalle ja ota yhteyttä viranomaisiin tai luotettuun yhteyshenkilöön.

Voit ottaa kuvakaappauksia tuntematon jäljitin ‑ilmoituksesta ja jäljitinsijaintien kartasta myöhempää käyttöä varten.

Mitä teen, jos löydän jäljittimen?

Näet vaihtoehdot valitsemalla Seuraavat vaiheet.

Eri jäljittimillä voi olla erilaisia ohjeita esimerkiksi liittyen tietojen tallentamiseen laitteesta ilmoittamiseksi ja sen poistamiseksi käytöstä.

Jäljittimen tiedot

Kun olet löytänyt jäljittimen, haluat ehkä tallentaa tietoja siitä.

1. Sinun kannattaa ottaa kuvakaappaus tuntematon jäljitin ‑ilmoituksesta ja jäljitinsijaintien kartasta.
  2. Jos haluat lisätietoa AirTag-jäljittimestä, laita se lähelle puhelimen takaosaa.
    • Voi mennä hetki, ennen kuin jäljittimen tiedot näkyvät näytöllä.
    • Jotkin laitteet voivat jakaa sarjanumeron tai lisätietoa laitteen omistajasta. Bluetooth-jäljittimissä sarjanumero on painettu suoraan laitteeseen.
    • Sinun kannattaa ottaa kuvakaappaus sarjanumerosta tai omistajan tiedoista.
  3. Jos haluat lisätietoa Paikanna laite ‐verkoston kanssa yhteensopivasta jäljittimestä, seuraa ohjeita näytöllä.
    • Kun kaikki tunnistusvaiheet on tehty, voit etsiä laitteen tunnuksen ja omistajan piilotetun sähköpostiosoitteen.
    • Sinun kannattaa ottaa kuvakaappaus laitteen tunnuksesta tai omistajatiedoista.
    • Jos et löydä ohjeita omistajan tietojen paljastamiseen, seuraa valmistajan verkkosivustolla olevia tunnistusohjeita.
Jäljittimen poistaminen käytöstä

Tärkeää:

• Joidenkin jäljittimien tehdasasetukset voidaan palauttaa eikä niitä voi enää linkittää alkuperäiseen omistajaan, jos ne poistetaan käytöstä. Viranomaiset eivät välttämättä saa lisätietoa näistä jäljittimistä, esim. niiden omistajista.
  • Jos poistat laitteen käytöstä fyysisesti, omistaja ei enää saa sijaintipäivityksiä jäljittimestä, mutta hän voi silti tarkistaa viimeisen sijainnin, jossa jäljitin on ollut vielä käytössä.
    • Tilanteestasi riippuen voit poistaa jäljittimen käytöstä lopettaaksesi seuraamisen tai pitää sen käytössä, jos olet huolissasi siitä, että käytöstä poistaminen voisi olla vaarallista.
    • Voit poistaa jäljittimen käytöstä seuraamalla alla olevia tuotevalmistajien ohjeita:
Tuote Mistä apua saa?
Apple AirTag AirTagin käytöstä poistaminen
  • Voit saada lisätietoa löytämästäsi jäljittimestä ottamalla yhteyttä paikalliseen lainvalvontaan. Tutkinnan tukemiseksi sinulta voidaan pyytää jäljitintä, laitteen tunnusta tai muita tietoja.
Jos jäljitintä ei löydy

Jos et löydä laitetta, se saattaa silti olla lähellä sinua tai tavaroissasi.

Aiempien jäljitinilmoitusten löytäminen

Jos haluat nähdä aiemmin saamasi ilmoitukset:

1. Valitse laitteelta Asetukset.
  2. Valitse Turvallisuus ja hätätilanteet ja sitten Tuntematon jäljitin ‑ilmoitukset.
  3. Napauta näytön keskiosasta jäljitinilmoitusten painiketta.

Lähellä olevien jäljittimien tarkistaminen

Manuaalinen skannaus

Voit tarkistaa milloin tahansa lähellä olevat jäljittimet, jotka ovat erillään omistajistaan.

1. Valitse laitteelta Asetukset.
  2. Valitse Turvallisuus ja hätätilanteet ja sitten Tuntematon jäljitin ‐ilmoitukset ja sitten Etsi nyt.
    • Laitteen manuaalinen skannaus vie noin 10 sekuntia.
Manuaalisessa skannauksessa näkyvät jäljittimet

Manuaalisella skannauksella voit havaita lähelläsi olevat jäljittimet, jotka eivät ole omistajansa laitteen lähellä. On mahdollista, että manuaalisella skannauksella löydetyt jäljittimet ovat kadonneet tai ne ovat tilapäisesti kauempana omistajan laitteesta.

Jos olet laittanut tuntematon jäljitin ‐ilmoitukset päälle, saat automaattisesti ilmoituksen, jos järjestelmä havaitsee, että mukanasi liikkuu tuntematon jäljitin.

En saanut ilmoitusta jäljittimestä manuaalisessa skannauksessa

Manuaalisessa skannauksessa näkyvät jäljittimet ovat tällä hetkellä lähellä sinua, mutta ne eivät ehkä ole kulkeneet mukanasi.

Jos ilmoitukset ovat päällä, saat automaattisesti ilmoituksen, jos järjestelmä havaitsee mukanasi kulkevan tuntemattoman jäljittimen.

Miten puhelin sai päivityksen

Android-puhelinta päivitetään säännöllisesti taustalla, jotta se pysyy turvallisena. Päivityksen yhteydessä Play Palvelut lisää tuntematon jäljitin ‐ilmoitusjärjestelmän, ja saat automaattisesti ilmoituksia tuntemattomista jäljittimistä.

Voit poistaa ilmoitukset käytöstä milloin tahansa.

Tuntematon jäljitin ‐ilmoitusten laittaminen pois päältä

Tärkeää: Jos laitat tuntematon jäljitin ‐ilmoitukset päälle, aiemmat ilmoitukset tyhjennetään ja kaikki tiedot muista tuntemattomista jäljittimistä poistetaan. Dataa ei voi palauttaa.

Jos Android-laitteesi on Android 12 (S) tai uudempi:

1. Valitse laitteelta Asetukset.
  2. Valitse Turvallisuus ja hätätilanteet ja sitten Tuntematon jäljitin ‑ilmoitukset.
  3. Laita Salli ilmoitukset pois päältä.

Jos Android-laitteesi on Android 11 (R) tai vanhempi:

1. Valitse laitteelta Asetukset.
  2. Valitse Google ja sitten Omaturva ja sitten Tuntematon jäljitin ‑ilmoitukset.
  3. Poista ilmoitukset käytöstä.

Data ja yksityisyys

Mitä dataa käytämme

Tuntematon jäljitin ‐ilmoitukset havaitsevat, miten tuntematon jäljitin on kulkenut mukanasi, käyttämällä sijaintitietoja ja aikaleimoja siitä, milloin laitteesi on havainnut jäljittimen, sekä jäljittimen laitetunnusta. Kun saat tuntematon jäljitin ‑ilmoituksen, näet kartalla myös paikat, joissa jäljitin on havaittu mukanasi.

Nämä tiedot käsitellään ja tallennetaan väliaikaisesti salatussa muodossa, eivätkä ne koskaan poistu laitteeltasi. Näin voidaan selvittää, seuraako jäljitin sinua, ja näyttää se sinulle kartalla. Tietoja ei jaeta Googlelle tai muille käyttäjille.

Android-sijaintiasetusten yksityisyys

Jos haluat saada automaattisia ilmoituksia mukanasi kulkevista tuntemattomista jäljittimistä, sijainnin on oltava päällä.

Jos laitat sijainnin pois päältä, voit edelleen käyttää manuaalista skannausominaisuutta lähelläsi olevien jäljittimien löytämiseen.

Tuntemattomiin jäljittimiin liittyvien ongelmien ratkaiseminen

Miksi en voi soittaa jäljittimeen, kun olen saanut ilmoituksen?

Et ehkä voi soittaa jäljittimeen näissä tilanteissa:

• Jäljittimen omistaja on lähistöllä
  • Jäljitin erotettiin äskettäin omistajastaan
  • Jäljitin on Android-puhelimen Bluetooth-kantaman ulkopuolella tai ei enää ole mukanasi
  • Jäljittimen laitetunnus on muuttunut
Mitä tarkoittaa, että jäljittimen laitetunnus on muuttunut?

Jokaisella Bluetooth-jäljittimellä on satunnainen tunnus, joka muuttuu ajoittain. Jos jäljitin ei ole omistajan lähellä, tunnus voi muuttua harvemmin, esim. kerran päivässä.

Kun jäljitin muuttaa satunnaista tunnustaan, sitä ei enää tunnisteta samaksi jäljittimeksi, jolloin Android-laite näyttää sen uutena jäljittimenä tulevissa skannauksissa tai ilmoituksissa.

Miksi en saanut ilmoitusta aiemmin?

Tuntematon jäljitin ‑ilmoitukset ottavat huomioon useita tekijöitä lähettäessään ilmoituksen. Jotta ilmoitusten tarkkuus paranee, sinun on liikuttava jäljittimen kanssa jonkin aikaa ennen kuin saat ilmoituksen.

Miksi sain vain yhden ilmoituksen?
Järjestelmä on tällä hetkellä suunniteltu siten, että saat vain yhden ilmoituksen jäljitintä kohti päivässä. Jos epäilet edelleen, että mukanasi on jäljitin, tee manuaalinen skannaus lähellä olevien jäljittimien löytämiseksi.
Miksi manuaalinen skannaus ei havainnut lähellä olevia jäljittimiä?
Jotta jäljittimet näkyvät manuaalisessa skannauksessa, niiden on oltava erossa omistajistaan. Useiden manuaalisten skannausten tekeminen voi parantaa tarkkuutta, jolla lähellä olevia jäljittimiä havaitaan.

Lisää tukimateriaaleja

Jos olet huolissasi turvallisuudestasi, näistä materiaaleista voi olla apua: