Informatie over beperkte instellingen

Als je een app installeert op een Android-apparaat, kun je de app-rechten beheren. Met rechten kun je kiezen welke functies of informatie een app kan gebruiken. Meer informatie over hoe je app-rechten wijzigt

Schadelijke apps kunnen je vragen instellingen te wijzigen die een risico vormen voor je apparaat of gegevens. Als je een app installeert, worden sommige apparaatinstellingen misschien beperkt om je te beschermen tegen schadelijke apps. Deze beperkte instellingen kunnen niet worden gewijzigd, tenzij je beperkte instellingen toestaat.

Een scam herkennen

Oplichters gebruiken verschillende methoden om mensen te misleiden zodat ze schadelijke apps downloaden. Op die manier krijgen ze toegang tot hun persoonsgegevens. Bekijk de volgende voorbeeldscenario's om te bepalen of een app een scam kan zijn.

Er wordt uit het niets contact met je opgenomen

Let altijd extra goed op onverwachte berichten. Fraudeurs sturen vaak overtuigende sms'jes of e-mails. Iemand kan bijvoorbeeld beweren dat je een bezorging of voicemail hebt gemist.

Je moet een apparaatinstelling wijzigen voor de app

In apps wordt meestal uitgelegd waarom je een recht of instelling moet wijzigen voordat je daadwerkelijk wordt gevraagd dit te doen. Verzoeken van schadelijke apps worden vaak niet uitgelegd of zijn onlogisch.

Het is te mooi om waar te zijn

Schadelijke apps kunnen beweren de prestaties van je telefoon te verbeteren of bieden content aan waarvoor je normaal moet betalen. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Er zijn spel- en grammaticafouten

Berichten en apps die spel- en grammaticafouten bevatten, zijn waarschijnlijk afkomstig van oplichters. Legitieme organisaties maken deze fouten zelden als ze contact met je opnemen.

Tip: Als je een app die je moet downloaden niet helemaal vertrouwt, ga je naar de officiële website van het bedrijf of de organisatie. Je kunt de app ook zoeken in een appstore die je vertrouwt, zoals Google Play. Hier vind je meer informatie over hoe Android je beschermt. Bekijk hier onze tips voor online veiligheid.

Beperkte instellingen toestaan

Belangrijk:

Als je beperkte instellingen aanzet, geef je apps toegang tot gevoelige informatie die een risico kan vormen voor je persoonsgegevens. We raden je af beperkte instellingen toe te staan, tenzij je de app-ontwikkelaar vertrouwt.

Bepaalde legitieme apps kunnen je vragen om beperkte instellingen aan te zetten. Een app die is ontworpen om mensen met een beperking te ondersteunen, kan je bijvoorbeeld vragen toegankelijkheidsinstellingen aan te zetten. Zo kan de app content op je scherm lezen en namens jou interactie hebben met apps.

1. Open de app Instellingen op je Android-apparaat.
  2. Tik op Apps.
  3. Tik op de app waarvoor je een beperkte instelling wilt aanzetten.
    • Tip: Als je de app niet kunt vinden, tik je eerst op Alle apps bekijken of App-info.
  4. Tik op Meer Meer en dan Beperkte instellingen toestaan.
  5. Volg de instructies op het scherm.