Dimensions and metrics

[GA4] Analytics-istunnot

Perehdy tarkemmin Google Analytics 4 ‑istuntoihin, esimerkiksi istuntotunnusten ja ‑numeroiden luomiseen tapahtumien käynnistymisen yhteydessä.

Istunto on ajanjakso, jonka ajan joku käyttää verkkosivustoa tai sovellusta.

Istunnon määritelmä

Analyticsissa istunto alkaa, kun käyttäjä avaa sovelluksen etualalla tai katsoo sivua tai näkymää eikä aktiivista istuntoa ole sillä hetkellä käynnissä (esim. edellinen istunto on aikakatkaistu).

Istunto päättyy (aikakatkaistaan) oletusarvoisesti, kun käyttäjä ei ole tehnyt mitään 30 minuuttiin. Istunnon kestoa ei ole rajoitettu.

Istunnon aikakatkaisun muokkaaminen

Sovellusistunnon aikakatkaisun muokkaaminen

Sovellusistunnon aikakatkaisua edeltävä aika alkaa, kun sovellus siirretään taustalle, mutta voit pidentää istuntoa sisällyttämällä extend_session-parametrin (jonka arvo on 1) tapahtumiin, jotka lähetät sovelluksen ollessa taustalla. Tästä on hyötyä, jos sovellusta käytetään usein taustalla (mikä on tavallista esimerkiksi navigointi- ja musiikkisovelluksissa).

Voit muuttaa sovellusistuntojen aikakatkaisun oletusasetusta (30 minuuttia) setSessionTimeoutDuration-metodilla.

Verkkoistunnon aikakatkaisun muokkaaminen

Näin muutat verkkoistuntojen oletusarvoista 30 minuutin aikakatkaisua:

1. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit.
  2. Valitse sivustodatastriimi.
  3. Klikkaa sivun alareunasta Määritä tagin asetukset.
  4. Klikkaa Asetukset-kohdasta Näytä kaikki, niin näet kaikki käytettävissä olevat vaihtoehdot.
  5. Klikkaa Muokkaa istunnon aikakatkaisua.
    • Muokkaa istunnon aikakatkaisua: Aseta istunnon aikakatkaisu tunteina ja minuutteina.
    • Muokkaa aktivoivien istuntojen ajastinta: Valitse, kuinka monta sekuntia istunnon tulee kestää, jotta se lasketaan aktivoivaksi istunnoksi.
  6. Klikkaa Tallenna.

Näin tapahtumat yhdistetään istuntotunnukseen ja ‑numeroon

Kun istunto alkaa, Google kerää automaattisesti session_start-tapahtuman ja luo istuntotunnuksen (ga_session_id) ja istuntonumeron (ga_session_number) session_start-tapahtuman kautta.

• Istuntotunnus on istunnon alkamisaikaa vastaava aikaleima. Jos haluat analysoida eri istuntoja Google Analyticsin puolella, voit yhdistää user_id- tai user_pseudo_id-tunnuksen session_id-tunnukseen, jolloin saat kullekin istunnolle yksilöllisen tunnisteen.
  • Istuntonumero ilmaisee niiden istuntojen määrän, jotka käyttäjä on aloittanut nykyiseen istuntoon mennessä (esim. käyttäjän kolmas tai viides istunto sivustolla).

Sekä istuntotunnus että istuntonumero yhdistetään automaattisesti istunnon jokaiseen tapahtumaan gtag.js:n ja Google Analytics for Firebase SDK:n kautta. Tunnistetta ei kuitenkaan sisällytetä automaattisesti tapahtumiin, jotka ovat peräisin Measurement Protocolista tai datan tuonnista.

Joskus istuntotunnusta ei yhdistetä session_start-tapahtumaan, esimerkiksi kun tapahtuma on suodatettu pois alamittauskokonaisuudesta. Näissä tapauksissa Analytics luo kuitenkin istuntotunnuksen.

Näin istuntojen määrä lasketaan

Analytics laskee sivustollasi tai sovelluksessasi toteutuneiden istuntojen määrän arvioimalla yksittäisten istuntotunnusten määrän.

Näin istunnon attribuutio toimii

Session_start-tapahtuma sisältää tiedot (esim. glid, UTM-parametrit ja viittaava sivu), jotka määräävät istunnon attribuution.

Istuntojen attribuutiomallina pysyy viimeinen epäsuora klikkaus, ja konversioikkuna määräytyy Kaikki muut konversiotapahtumat ‑asetuksen mukaan (oletuksena 90 päivää). Lue lisää attribuutioasetusten valitsemisesta tai päivittämisestä.

Esimerkki

Oletusarvoinen 90 päivän konversioikkuna

Päivä 1: Käyttäjä saapuu sivustolle Googlen orgaanisen linkin kautta => istunnon liikenteen lähteeksi ja tulotavaksi kirjataan "google / organic".
Päivä 68: Käyttäjä palaa sivustolle suoraan => istunnon liikenteen lähteeksi ja tulotavaksi kirjataan "google / organic".

Missä näet istuntomittareita

Istunto- ja käyttäjämittarit lasketaan arvion perusteella. Google Analyticsissa on useita istuntomittareita, esimerkiksi Istunto, Aktivoivat istunnot ja aktivoivat istunnot käyttäjää kohden. Näiden mittareiden avulla näet dataa sivustollasi tai sovelluksessasi alkaneiden istuntojen määrästä.

Mittarit näkyvät raporteissa (esim. Hankinnan yleiskatsaus, Käyttäjähankinta ja Aktivoitumisen yleiskatsaus). Voit myös nähdä istuntomittareita Kartoituksissa.

Erot istuntomäärissä

Google Analyticsissa alkoi lokakuussa 2021 istuntomittareiden laskentatavan päivittäminen vakiotyyppisissä ja omissa raporteissa sekä kartoituksissa ja Looker Studiossa. Tavoitteena oli laskea istunnot entistä tarkemmin ja pienemmällä virheprosentilla. Tästä johtuen saatat huomata pienen eron aiemman laskentatavan istuntomääriin verrattuna.

Uutta laskentatapaa sovelletaan istuntodataan, joka on kerätty lokakuussa 2021 tai sen jälkeen. Jos raportin aikaväli sisältää dataa lokakuuta 2021 edeltävältä ajalta, Analyticsissa ei näy dataa. Pääset kuitenkin edelleen katsomaan aiempaa dataa tapahtumaraportissa käyttämällä suodatinta event=session_start.

BigQueryyn liittyvät seikat

Sen lisäksi, että voit nähdä istuntomäärät Google Analyticsissa, voit myös eksportoida datasi BigQueryyn ja tehdä istuntomääräkyselyitä SQL-tyyppisen syntaksin avulla. BigQuerylla on riittävästi aikaa ja resursseja istuntojen tarkan määrän laskemiseen, eikä se siksi käytä tehokasta laskentamenetelmää (HyperLogLog++ ‑algoritmia) istuntomittareille. Lue lisää artikkelista Unique count approximation in Google Analytics

Koska BigQuery ei käytä tehokkaampaa laskentatapaa, saatat huomata pieniä eroja istuntomäärissä, kun vertaat tuloksia vakioraporttien ja omien raporttien sekä kartoitusten ja Looker Studion tuloksiin.

Kun valitset datan katselupaikkaa, ota huomioon seuraavat seikat:

• Jos haluat raakadatasta tarkempia tuloksia, tutki niitä BigQueryssa.
  • Jos haluat tehokkaampia tuloksia, käytä vakioraportteja ja omia raportteja sekä kartoituksia ja Looker Studiota.

Uudella laskentatavalla saatujen tulosten avulla voit useimpien kyselyjen yhteydessä vertailla istuntomittareita kätevästi valitulla aikavälillä.

Esimerkki
Kun katsot edellisen viikon istuntomääriä, raporteissa näkyy 1 463 istuntoa ja BigQueryssa 1 501 istuntoa. Kun katsot kuluvan viikon istuntomääriä, raporteissa näkyy 1 828 istuntoa ja BigQueryssa 1 876 istuntoa. Vaikka tarkat määrät vaihtelevat hieman, näet, että istuntojen määrä on noussut 25 %. Voit siis käyttää samaa dataa istuntomäärien muutossuunnan havaitsemiseksi.
Liikenteen lähde Viime viikko (istunnot) Tämä viikko (istunnot)
Raportit 1 463 1 828 (+25 %)
BigQuery 1 501 1 876 (+25 %)

Erot Universal Analyticsiin verrattuna

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa näkyvä istuntomäärä saattaa olla alhaisempi kuin Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa näkyvä istuntomäärä. Tämä johtuu siitä, että Google Analytics 4 ei luo uutta istuntoa, kun kampanjan liikenteen lähde muuttuu istunnon aikana. Universal Analytics puolestaan luo uuden istunnon vastaavassa tilanteessa.

Jos istunnon kesto jakautuu kahden päivän ajalle (esimerkiksi alkaa klo 23.55 ja päättyy klo 00.05), sitä käsitellään yhtenä istuntona mutta se lasketaan kertaalleen kummallekin päivälle. Lue lisää istuntojen eroista.