Har jag ett tekniskt problem med klick och sessioner?

Innehåll i artikeln:

Hur kan jag verifiera ett tekniskt problem med klick/sessioner?

Så här ser du vilka kampanjer som kan orsaka problemet:

1. Öppna rapporten Google Ads-kampanjer (Förvärv > Google Ads > Kampanjer).
  2. Överst i fliken Utforskaren klickar du på Klick.
  3. Ovanför grafen klickar du på Välj ett mätvärde, utökar Klick och väljer mätvärdet Klick. I diagrammet ser du tidslinjer för både Sessioner och Klick. Du ser hur länge problemet har pågått i diagrammet.
  4. Använd tabellen i rapporten och jämför sessioner och klick för varje kampanj.

Spårningskoden är felkonfigurerad eller saknas på målsidorna

Om Analytics-spårningskoden är felkonfigurerad eller saknas på en målsida registrerar Analytics ett klick men ingen motsvarande session.

Med Google Tag Assistant kan du verifiera att rätt Analytics-konto är installerat på dina målsidor.

Omdirigeringar som tar bort eller ändrar parametern för automatisk taggning

Vi rekommenderar starkt att du använder automatisk taggning. Gå igenom anvisningarna här och avgör om automatisk taggning fungerar med dina måladresser.

Inriktning på mobila enheter

En vanlig orsak till att parametern för automatisk taggning tas bort ur webbadresser är inriktning på mobila enheter (eller mobila webbplatser). Om du till exempel leder all Google Ads-trafik till

www.example.com

kanske du omdirigerar all mobiltrafik till

m.example.com

Vi har sett många fall där en sådan omdirigering gör att gclid-parametern försvinner på vägen.

Bästa metoder

Om det inte finns några uppenbara tekniska problem, t.ex. omdirigeringar eller spårningskod som saknas på målsidor, och du har verifierat att spårningskoden fungerar med Tag Assistant eller utvecklarverktyget för Chrome kan du gå vidare genom att titta på några bästa metoder kring att konfigurera spårningskod.

Vi ser ofta att förhållandet mellan klick och sessioner kan förbättras rejält genom att kontrollera att Analytics-spårningskoden finns i avsnittet <head></head> i HTML-dokumentet.

Om du går tillbaka till figur 1a i Anledningen till att Google Ads-klick och Analytics-sessioner inte stämmer överens i dina rapporter ser du att flera processer måste ske mellan klicket och sessionen. Den här latensen (tidsfördröjningen) kan innebära att användare som klickar på webbläsarens tillbakaknapp (avvisning) innan Analytics kan skapa sessioner leder till det vi kallar kortklick, det vill säga ett giltigt klick utan motsvarande registrerad session.

Vi rekommenderar starkt att du migrerar till Universal Analytics och uppgraderar spårningskoden från den traditionella (ga.js) till det nyare universella (analytics.js) spårningsskriptet för webbaserad spårning. Det nyaste analytics.js-skriptet är mindre tack vare det modulära ramverket plus många andra nya funktioner och förbättringar. Vi rekommenderar även starkt att du utforskar sätt att minska dina sidinläsningstider eftersom detta också kan ge bättre överensstämmelse mellan klick och sessioner.

Mobil

Vi har även stött på fall där klick på mobila enheter kan leda till en sessionsratio som är lägre än på datorer på grund av långsammare 3G-mobilnätverk. Framförallt har utvecklingsländer och deras mobilnätverk ofta större latensproblem, vilket kan leda till lägre spårade sessionsfrekvenser.

Anpassningar av spårningskoder

Vi har sett ett vanligt mönster i användarrapporter om avvikelser mellan sessioner och klick. När vi undersöker konfigurationen av spårningskoden på webbplatsen upptäcker vi ofta att Analytics är implementerat på ett sätt som inte är standard.

Vi har mycket begränsat stöd för anpassningar, särskilt stora anpassningar. Om du upplever problem med klick och sessioner när du använder en anpassad implementering rekommenderar vi att du återgår till en standardimplementering.

Felsöka problem med klick och sessioner

Hitta och lös problem med avvikelser mellan Google Ads-klick och Analytics-sessioner i det här felsökningsverktyget.