Använd målflöde för att upptäcka och lösa problem med webbplatsens prestanda

Granska din webbplats med hjälp av fyra viktiga startdimensioner.

I den här artikeln förklaras hur du kan använda målflödesrapporten för att se till att webbplatsen fungerar optimalt genom att besvara fyra nyckelfrågor. Innan du går vidare kanske du vill läsa igenom innehållet i avsnittet Relaterade resurser nedan.

Innehåll i artikeln:

Ger ett medium inte förväntat resultat?

Ange startdimensionen Medium:

Starting dimension set to Medium
Ange startdimensionen Medium

Låt säga att du nyligen har börjat köra en e-postkampanj och vill se hur effektivt den ger trafik och konverteringar. Om du konfigurerar visualiseringen med Medium som startdimension och inte ser e-post som en av noderna i den första kolumnen vet du genast att något är fel. Kanske är du lite otålig och har inte väntat länge nog på att uppgifterna ska bli tillgängliga i Analytics. Kanske har den tredje part som distribuerar din e-post stött på vissa svårigheter. Texten kan vara dåligt översatt och har därför inte den önskade effekten på en utländsk målgrupp. Men det kan även vara något enkelt som att länken i meddelandet saknas eller innehåller fel webbadress.

Å andra sidan kanske du upptäcker att en e-postkampanj helt enkelt inte är en effektiv metod för det mål du har i åtanke. Då kan du sluta lägga pengar på att skicka e-post.

Ta med söksidan på din webbplats som ett steg i tratten:

Example Goal flow with search
Ta med söksidan i en måltratt för att bedöma webbplatssökningen

Om du skapar och konfigurerar webbplatssökning i ett webbdataurval, kan du ta med sökwebbadressen i en måltrat och se om webbplatssökningen ger det förväntade resultatet. Om du till exempel förväntar dig att användare på en kategorisida söker efter specifika varor kan du ta med sökadressen efter kategorisidan i tratten. Om webbplatssökningen fungerar som förväntat ser du förmodligen en del trafik från söknoden till målsidan. Om det å andra sidan finns ett problem med webbplatssökningen kanske det bara finns lite eller ingen trafik alls från söknoden till målet.

Du kan klicka på anslutningarna från källorna om du vill se hur trafiken löper tillbaka från söknoden och så småningom sjunker.

Är din webbplats korrekt konfigurerad för olika tekniker?

Använd den teknikrelaterade dimensionen Användare för att se hur bra resultat webbplatsen ger i olika webbläsare, operativsystem, skärmupplösningar m.m.

Visa trafik genom dimensionen Webbläsare.
Visa trafik från en specifik webbläsare.

Du kan tillämpa samma metod på dessa typer av visualiseringar som vi gjorde med de tidigare. Om resultatet är betydligt lägre för en viss webbläsare måste du se till att webbplatsen ser ut som du tror att den borde göra i den webbläsaren. Om resultatet är betydligt sämre för en lägre skärmupplösning kan du leta efter sådant som att knappen Lägg i varukorgen eller länkar inte syns eller är lätta att klicka på i dessa mindre storlekar.

Behöver du översätta ditt innehåll?

Granska dina mål med hjälp av dimensionen Språk.

Markera trafik genom en språkdimension
Granska ett målflödes Språk-dimensioner

Om du publicerar innehållet på flera olika språk kan du ställa upp mål och skapa trattar för varje språk och använda de språkspecifika sidorna eller skärmarna som steg i tratten. Sedan kan du använda dimensionen Språk i målflödesrapporten om du vill se vilka språk dina kunder använder och om du har samma resultat för samtliga språk.

Klicka på dimensionsnoderna Språk i den första kolumnen och använd alternativet Visa endast detta segment eller Markera trafik genom denna nod för att jämföra antalet användare i varje språk med antalet konverteringar. Detta kan leda till insikter om ditt innehåll som du kan agera utifrån.

Vi kan till exempel anta att du upptäcker att konverteringsfrekvensen för användare som talar amerikansk engelska på din engelskspråkiga webbplats är 4,3 %. Det är något överraskande även mycket trafik från användare som talar brasiliansk portugisiska och dessa användare har en ännu högre konverteringsfrekvens på 4,6 %. Det verkar som om webbplatsen är ännu populärare bland brasilianer, i alla fall de som kan nå din webbplats på engelska.

Med tanke på användarnas konverteringsfrekvens kan det vara en god idé att erbjuda ditt innehåll på brasiliansk portugisiska.

Om du använder olika språkversioner bör du titta på flödet i måltratten för varje språk, så att du är säker på att översättningarna inte höjer tröskeln för användarna. Om du till exempel upptäcker en ovanligt hög andel avhopp på en viss sida, bör du kontrollera om det har smugit sig in ett fel i anvisningarna på den översatta sidan, eller om stilen och känslan i det ursprungliga innehållet gått förlorad.