[UA→GA4] Wat is er aan de hand met Google Analytics?

Als u recent een e-mail heeft gekregen dat Universal Analytics binnenkort wordt beëindigd en u niet zeker weet wat u moet doen, is dit artikel voor u.

Voor meer informatie kunt u ook de video over de basisprincipes van de migratie bekijken:

Not yet migrated to the new Google Analytics? Simple steps to get started.

In dit artikel:

Waarom heb ik een e-mail gekregen over Universal Analytics?

U heeft een Universal Analytics-property

U heeft een e-mail gekregen over Universal Analytics omdat uw e-mailadres staat vermeld als gebruiker van een Universal Analytics-property. Dat is een type Google Analytics-property. Het is mogelijk dat u de property niet heeft gemaakt, maar dat u bent toegevoegd door de persoon die dat wel heeft gedaan of door iemand anders in uw organisatie.

Wat is een Universal Analytics-property?

Universal Analytics is een type Google Analytics-property. Als u vóór 2020 bent begonnen met Google Analytics en nog niet heeft gemigreerd, gebruikt u waarschijnlijk een Universal Analytics-property.

Kort samengevat: Google Analytics meet websiteverkeer om rapporten te maken. U of iemand anders die uw website beheert, heeft een klein codefragment aan de website toegevoegd dat informatie naar Google Analytics stuurt. Een Google Analytics-property bevat alle meetgegevens voor uw website en rapporten op basis van die gegevens.

Er zijn 2 soorten Google Analytics-property's: Google Analytics 4 en Universal Analytics. Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie. Universal Analytics is de vorige versie. Vanaf 1 juli 2023 verwerken Universal Analytics-property's geen nieuwe gegevens meer.

Waarom zou ik migreren?

Google Analytics 4 vervangt Universal Analytics

Vanaf 1 juli 2023 verwerken Universal Analytics-property's geen gegevens meer. Ze meten geen websiteverkeer meer en rapporten worden niet meer geüpdatet. Stap over op de nieuwe versie van Analytics, Google Analytics 4, als u Google Analytics wilt blijven gebruiken om uw websiteverkeer te meten.

Als u niets doet, wordt er automatisch een nieuwe GA4-property voor u gemaakt en worden uw Universal Analytics-configuraties gekopieerd naar de nieuwe GA4-property. Niet alle configuraties in Universal Analytics hebben een duidelijke tegenhanger in GA4. Als gevolg hiervan zijn de configuraties in uw nieuwe GA4-property misschien geen volledige kopie van al uw Universal Analytics-instellingen.

Afmelden voor een automatisch gemaakte GA4-property
Als u liever zelf migreert of Google Analytics niet wilt blijven gebruiken, kunt u zich afmelden. Als u zich afmeldt, wordt er niet automatisch een nieuwe GA4-property voor u gemaakt. U kunt nog steeds zelf migreren en de Installatieassistent voor GA4 gebruiken.

Zorgen dat Google Ads-campagnes die gebruikmaken van Google Analytics-gegevens naadloos blijven lopen

Als u in Google Ads biedt op conversies (doelen) in Analytics, is het belangrijk dat u deze naar Google Analytics 4 migreert. Als u niets doet, worden sommige conversies en doelgroepen automatisch gemigreerd. Ze kunnen alleen niet allemaal automatisch worden gemigreerd en het is geen volledige kopie. Als gevolg hiervan kunnen uw advertentiecampagnes worden onderbroken wanneer Universal Analytics na 1 juli 2023 geen gegevens meer verwerkt.

Als u de conversies en doelgroepen die u belangrijk vindt wilt migreren en uw advertenties probleemloos wilt laten lopen, volgt u de migratiestappen op deze pagina. Ga dan door naar Volgende stappen om de configuraties te doorlopen die u nodig heeft om Google Analytics 4 met Google Ads te gebruiken.

Een migratietool in Universal Analytics begeleidt u

Een tool in Universal Analytics leidt u door de instellingen van een Google Analytics 4-property. De meeste mensen hebben minder dan 15 minuten nodig om hun GA4-property te maken.

Hoe migreer ik?

Zoek uw Analytics-account en ga na voor welke property's migratie noodzakelijk is

Als u niet zeker weet of u een Universal Analytics-property heeft die u moet migreren of welke property's u moet migreren, voert u deze stappen uit. Gebruik Analytics in een browser, niet in de mobiele Analytics-app.

Als u klaar bent voor de migratie, gaat u verder met het volgende gedeelte, Uw Universal Analytics-property migreren.

Uw Google Analytics-account zoeken
  1. Ga naar https://analytics.google.com/.
  2. Als u al bent ingelogd bij Google, gaat u rechtstreeks naar Analytics. Anders krijgt u de vraag de gebruikersnaam en wachtwoord van uw Google-account in te vullen.

Als u niet kunt inloggen op uw account, gaat u naar Kan niet inloggen op account.

Checken of u een Universal Analytics-property heeft
  1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik linksboven, naast het Analytics-logo, op de pijl-omlaag naast de naam van uw property.

3. Zoek uw property onder Property's en apps.
  4. Property-ID's voor Universal Analytics beginnen met UA en eindigen met een cijfer (UA-XXXXXXXXX-1).

Propertykiezer

Checken of u uw Universal Analytics-property moet migreren
  1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik linksboven, naast het Analytics-logo, op de pijl-omlaag naast de naam van uw property.

3. Zoek uw property onder Property's en apps, klik op de rij en klik op een weergave.
    Property-ID's voor Universal Analytics beginnen met UA en eindigen met een cijfer (UA-XXXXXXXXX-1).

Propertykiezer

4. Klik op Instellingen Beheerder (linksonder).
  5. Klik in de kolom Property op Installatieassistent voor GA4. Dat is de eerste optie in de kolom Property.

Verschijnt de Installatieassistent voor GA4 niet? Als Property-instellingen grijs wordt weergegeven in de kolom Property, heeft u alleen rechten in de weergave maar niet in de property of het account. Neem contact op met de persoon in uw organisatie die de beheerdersrol heeft voor uw Google Analytics-account en vraag of u moet migreren.
  6. Zoek in de Installatieassistent voor een Google Analytics 4-property een rode of groene melding met de tekst Niet gekoppeld of Gekoppeld.
    • Als de melding rood is en er staat Niet gekoppeld, moet u migreren.

• Als de melding rood is en er staat Niet gekoppeld, en er staat ook 'U heeft geen rechten voor bewerken. Neem contact op met uw accountbeheerder.' dan is migreren noodzakelijk, maar heeft u niet de juiste rechten. Uw accountbeheerder is iemand in uw organisatie met de beheerdersrol voor uw Google Analytics-account. Laat die persoon weten dat uw property moet worden gemigreerd.

• Als de melding groen is en er staat Gekoppeld, bent u al begonnen met migreren. Ga door met de volgende stappen.

Uw Universal Analytics-property migreren

Gebruik Analytics in een browser en niet in de mobiele Analytics-app als u deze stappen wilt uitvoeren. U heeft de rol Bewerker nodig voor het account. Het is het makkelijkst als u de migratie in één sessie afrondt. De meeste mensen hebben ongeveer 15 minuten nodig om te migreren met de Installatieassistent voor GA4.

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik linksboven, naast het Analytics-logo, op de pijl-omlaag naast de naam van uw property.

3. Zoek uw property onder Property's en apps, klik op de rij en klik op een weergave.
    Property-ID's voor Universal Analytics beginnen met UA en eindigen met een cijfer (UA-XXXXXXXXX-1).

Propertykiezer

4. Klik op Instellingen Beheerder (linksonder).
  5. Klik in de kolom Property op Installatieassistent voor GA4. Dat is de eerste optie in de kolom Property.

Verschijnt de Installatieassistent voor GA4 niet? Als Property-instellingen grijs wordt weergegeven in de kolom Property, heeft u alleen rechten in de weergave maar niet in de property of het account. Neem contact op met de persoon in uw organisatie die de beheerdersrol heeft voor uw Google Analytics-account en vraag of u moet migreren.
  6. Klik onder Ik wil een nieuwe Google Analytics 4-property maken op Aan de slag.

Als u twijfelt over de opties in de Installatieassistent voor GA4, leest u de gedetailleerde instructies in Een Google Analytics 4-property toevoegen.

7. Voer de instructies uit in de Installatieassistent voor GA4. Als u klaar bent, krijgt u de melding Uw property's zijn gekoppeld.

Volgende stappen

Nadat u uw Google Analytics 4-property heeft gemaakt, stelt u uw nieuwe GA4-property in met de Installatieassistent. De assistent leidt u door de aanbevolen functies en instellingen.