[GA4] Meer leads genereren op uw website

In deze tutorial krijgt u stapsgewijze instructies voor hoe u meer leads op uw website genereert met Google Analytics.

Inzicht in leadgeneratie

Een lead is iemand die interesse toont in uw producten of services. Er is dus een grote kans dat deze een betalende klant wordt. Mensen die bijvoorbeeld een formulier op uw website invullen of uw enquête in hun Postvak IN versturen, hebben waarschijnlijk interesse in het product dat u verkoopt. Leads genereren is het proces om mensen te vinden die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in uw bedrijf.

Een veelgebruikte manier om meer leads te genereren, is een formulier aan uw website toevoegen. Dit formulier verzamelt informatie over de potentiële klant. De verzamelde informatie kan dan worden gebruikt om de potentiële klant om te zetten in een betalende klant.

Een leadgeneratieformulier toevoegen

Een leadgeneratieformulier is een formulier waarmee u informatie verzamelt over een potentiële klant. Dit kan een contactformulier, een aanvraagformulier voor een demo of een aanmeldingsformulier voor een nieuwsbrief zijn.

Waar u het formulier plaatst en welke informatie erin moet worden ingevuld, kan invloed hebben op hoeveel klanten het formulier starten en indienen. Met een analyseoplossing als Google Analytics kunt u meten hoeveel klanten het formulier bereiken, het formulier indienen en betalende klanten worden.

In deze tutorial beginnen we met het volgende leadgeneratieformulier. Tijdens de tutorial kijken we steeds naar manieren om de impact van het formulier te meten, hoeveel klanten het invullen en hoe we de impact kunnen meten van wijzigingen die we aanbrengen in het formulier.

Websitebezoekers meten

Als u voor het eerst een leadgeneratieformulier aan uw website toevoegt, meet u hoeveel mensen uw website bezoeken, het formulier bereiken, het invullen en het indienen. Dit kunt u allemaal doen via Google Analytics.

Als u interacties op uw website wilt meten, maakt u eerst een Google Analytics-account. Voeg daarna een stukje JavaScript-meetcode toe aan elke pagina van uw site. Telkens als een gebruiker een pagina bezoekt, verzamelt de meetcode anonieme informatie over hoe die gebruiker interactie heeft gehad met de pagina.

Door simpelweg de meetcode toe te voegen aan elke pagina op uw site, kunt u de eerste vraag beantwoorden: hoeveel mensen hebben mijn website bezocht? Zo kunt u bepalen hoeveel mensen tijdens elke stap in het leadgeneratieproces afhaken.

Formulierweergaven meten

De volgende stap is meten hoeveel mensen het formulier te zien krijgen. Zo kunt u berekenen welk percentage van het totale aantal websitebezoekers bij het formulier aankomt. Hoe meer mensen het formulier zien, hoe groter de kans dat u een lead genereert. Als het percentage laag is, moet u het formulier misschien ergens anders plaatsen of de knop met de link naar het formulier aanpassen.

In dit voorbeeld zit de knop voor het formulier bovenaan de homepage. Als bezoekers op de knop klikken, worden ze naar een pagina met het leadgeneratieformulier geleid. Als u de meetcode toevoegt aan elke pagina van uw website, vertelt Google Analytics u ook hoeveel mensen elke pagina bezoeken. Zo weet u welk percentage bezoekers het formulier te zien krijgt.

Informatie over de pagina's die mensen bekijken en wat ze op die pagina's doen, wordt vastgelegd met gebeurtenissen. Gebeurtenissen zijn extra stukjes meetcode die u aan uw site kunt toevoegen om specifieke gebruikersinteracties te meten.

Sommige gebeurtenissen worden automatisch verzameld. Een voorbeeld is de gebeurtenis page_view, die aangeeft wanneer mensen een pagina bekijken en welke pagina ze hebben bekeken. Met de informatie van de page_view-gebeurtenis kunt u berekenen hoeveel mensen de homepage bezoeken en hoeveel mensen de formulierpagina bezoeken.

Formulierinteracties meten

U wilt nu weten hoeveel mensen het formulier starten en hoeveel mensen het formulier invullen. Met het percentage mensen dat het formulier start en indient, kunt u problemen met het formulier achterhalen, zoals te veel verplichte vragen of onverwachte fouten tijdens het invullen.

Net als bij de page_view-gebeurtenis meet Google Analytics formulierinteracties automatisch via de gebeurtenissen form_start en form_submit. De eerste gebeurtenis geeft aan hoeveel mensen het formulier hebben gestart en de tweede gebeurtenis geeft aan hoeveel mensen het formulier hebben ingediend.

Volgende: Rapporteren over leadgeneratieformulieren