[GA4] Liidien luonnin tehostaminen verkkosivustolla

Tässä oppaassa kerrotaan vaihe vaiheelta, miten voit luoda sivustollasi lisää liidejä Google Analyticsin avulla.

Mitä liidien luominen tarkoittaa?

Liidi on henkilö, joka osoittaa kiinnostusta tuotteitasi tai palveluitasi kohtaan ja joka siksi konvertoituu todennäköisesti maksavaksi asiakkaaksi. Jos joku esimerkiksi täyttää sivustollasi lomakkeen tai tilaa kirjoittamasi artikkelin sähköpostiinsa, hän on luultavasti kiinnostunut siitä, mitä myyt. Liidien luomisella tarkoitetaan sellaisten ihmisten löytämistä, jotka ovat todennäköisesti kiinnostuneita yrityksestäsi.

Yksi yleinen tapa luoda lisää liidejä on sijoittaa sivustolle lomake, joka kerää tietoa potentiaalisista asiakkaista. Tietojen avulla heidät voidaan saada konvertoitumaan maksaviksi asiakkaiksi.

Liidilomakkeen lisääminen

Liidilomake on mikä tahansa lomake, jolla keräät tietoa potentiaalisista asiakkaista, esimerkiksi yhteydenottolomake, demopyyntölomake tai uutiskirjeen tilauslomake.

Lomakkeen sijoituspaikka ja pyydetyt tiedot voivat vaikuttaa siihen, kuinka moni asiakas aloittaa lomakkeen täyttämisen ja lähettää sen. Käyttämällä jotakin analytiikkatyökalua, kuten Google Analyticsia, voit mitata, kuinka moni on nähnyt lomakkeen, lähettänyt sen ja konvertoitunut maksavaksi asiakkaaksi.

Tässä oppaassa käytetään esimerkkinä alla olevaa liidilomaketta. Näytämme sen avulla, miten voit mitata lomakkeen vaikutusta, lomakkeen täyttäneiden asiakkaiden määrää ja lomakkeeseen tehtyjä muutoksia.

Sivuston kävijöiden mittaaminen

Kun lisäät liidilomakkeen sivustollesi ensimmäistä kertaa, sinun kannattaa mitata, kuinka moni käy sivustolla, näkee lomakkeen, täyttää sen ja lähettää sen. Voit mitata kaikkia näitä interaktioita Google Analyticsin avulla.

Sivustolla tapahtuvien interaktioiden mittaamiseen tarvitaan Google Analytics ‐tili. Luotuasi sen sinun on lisättävä sivuston jokaiselle sivulle JavaScript-mittauskoodi. Aina kun joku käy jollakin sivulla, seurantakoodi kerää anonyymejä tietoja hänen toiminnastaan.

Kun olet lisännyt mittauskoodin jokaiselle sivulle, saat vastauksen ensimmäiseen kysymykseen: Kuinka monta henkilöä sivustollani on käynyt? Vastaus auttaa sinua selvittämään, kuinka moni poistuu sivustolta liidienluontiprosessin kussakin vaiheessa.

Lomakkeen katselukertojen mittaaminen

Seuraavaksi sinun kannattaa mitata lomakkeen nähneiden määrä, jotta voit laskea, kuinka monta prosenttia sivuston kävijöistä on löytänyt lomakkeen. Mitä suurempi luku, sitä todennäköisemmin saat liidejä. Jos luku on pieni, kokeile vaihtaa lomakkeen paikkaa tai muokata lomakkeeseen johtavaa painiketta.

Tässä esimerkissä lomakkeeseen johtava painike on etusivun yläreunassa. Painikkeen klikkaaminen vie kävijän liidilomakesivulle. Kun lisäät mittauskoodin jokaiselle sivulle, Google Analytics kertoo myös kunkin sivun kävijämäärän. Näin saat selville, kuinka suuri osa kävijöistä on nähnyt lomakkeen.

Tiedot siitä, mitä sivuja ihmiset ovat katselleet ja mitä he ovat niillä tehneet, saadaan talteen tapahtumien avulla. Tapahtumat ovat mittauskoodin lisäpätkiä, joita voit lisätä sivustolle, kun haluat mitata tiettyjä interaktioita.

Osa tapahtumista kerätään automaattisesti. Tällainen on esimerkiksi page_view-tapahtuma, joka kertoo, mitä sivua joku on katsellut ja milloin. Tapahtumaa koskevien tietojen avulla voit laskea, kuinka moni on käynyt etusivulla ja kuinka moni lomakesivulla.

Lomakeinteraktioiden mittaaminen

Seuraavaksi haluat selvittää, kuinka moni aloittaa lomakkeen täyttämisen ja täyttää sen loppuun asti. Kun tiedät, kuinka monta prosenttia kävijöistä on aloittanut täyttämisen ja lähettänyt lomakkeen, voit tunnistaa mahdollisia ongelmia. Lomakkeessa voi esimerkiksi olla liian monta pakollista kysymystä, tai täyttämisen aikana voi esiintyä odottamattomia virheitä.

Page_view-tapahtuman tavoin myös form_start ja form_submit ovat automaattisesti kerättäviä tapahtumia. Niiden avulla Google Analytics mittaa lomakeinteraktioita. Ensimmäinen tapahtuma kertoo, kuinka moni on aloittanut lomakkeen täyttämisen, ja toinen, kuinka moni on lähettänyt lomakkeen.

Seuraavaksi: Liidilomakedatan raportointi