[UA→GA4] Automatiskt skapade Google Analytics 4-egendomar

En ny GA4-egendom skapas automatiskt åt dig. Dina Universal Analytics-konfigurationer kopieras till den nya GA4-egendomen om du inte väljer bort detta.

Google Analytics 4 har ersatt Universal Analytics. Från och med den 1 juli 2023 slutade Universal Analytics-egendomar att behandla data. Om du vill fortsätta använda Google Analytics för att mäta webbplatstrafiken behöver du en Google Analytics 4-egendom. Med start i mars 2023 genomför vi följande för att underlätta övergången:

• Vi skapar en GA4-egendom åt dig utifrån inställningarna i din Universal Analytics-egendom, om du inte väljer bort detta.
  • Om du redan har skapat en GA4-egendom och denna egendom är kopplad till en Universal Analytics-egendom kopierar vi alla inställningar (till exempel mål, målgrupper osv.) som inte har märkts som slutförda i GA4-egendomen från din Universal Analytics-egendom, såvida du inte väljer bort detta.
Anmärkning till Google Analytics 360-kunder: Denna artikel avser alla standardegendomar (egendomar som inte är Google Analytics 360-egendomar) som du har i ditt 360-konto. Du måste välja bort alla UA-standardegendomar som du inte vill återskapa som GA4-egendomar.

Välja bort funktionen

Om du väljer bort den automatiska migreringen skapas inte någon ny GA4-egendom åt dig. Om du redan har skapat en GA4-egendom kopieras inga inställningar från den kopplade Universal Analytics-egendomen, oavsett om de har märkts som slutförda eller inte.

För att kunna välja bort den automatiska migreringen måste du ha rollen Redigerare i din Universal Analytics-egendom.

1. Klicka på Administratör i Google Analytics.
  2. Se till att du använder rätt konto och Universal Analytics-egendom.
  3. Leta reda på kolumnen Egendom och klicka på Konfigurationsassistent för GA4.
  4. Inaktivera Skapa automatiskt en grundläggande Google Analytics 4-egendom längst ned på sidan. Om reglaget är nedtonat har tidsgränsen för att välja bort denna funktion passerat. Fortsätt till nästa avsnitt, Om du inte valde bort funktionen i tid.
Alternativt kan du klicka på Hantera GA4-migrering i den gula informationsbannern högst upp i ditt Analytics-konto. Inaktivera Skapa automatiskt en grundläggande Google Analytics 4-egendom.

Om du har flera egendomar som du vill välja bort automatisk migrering för samtidigt kan du använda tillägget GA4-migrering för Google Analytics för Google Kalkylark. När du har installerat det väljer du Ange statusen för att välja bort automatiserad GA4-inställning och följer anvisningarna på skärmen.

Du kan också välja att inte använda Google Analytics Admin API.

Om du inte valde bort funktionen i tid

Om du inte valde funktionen bort i tid och inte vill skapa en Google Analytics 4-egendom automatiskt:

1. Klicka på Administratör.
  2. Välj din Universal Analytics-egendom.
  3. Leta reda på kolumnen Egendom och klicka på Konfigurationsassistent för GA4.
  4. Klicka på Koppla från bredvid Kopplad egendom.
  5. Gå till din GA4-egendom och radera den.

Om du redan har skapat en Google Analytics 4-egendom

Om du redan har skapat en Google Analytics 4-egendom och den är kopplad till din Universal Analytics-egendom slutför vi alla resterande delar av migreringen åt dig. Det här inkluderar att migrera återstående mål, Google Ads-länkar och målgrupper samt att uppdatera inställningarna för kopplade webbplatstaggar. Det här inbegriper även konverteringsbyten och målgruppskoppling i länkade Google Ads-konton för egendomar som du har valt att använda.

Om du vill att vi ska kopiera över vissa, men inte alla Universal Analytics-inställningar till din GA4-egendom:

1. Klicka på Administratör.
  2. Välj din GA4-egendom.
  3. Klicka på Konfigurationsassistent.
  4. Märk de inställningar som du inte vill kopiera över som slutförda.
    1. Klicka på pilen längst till höger.
    2. Välj Markera som slutförd.
  5. Upprepa det här steget för varje inställning som du inte vill kopiera över från Universal Analytics. (I det här fallet visar förloppsindikatorn ”8 av 12 är märkta som avslutade”.)

Se till att inställningarna kopieras från rätt Universal Analytics-egendom:

1. Gå till Administratör > Egendom > Konfigurationsassistent för GA4 i din Universal Analytics-egendom.
  2. Välj den Google Analytics 4-egendom som ska kopplas till din Universal Analytics-egendom i avsnittet Jag vill koppla till en befintlig Google Analytics 4-egendom.
  3. Klicka på Koppla egendomar.

Se din nya Google Analytics 4-egendom

När Google Analytics 4-egendomen har skapats automatiskt visas en blå informationsbanner högst upp i ditt Analytics-konto. Klicka på Öppna konfigurationsassistenten för att gå till avsnittet Administratör i din nya Google Analytics 4-egendom. Konfigurationsassistenten för din Google Analytics 4-egendom vägleder dig genom ytterligare funktioner och inställningar som du kan konfigurera. Läs mer

Högst upp till vänster i Analytics-gränssnittet kan du växla mellan alla Analytics-konton och egendomar som du har behörighet till. Läs mer

Så fungerar det

Automatiskt skapade Google Analytics 4-egendomar kan göra det enklare för dig att påbörja migreringen från Universal Analytics. Utöka avsnitten nedan för att se mer information om den automatiskt skapade Google Analytics 4-egendomen.

Du kan även gå till ändringshistoriken i Google Analytics 4-egendomen för att se en förteckning över vissa automatiska ändringar i egendomen. Alla automatiska migreringsändringar markeras som System (migrering) i kolumnen Ändrat av.

Skapa en GA4-egendom och ett webbdataflöde

Den automatiskt skapade Google Analytics 4-egendomen har samma branschkategori, tidszon för rapporter och valuta som standardvyn för din Universal Analytics-egendom.

Den får också samma egendomsnamn men med tillägget ”- GA4” på slutet. Exempel: Om namnet på din Universal Analytics-egendom är ”Exempelegendom (UA-nnnnnnn)” blir namnet på GA4-egendomen ”Exempelegendom – GA4 (xxxxxxx)”, utan prefixet ”UA” och med ”xxxxxxx” som nytt egendomsnummer.

Den nya GA4-egendomen får även ett nytt webbdataflöde. Om du försöker mäta en app måste du skapa ett appdataflöde och ställa in appen så att den skickar data till GA4.

Kopiera användare på UA-egendomsnivå

Din nya Google Analytics 4-egendom har samma användare med motsvarande behörigheter på Universal Analytics-egendomsnivå. Användare på vynivå kopieras inte.

Återanvända en befintlig webbplatstagg när det är möjligt

Om din webbplats är taggad med Google-taggen (gtag.js) använder den automatiskt skapade Google Analytics 4-egendomen en kopplad webbplatstagg för att ta emot data. Kopplade webbplatstaggar påverkar inte datainsamlingen för din Universal Analytics-egendom.

Om din webbplats har en analytics.js-tagg, inklusive via ett tagghanteringssystem som Google Taggstyrning, tar din automatiskt skapade Google Analytics 4-egendom även emot data via en kopplad webbplatstagg. Om du använder ett innehållshanteringssystem (CMS) har det kanske redan implementerat en Google-tagg. I annat fall skapas automatiskt en kopplad webbplatstagg åt dig.

Inte alla annonsörer kan återanvända webbplatstaggar. Till exempel måste du tagga om din webbplats om du använder ga.js eller urchin.js. Lägg till Google-taggen manuellt eller ställ in Google Taggstyrning för din Google Analytics 4-egendom för att ta emot data.

Läs om hur Google Analytics 4 använder förbättrad mätning för att mäta webbplatshändelser, som webbplatssökning, på ett bättre sätt. Se till att du har aktiverat alla funktioner för förbättrad mätning som du vill använda.

Återskapa UA-händelser med GA4-datamodellen

Eftersom det finns skillnader mellan Universal Analytics- och Google Analytics 4-datamodellerna kommer din Google Analytics 4-data att se annorlunda ut jämfört med din Universal Analytics-data.

Om du har ställt in anpassade händelser i din Universal Analytics-egendom samlar den nya GA4-egendomen automatiskt in dem som anpassade GA4-händelser. Kategori-/åtgärds-/etikettvärden från UA-händelser översätts automatiskt till GA4-händelser och GA4-parametrar enligt följande:

• Händelseåtgärder blir händelsenamn i Google Analytics 4-egendomen.
  • Händelsekategori, etikett och värde blir händelseparametrar i Google Analytics 4-egendomen.

På så sätt kan Google Analytics 4-egendomen samla in information som inte samlas in som standard. För att denna information ska kunna visas i rapporter skapas även de händelsebaserade anpassade dimensionerna event_category och event_label automatiskt för de anpassade dimensionerna.

Återskapa kvalificerade UA-mål som GA4-konverteringar

Universal Analytics-egendomar kan ha flera olika måltyper. Följande måltyper kan migreras automatiskt:

• Destination: när en användare kommer till en viss sida, till exempel en tack- eller bekräftelsesida.
  • Längd: sessioner som varar minst en viss tid, till exempel tio minuter eller längre på en supportwebbplats.
  • Sidor/skärmar per session: när en användare visar ett visst antal sidor eller skärmar.
  • Händelse: när en användare utlöser en viss händelse, till exempel en rekommendation i sociala medier, en videouppspelning eller ett annonsklick.

Smarta mål kan inte migreras automatiskt.

Den automatiskt skapade Google Analytics 4-egendomen har regler för att skapa händelser och konverteringshändelser som efterliknar varje kvalificerat Universal Analytics-mål. Mål kopieras från Universal Analytics-egendomens standardvy och från andra vyer som har mål som används i Google Ads. Alla automatiskt skapade konverteringar använder konverteringsberäkningsmetoden En gång per session för att bättre matcha hur Universal Analytics-egendomar räknar mål.

Om definitionen av ett Universal Analytics-mål använder ett reguljärt uttryck bör du granska den nya GA4-konverteringen för att se till att den följer våra rekommenderade metoder för att använda reguljära uttryck.

Återskapa UA-målgrupper i GA4

Många av dina Universal Analytics-målgrupper kan migreras automatiskt. Målgrupper kopieras från Universal Analytics-egendomens standardvy och från andra vyer som använder målgrupper i Google Ads.

Målgrupper som baseras på målen Sidor/besök eller Sessionslängd i din Universal Analytics-egendom kan inte migreras automatiskt.

Obs! Målgrupperna Alla användare från din Universal Analytics-egendom återskapas och mappas till standardlistan Alla användare i den nya Google Analytics 4-egendomen. Medlemskapets varaktighet för listan är 540 dagar.

Google Analytics 4-målgrupper kan inte redigeras. Om du vill använda listan Alla användare med en kortare varaktighet kan du skapa en ny lista med namnet Alla användare med önskad varaktighet. Läs mer om hur du skapar egna målgrupper

Migrera Google Ads-länkar från UA

Alla kvalificerade Google Ads-länkar från din Universal Analytics-egendom kopieras till din Google Analytics 4-egendom och du börjar se Google Ads-data i dina Google Analytics 4-rapporter.

Data från din Google Analytics 4-egendom blir även tillgänglig i länkade Google Ads-konton.

Byta ut UA-konverteringar som används i Google Ads mot GA4-motsvarigheter

Om du importerar konverteringar från din Universal Analytics-egendom till Google Ads och använder dem för budgivning flyttas dessa mål över till GA4-motsvarigheten. Gör så här i ditt Google Ads-konto:

• Importera motsvarande GA4-konverteringshändelse.
  • Ange inställningen för åtgärdsoptimering som primär.
  • Ange inställningen för åtgärdsoptimering för Universal Analytics-konverteringen som sekundär.

Om du använder en Universal Analytics-konvertering i ett anpassat mål i Google Ads tas Universal Analytics-konverteringen bort och ersätts med en motsvarande GA4-konvertering.

Om du använder en smart kampanj beräknas konverteringarna med attributionsmodellen senaste klick på Googles betalkanaler i Google Analytics innan de importeras till Google Ads. Detta gör att fler konverteringar fångas upp.

Kombinera UA-målgrupper som används i Google Ads med GA4-motsvarigheter

Om du importerar målgrupper från din Universal Analytics-egendom till Google Ads och tillämpar dem på annonskampanjer kombineras dessa målgrupper med GA4-motsvarigheten när det är möjligt.

Migrera Google AdSense-länkar från UA

Alla kvalificerade Google AdSense-länkar från din Universal Analytics-egendom kopieras till din Google Analytics 4-egendom och du börjar se Google Ads-data i dina Google Analytics 4-rapporter.

Nästa steg

Automatiskt skapade Google Analytics 4-egendomar innehåller bara grundläggande funktioner. Beroende på dina verksamhets- och mätningsbehov kan du ställa in ytterligare funktioner för att få ut mesta möjliga av din nya egendom.

Du kan också jämföra huvudmätvärden från din Universal Analytics-egendom med mätvärden i din nya Google Analytics 4-egendom och vidta åtgärder för att anpassa mätvärdena så att de stämmer överens med varandra i så stor utsträckning som möjligt.

Om du är annonsör kan du på liknande sätt jämföra importerad Universal Analytics- och Google Analytics 4-data i Google Ads.