Verkkokauppa

[GA4] Verkkokauppatapahtumien käyttöönotto

Selvitä, miten myymäsi tuotteet ja palvelut aktivoivat käyttäjiä

Kun ymmärrät, miten myymäsi tuotteet ja palvelut aktivoivat käyttäjiä, voit optimoida ostokokemuksen verkkosivustollasi tai mobiilisovelluksessasi. Voit esimerkiksi mitata tuotteita, joita käyttäjät katsovat useimmin, ja sitä, miten tuotesijoittelu, mainoskampanjat ja bannerit vaikuttavat konversioihin.

Onko sinulla kolme minuuttia aikaa? Auta meitä parantamaan GA4:n verkkokauppaohjeita vastaamalla lyhyeen verkkokyselyyn.

Verkkokauppadatan kerääminen

Jotta voit kerätä verkkokauppadataa, sinun on lisättävä verkkokauppatapahtumia verkkosivustollesi, sovellukseesi tai Google Tag Manager ‑säilöösi. Koska nämä tapahtumat edellyttävät lisäkontekstia ollakseen merkityksellisiä, niitä ei lähetetä automaattisesti. Kun olet lisännyt tapahtumat ja joku käyttää sivustoa tai sovellusta, alat nähdä verkkokauppadataa Analyticsissa.

Huom. Jos ylläpidät sivustoasi Shopifyn avulla, joitakin tapahtumia seurataan automaattisesti Shopify Pixelin kautta.

Saat lisätietoa tapahtumien lähettämisestä seuraavista avattavista valikoista:

Google-tagi (verkkosivustot)

Voit lisätä verkkokauppatapahtumia mihin tahansa alla olevaan kohtaan, johon Google-tagi on sijoitettu. Tapahtumat voidaan lisätä esimerkiksi kaikkiin seuraaviin paikkoihin.

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <!-- Lisää tagi tähän -->
    <!-- Voit lisätä verkkokauppatapahtumat tähän -->

<title>The title of the page</title>
    <!-- Voit lisätä verkkokauppatapahtumat tähän -->
</head>
<body>
    <!-- Voit lisätä verkkokauppatapahtumat tähän -->
    <!-- Sivustosi osa, joka näkyy käyttäjille -->
    <!-- Voit lisätä verkkokauppatapahtumat tähän -->
</body>
</html>

Lisätietoa tapahtumien lähettämisestä on tapahtumien käyttöönottoa käsittelevässä artikkelissa. Lisätietoa kustakin tapahtumasta on verkkokauppatapahtumien mittaamista koskevassa artikkelissa. Lisätietoa Google-tagin lisäämisestä on Google-tagi-artikkelissa.

Google Tag Manager (verkkosivustot)

Voit sijoittaa verkkokauppatapahtuman mihin tahansa kohtaan datakerroksessa. Kun olet sijoittanut verkkokauppatapahtuman datakerrokseen ja luonut Google Analytics 4 ‑määritystagin, luo tapahtumalle Google Analytics 4 ‑tapahtumatagi.
Voit luoda tapahtumalle Google Analytics 4 ‑tapahtumatagin näin:
  1. Klikkaa Google Tag Managerista Tagit > Uusi.
  2. Klikkaa Tagin määritys > Google Analytics: GA4-tapahtuma.
  3. Valitse Määritystagi-kohdasta Google Analytics 4 ‑määritystagisi.
  4. Lisää Tapahtuman nimi ‐kohtaan tapahtuman nimi (esim. view_item_list).
  5. Lisää Tapahtumaparametrit-kohtaan rivi jokaiselle tapahtumatason parametrille.
    Tapahtumatason parametrit ovat parametreja, jotka lisäät tapahtumaan items-taulukon ulkopuolelle (esim. item_list_id- ja item_list_name-parametrit view_item_list-tapahtumassa).
  6. Lisää Parametrin nimi sille varattuun kohtaan.
  7. Klikkaa Arvo-kohdasta kentän vierestä + ja valitse aiemmin luotu muuttuja tai lisää uusi.
  8. Tallenna ja julkaise säilö.

Jos haluat, että tapahtuma käynnistyy tietyn ehdon täyttyessä (esimerkiksi kun joku klikkaa painiketta), luo triggeri ja lisää se Google Analytics 4 ‐tapahtumatagiin.

Lisätietoa tapahtumien lähettämisestä on tapahtumien käyttöönottoa käsittelevässä artikkelissa. Lisätietoa kustakin tapahtumasta (myös verkkokauppaparametreista), on verkkokauppatapahtumien mittaamista koskevassa artikkelissa.

Google Analytics for Firebase (mobiilisovellukset)

Kun olet asentanut Google Analytics for Firebase SDK:n, lue lisää verkkokauppatapahtumista Firebase-dokumentaation verkkokaupan mittaamista käsittelevästä artikkelista. Kaikki tapahtumat ovat samoja kuin verkkosivustoille, mutta koodinpätkät vaihtelevat käyttämäsi ohjelmointikielen mukaan.
Jos olet asentanut Google Analytics for Firebase SDK:n, voit myös lisätä sovellukseesi Tag Managerin ja määrittää tapahtumia ja parametreja Tag Managerista.

Määritysten tarkistaminen reaaliajassa

Verkkokauppadataa alkaa näkyä raporteissa ja kartoituksissa 24 tunnin kuluessa. Sillä välin voit varmistaa, että olet ottanut verkkokauppatapahtumat oikein käyttöön, laittamalla päälle virheenkorjaustilan. Kun virheenkorjaustila on käytössä, voit katsoa dataa reaaliajassa DebugView'n avulla.

Parametrien lisääminen verkkokauppatapahtumiin

Parametrit antavat tarkempia tietoja tavoista, joilla myymäsi tuotteet tai palvelut aktivoivat asiakkaita. Myytyjen tuotteiden tai palveluiden tiedot kuuluvat tuotetasolle (eli items-taulukkoon). Tiedot siitä, miten nämä tuotteet tai palvelut aktivoivat käyttäjiä, kuuluvat tapahtumatasolle (eli items-taulukon ulkopuolelle).

Käyttäjä voi esimerkiksi klikata sivustollasi olevaa ostopainiketta, mikä käynnistää purchase-tapahtuman. Purchase-tapahtuman lisäksi voit sisällyttää kokonaissumman, jonka asiakas käyttää (tapahtumatasolla), ja summan, jonka tietty tuote maksaa (tuotetasolla).

Seuraavasta Google-tagin koodinpätkästä näet, mihin nämä parametrit lisätään:

gtag("event", "view_item", {
  // Tapahtumatason parametrit
  items: [
    {
      // Tuotetason parametrit
    }
  ]
});

Suositellut verkkokauppaparametrit kerätään automaattisesti Analyticsin ulottuvuuksiksi ja mittareiksi, jotka ovat käytettävissä raporteissa. Ulottuvuudet täyttyvät automaattisesti parametreilla, jotka ovat datan määritteitä (esim. paidan väri tai koko), ja mittarit määrällisillä mitoilla (esim. numerot, keskiarvot, suhteet ja prosenttiosuudet).

Jos lähetät verkkokauppatapahtumien mukana omia parametreja ja haluat nähdä ne raporteissa, tutustu omiin ulottuvuuksiin ja mittareihin.

Lue lisää tapahtumaparametrien käyttöönotosta.

Tietoa verkkokauppatapahtumista

Google Analytics sisältää useita valmiita tapahtumia, joiden avulla voit alkaa kerätä tietoja siitä, mitä asiakkaat tekevät kaupassasi. Koska ulottuvuudet ja mittarit täyttyvät automaattisesti verkkokauppatapahtumilla ja koska Google tekee laskelmia entistä arvokkaampien vinkkien tarjoamiseksi, sinun kannattaa omien tapahtumien luomisen sijasta käyttää näitä tapahtumia.

Mainoskampanjat

Mainoskampanjoiden avulla voit mainostaa jotakin sivustosi tai sovelluksesi osaa sivuston tai sovelluksen toisessa osassa. Mainoskampanjoissa voi esimerkiksi olla bannereita ja ponnahdusikkunoita, jotka ohjaavat asiakkaiden huomion yrityksellesi tärkeään uuteen sisältöön ja alennuksiin.

Lisäämällä view_promotion- ja select_promotion-tapahtumat voit mitata, milloin mainoskampanjasi aktivoivat käyttäjiä ja miten ne vaikuttavat konversioihin. Lue lisää mainoskampanjoiden käyttöönotosta.

Kun lisäät nämä tapahtumat sivustolle tai sovellukseen, muista käyttää tapahtumatason promotion_id- ja promotion_name-parametreja. Parametrien avulla voit tunnistaa käyttäjiä aktivoivat kampanjat. Voit itse päättää mainoskampanjan nimen ja tunnuksen. Niiden kannattaa kuitenkin olla johdonmukaisia koko sivustollasi tai sovelluksessasi.

Jos haluat mitata, milloin käyttäjä tekee ostoksen nähtyään mainoskampanjan mainoksen tai klikattuaan sitä, lisää ainakin toinen näistä parametreista (promotion_id tai promotion_name) jokaiseen myöhempään verkkokauppatapahtumaan.

Hyvitykset

Voit mitata täysimääräisiä ja osittaisia hyvityksiä refund-tapahtuman avulla. Täysimääräinen hyvitys kattaa kaikki ostetut tuotteet ja osittainen hyvitys vain osan niistä. Muista lisätä jokainen hyvitetty tuote items-kokoelmaan riippumatta siitä, myönnätko täyden vai osittaisen hyvityksen. Lue lisää ostoksen tekemisestä tai hyvityksen myöntämisestä.

Verkkokauppadatan katseleminen

Ulottuvuudet ja mittarit, joihin pääset Google Analyticsista, BigQuerysta ja Google Analytics Data APIsta, täyttyvät automaattisesti verkkokauppadatalla.

Ostot verkkokaupasta- ja Kaupallistamisen yleiskatsaus ‑raporteissa verkkokauppatiedot näkyvät automaattisesti. Kartoitusten, BigQueryn ja Data APIn avulla voit tehdä satunnaisia analyyseja ja luoda omia työkaluja Analyticsin ulkopuolella. Jos haluat tutustua verkkokauppadatan analysointitapoihin, katso Ecommerce exploration solutions.