Dimensions and metrics

[GA4] Liikenteen lähteen ulottuvuuksien laajuudet

Liikenteen lähteiden ulottuvuudet kertovat, mistä liikenteesi on peräisin, miten käyttäjät ovat saapuneet sivustollesi tai sovellukseesi ja millaisilla markkinointikeinoilla olet tavoitellut kyseistä liikennettä. Lue lisää liikenteen lähteiden ulottuvuuksista.

Joidenkin liikenteen lähteiden ulottuvuuksien alussa on määrite "Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut" (esim. Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut liikenteen lähde) tai "Istuntoon liittyvä" (esim. Istuntoon liittyvä liikenteen lähde). Se antaa lisätietoa attribuutiosta. Tässä artikkelissa kerrotaan kustakin määritteestä (eli laajuudesta) ja siitä, minkätyyppistä tietoa voit odottaa näkeväsi laajuuden perusteella.

Sisällys:

Traffic Sources in Google Analytics

Käyttäjät, istunnot ja tapahtumat

Google Analytics järjestää käyttäjät, istunnot ja tapahtumat seuraavaan hierarkiaan:

• käyttäjä
    • istunto
      • tapahtuma.

Käyttäjä on henkilö, joka aktivoituu verkkosivustollasi tai sovelluksessasi. Jos esimerkiksi kaksi henkilöä aktivoituu verkkosivustollasi, Google Analytics laskee heidät eri käyttäjiksi. Jos taas joku poistuu sivustolta ja palaa myöhemmin, Analytics laskee hänet yhdeksi käyttäjäksi. Lue lisää käyttäjistä

Istunto alkaa, kun käyttäjä saapuu verkkosivustollesi tai sovellukseesi, ja päättyy käyttäjän poistumiseen. Esimerkki: Joku tulee sivustollesi, lisää jotakin ostoskoriin ja poistuu sivustolta. Seuraavana päivänä hän palaa sivustolle ja tekee ostoksen. Nämä erilliset käynnit ovat kaksi eri istuntoa. Lue lisää istunnoista

Tapahtuma on erillinen käyttäjäinteraktio istunnon aikana. Edellisessä esimerkissä tavaran lisääminen ostoskoriin, verkkokaupasta poistuminen ja tuotteen ostaminen ovat esimerkkejä interaktioista, joita voi mitata käyttämällä tapahtumia. Voit merkitä yrityksesi kannalta tärkeimmät tapahtumat konversiotapahtumiksi. Lue lisää tapahtumista

Miten Google Analytics tunnistaa käyttäjän?

Google Analytics tunnistaa yksittäisen käyttäjän mittauskokonaisuudelle valitun raportointi-identiteettivaihtoehdon ja käyttäjän selain- tai laiteasetusten perusteella.

Jos esimerkiksi valitset mittauskokonaisuuden raportointi-identiteetiksi "Yhdistelmä", Analytics hyödyntää käyttäjän tunnistamisessa käyttäjätunnusta, laitetunnusta ja mallinnusta. Jos jokin identiteeteistä on sama (esim. käyttäjällä on sama käyttäjätunnus eri istunnoissa), Google Analytics tunnistaa henkilön samaksi käyttäjäksi.

Lue lisää Google Analyticsin raportointi-identiteettivaihtoehdoista.

Laajuudet

Google Analytics järjestää hankintatiedot käyttäjä-, istunto- ja tapahtumaryhmiin (tai laajuuksiin) ja lisää määritteitä joihinkin ulottuvuuksiin, jotta saat käsityksen siitä, mitä ryhmiä data koskee.

Käyttäjää koskevat ulottuvuudet

Käyttäjää koskevat ulottuvuudet ilmaisevat, mistä uudet käyttäjät ovat peräisin. Nämä ulottuvuudet sisältävät aina "Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut" ‐määritteen, esimerkiksi Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut liikenteen lähde (josta näet uusien käyttäjien yleisimmät liikenteen lähteet). Kunkin käyttäjää koskevan ulottuvuuden arvo pysyy samana, kun käyttäjät palaavat verkkosivustollesi tai sovellukseesi.

Käyttäjää koskevista ulottuvuuksista on tietoa Google Analyticsin Käyttäjähankinta-raportissa.

Esimerkiksi Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut liikenteen lähde ‐ulottuvuuden arvo "organic" tarkoittaa, että käyttäjät ovat saapuneet sivustollesi tai sovellukseesi ensimmäisen kerran orgaanisen haun (esim. Google Haun) kautta.

Kun organic-ulottuvuusarvo yhdistetään mittariin, kuten Tapahtumien määrä, näet, kuinka monta uutta käyttäjää on saapunut verkkosivustollesi tai sovellukseesi orgaanisen haun (esim. Google Haun) kautta ja käynnistänyt jonkin tapahtuman. Jos esimerkiksi näet Tapahtumien määrä ‐sarakkeessa luvun 757 949 ja organic-rivin (ks. alla oleva taulukko), orgaanisen haun kautta saapuneet uudet käyttäjät ovat käynnistäneet 757 949 tapahtumaa ensimmäisten istuntojensa aikana.

Jos vaihdat "Tapahtumien määrä (kaikki tapahtumat)" ‐mittarin "Tapahtumien määrä (add_to_cart)" ‐mittariksi, näet, kuinka monta kertaa orgaanisen haun kautta saapuneet uudet käyttäjät ovat käynnistäneet add_to_cart-tapahtuman ensimmäisten istuntojensa aikana.

Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut tulotapa +

Aktivoitumisprosentti

Tapahtumien määrä

(kaikki tapahtumat)

Konversiot

(kaikki tapahtumat)

Kokonaistulot

Yhteensä 60,41 % 2 681 227 69 325,00 159 359,77 $
organic 68,25 % 757 949 20 693,00 32 042,15 $
cpc 51,22 % 160 254 9 473,00 2 933,50 $
referral 64,44 % 161 321 4 372,00 3 260,64 $

Istuntoa koskevat ulottuvuudet

Istuntoa koskevat ulottuvuudet kertovat, mistä uudet ja palaavat käyttäjät tulevat, kun he aloittavat uuden istunnon. Nämä ulottuvuudet sisältävät aina "Istuntoon liittyvä" ‑määritteen, esimerkiksi Istuntoon liittyvä liikenteen lähde (josta näet uusien istuntojen yleisimmät liikenteen lähteet). Istuntoa koskeville ulottuvuuksille asetetaan aina uudet arvot, kun käyttäjät palaavat verkkosivustollesi tai sovellukseesi.

Tietoa istuntoa koskevista ulottuvuuksista on Google Analyticsin Liikenteen hankinta ‐raportissa.

Esimerkiksi Istuntoon liittyvä liikenteen lähde ‐ulottuvuuden arvo "organic" tarkoittaa, että käyttäjät ovat saapuneet verkkosivustollesi tai sovellukseesi orgaanisen haun (esim. Google Haun) kautta.

Kun organic-ulottuvuusarvo yhdistetään mittariin, kuten Tapahtumien määrä, näet sellaisten orgaanisesta hausta (esim. Google Hausta) peräisin olevien uusien istuntojen määrän, joissa käyttäjät ovat käynnistäneet jonkin tapahtuman. Jos esimerkiksi näet Tapahtumien määrä ‐sarakkeessa luvun 888 666 ja organic-rivin (ks. alla oleva taulukko), orgaanisen haun kautta saapuneet käyttäjät ovat käynnistäneet 888 666 tapahtumaa.

Jos vaihdat "Tapahtumien määrä (kaikki tapahtumat)" ‐mittarin "Tapahtumien määrä (add_to_cart)" ‐mittariksi, näet, kuinka monta kertaa orgaanisen haun kautta saapuneet käyttäjät ovat käynnistäneet add_to_cart-tapahtuman istuntojensa aikana.

Istuntoon liittyvä tulotapa +

Aktivoitumisprosentti

Tapahtumien määrä

(kaikki tapahtumat)

Konversiot

(kaikki tapahtumat)

Kokonaistulot

Yhteensä 60,41 % 2 681 227 69 325,00 159 359,77 $
organic 67,33 % 888 666 21 139,00 55 912,49 $
cpc 52,22 % 160 720 9 185,00 2 294,65 $
referral 65.27 % 231 175 4 530,00 11 758,08 $

Tapahtumaa koskevat ulottuvuudet

Tapahtumaa koskevien ulottuvuuksien avulla voit kirjata krediitin käyttäjän käynnistämälle konversiotapahtumalle. Nämä ulottuvuudet eivät sisällä määritettä, kuten Liikenteen lähde tai Tulotapa. Muiden kuin konversiotapahtumien osalta liikenteen lähteen ja tulotavan kohdalla lukee "(not set)" (ei asetettu).

Tietoa tapahtumaa koskevista ulottuvuuksista on Google Analyticsin Mallien vertailu- ja Konversioreitit-raporteissa. Alla olevassa taulukossa on esimerkki siitä, mitä saatat nähdä Mallien vertailu ‐raportissa, jossa on useita eri mittareita kullekin Tulotapa-ulottuvuuden arvolle:

Googlen maksullisten kanavien viimeisen klikkauksen malli Googlen maksullisten kanavien dataan perustuva malli
Tulotapa + Konversiot Tulot Konversiot Tulot
Yhteensä 69 325,00 159 359,77 $ 69 325,00 159 359,77 $
organic 20 139 52 932,49 $ 20 136,78 52 932,49 $
cpc 9 135 2 134,66 $ 9 138,93 2 134,66 $
referral 4 392 11 358,19 $ 4 382,29 11 358,19 $

Konversioiden attribuutio Analyticsissa

Analytics käyttää eri attribuutiomalleja kirjatessaan konversion tulleeksi mainoksesta, klikkauksesta tai muusta interaktiosta reitillä, jonka kautta käyttäjä on päätynyt verkkosivustollesi tai sovellukseesi.

Käyttäjä- ja istuntoulottuvuuksille käytetään Maksullisten ja orgaanisten kanavien viimeinen klikkaus ‑attribuutiomallia. Malliin tehdyt muutokset eivät vaikuta käyttäjä- ja istuntoulottuvuuksiin.

Tapahtumaulottuvuuksille käytetään valitsemaasi attribuutiomallia, mutta oletuksena käytössä on dataan perustuva attribuutiomalli. Kaikki raportit, joissa on tapahtumaa koskevia liikenteen ulottuvuuksia, vastaavat valitsemaasi attribuutiomallia.

Esimerkki

Verkkokauppias Tiina ottaa Google Analyticsin käyttöön saadakseen selville, miten käyttäjät löytävät hänen verkkokauppasivustonsa. Seuraavassa kuvataan yhden asiakkaan reittiä verkkokauppasivustolla ja sitä, miten Tiina voi saada paremman käsityksen reitistä Analyticsin raporttien avulla.

Ensimmäiset istunnot

Sami on verkkokauppasivuston asiakas. Hän löytää verkkosivuston maksuttoman Google-hakutuloksen kautta. Hän klikkaa hakutulosta, siirtyy verkkokauppasivustolle, katselee joitain tuotteita ja tilaa sitten uutiskirjeen. Muutamaa päivää myöhemmin Sami klikkaa linkkiä sähköpostimarkkinointikampanjasta, palaa verkkosivustolle ja tekee ostoksen.

Seuraava esimerkki kuvaa Samin polkua:

Kuva Samin ensimmäisistä istunnoista

Lisää istuntoja

Viikkoa myöhemmin Sami klikkaa mainosta Google Haussa, katsoo tuotetta, lisää tuotteen ostoskoriin ja lisää sitten tuotesivun kirjanmerkkeihin. Kolmannen istunnon puolivälissä hän klikkaa linkkiä ja katsoo tuotetta, jonka UTM-parametri on utm_source=
"internal_promotion"
. Myöhemmin samalla viikolla hän käyttää kirjanmerkkiä avatakseen tuotesivun, siirtyy ostoskoriin ja ostaa tuotteen.

Seuraava esimerkki kuvaa Samin polkua:

Kuva Samin myöhemmistä istunnoista

Tulokset

Kaupan omistaja Tiina näkee Google Analyticsissa seuraavat tulokset:

Käyttäjää koskevat ulottuvuudet

Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut liikenteen lähde / tulotapa asetetaan käyttäjätasolla, ja se kertoo, minkä liikenteen lähteen / tulotavan kautta käyttäjä on tullut ensimmäiseen istuntoon.

Käyttäjä Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut liikenteen lähde / tulotapa
Sami (käyttäjä) google / organic

Istuntoa koskevat ulottuvuudet

Istuntoon liittyvä liikenteen lähde / tulotapa asetetaan istuntotasolla, ja se kertoo, mikä on käynnistänyt istunnon. Suorat istunnot kirjataan käyttäjän viimeiselle tunnetulle liikenteen lähteelle / tulotavalle.

Istunto Istuntoon liittyvä liikenteen lähde / tulotapa
Istunto 1 google / organic
Istunto 2 email / newsletter
Istunto 3 google / cpc
Istunto 4 partner / affiliate

Tapahtumaa koskevat ulottuvuudet

Seuraavasta taulukosta näet kunkin aiemmissa esimerkeissä käynnistyneen tapahtuman konversioiden määrän. Taulukko sisältää konversioreitit, joiden kautta käyttäjä on päätynyt käynnistämään kunkin konversiotapahtuman. Vaikka view_item-tapahtuma käynnistyi kahdesti, tapahtumaa ei ole merkitty konversioksi, joten sillä ei ole konversioreittiä.

Konversiomäärä ja konversioreitit määritetään seuraavasti:

Tapahtuman nimi Tapahtumien määrä Konversiot Konversioreitit
first_visit 1 1 google / organic
purchase 2 2

google / organic > email / newsletter

google / organic > email / newsletter > google / cpc > partner / affiliate

add_to_cart 1 1 google / organic > email / newsletter > google / cpc > partner / affiliate
view_item 2 0 -

Tämän jälkeen Analytics kirjaa konversiokrediitin kullekin liikenteen lähteelle / tulotavalle mittauskokonaisuuden asetuksista valitsemasi attribuutiomallin mukaisesti. Tässä esimerkissä käytämme dataan perustuvaa attribuutiomallia. Liikenteen lähteen / tulotavan attribuutio koskee vain tapahtumia, jotka on merkitty konversioiksi:

Liikenteen lähde / tulotapa Konversiot
google / organic 1,3
email / newsletter 1,1
google / cpc 0,6
partner / affiliate 1
direct / (none) 0

Huom. Google Analytics antaa kullekin käyttäjän konversioreitillä olevalle kontaktipisteelle eri painoarvon. Luvut ovat vain esimerkkejä, eivätkä ne välttämättä vastaa tarkasti painoarvoja, joita Google antaa eri kontaktipisteille.