Ga naar Uw AdSense-pagina, waar u gepersonaliseerde informatie over uw account vindt om het maximale uit AdSense te halen.

Advertentietargeting

Hoe AdSense cookies gebruikt

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine tekstbestanden die worden opgeslagen in de browser van een gebruiker. De meeste cookies bevatten een unieke ID, een zogenaamde cookie-ID: een reeks tekens waarmee websites en servers worden gekoppeld aan de browser waarin de cookie wordt opgeslagen. Hierdoor kunnen websites en servers de browser onderscheiden van andere browsers die andere cookies opslaan, en kunnen ze elke browser herkennen aan de unieke cookie-ID.

Cookies worden veel gebruikt door websites en servers om veel van de basisservices te leveren die online beschikbaar zijn. Als u winkelt op een website, kan de website een cookie gebruiken om te onthouden welke items u heeft toegevoegd aan uw virtuele winkelwagentje. Als u voorkeuren instelt op een website, kan de website een cookie gebruiken om uw voorkeuren te onthouden voor uw volgende bezoek aan de website. Of als u inlogt op een website, kan de website een cookie gebruiken om uw browser later te herkennen, zodat u niet opnieuw hoeft in te loggen. Met cookies kunnen websites ook gegevens over de activiteit van gebruikers verzamelen, zoals het aantal unieke bezoekers dat een pagina per maand bezoekt. Al deze toepassingen zijn afhankelijk van de informatie die wordt opgeslagen in cookies.

Hoe gebruikt AdSense cookies?

AdSense maakt gebruik van cookies om advertenties te verbeteren. Enkele veelvoorkomende toepassingen van cookies zijn het targeten van advertenties op basis van wat relevant is voor een gebruiker, het verbeteren van de rapportage over campagneprestaties en het voorkomen dat advertenties worden weergegeven die de gebruiker al te zien heeft gekregen.

Cookies zelf bevatten geen persoonlijk identificeerbare informatie. Afhankelijk van de instellingen van de uitgever en van de gebruiker kan informatie die is gekoppeld aan cookies die in advertenties worden gebruikt, worden toegevoegd aan het Google-account van de gebruiker.

Advertentiepersonalisatie niet toestaan

Gebruikers die advertentiepersonalisatie niet toestaan via de advertentie-instellingen van Google, krijgen geen gepersonaliseerde advertenties meer van Google.

Wanneer stuurt AdSense cookies naar een browser?

AdSense stuurt een cookie naar de browser van een gebruiker na een vertoning, klik of andere activiteit die resulteert in een oproep aan onze servers. Als de browser de cookie accepteert, wordt de cookie opgeslagen in de browser.

Meestal stuurt AdSense een cookie naar de browser wanneer een gebruiker een pagina bezoekt die Google-advertenties weergeeft. Pagina's met Google-advertenties bevatten advertentietags die browsers de opdracht geven advertentiecontent op te vragen van onze servers. Wanneer de server de advertentiecontent levert, wordt er ook een cookie verzonden. Maar een pagina hoeft geen Google-advertenties weer te geven om dit te laten gebeuren. De pagina hoeft alleen onze advertentietags te bevatten die een functie voor het bijhouden van klikken of een vertoningspixel kunnen laden.

Gebruikers informeren over cookies

Alle uitgevers moeten duidelijk een privacybeleid weergeven met informatie over het gebruik van cookies op de site. Bovendien moeten alle uitgevers voldoen aan de geldende wetgeving voor het verzamelen van informatie over sitebezoekers.

Cookies van derden en first-party cookies

Cookies worden gecategoriseerd als first-party cookies of cookies van derden op basis van de koppeling met het domein van de site die de gebruiker bezoekt. Cookies van derden worden gekoppeld aan een ander domein dan het domein van de site die een gebruiker bezoekt. De cookies van derden die AdSense voor advertentiedoeleinden gebruikt, kunnen worden gekoppeld aan het domein doubleclick.net of aan landspecifieke Google-domeinen zoals google.com. Hierdoor wordt de naam of de content van de daadwerkelijke cookie niet gewijzigd. Het verschil tussen een cookie van een derde en een first-party cookie is alleen het domein waarnaar een browser wordt verwezen. In beide gevallen kan precies dezelfde cookie worden gestuurd.

Aangepaste zoekadvertenties (inclusief AdSense voor zoeken, AdSense voor Shopping en Programmeerbare zoekmachine) gebruikt ook een combinatie van first-party cookies en cookies van derden. First-party cookies worden voornamelijk gebruikt wanneer de toegang tot cookies van derden wordt beperkt. Ze zijn vereist voor een ononderbroken advertentieweergave.