Skapa ett starkt lösenord och ett säkrare konto

Med ett starkt lösenord och aktuella återställningsuppgifter blir ditt Google-konto säkrare. Det ska vara svårt att gissa sig till lösenordet och det ska inte innehålla personlig information som födelsedatum eller telefonnummer.

Steg 1: Skapa ett starkt lösenord

Ett starkt lösenord ger ett bättre skydd

• för personliga uppgifter
  • för e-postmeddelanden, filer och annat innehåll
  • mot att någon annan loggar in på ditt konto.

Uppfylla krav som ställs på lösenord

Du kan blanda bokstäver, siffror och symboler (endast ASCII-tecken) i lösenordet. Accenttecken och tecken med accentmarkeringar stöds inte.

Använd inte lösenord som

• är för enkla. Exempel: lösenord123
  • du redan har använt på kontot
  • börjar eller slutar med blanksteg.

Tips på hur ett bra lösenord ser ut

Ett starkt lösenord kan vara lätt för dig att komma ihåg men nästan omöjligt att gissa sig till. Läs igenom råden för hur ett bra lösenord ska se ut och följ dem när du väljer ett eget.

Använd inte samma lösenord flera gånger

Använd olika lösenord för alla viktiga konton, som e-posten och internetbanken.

Att återanvända lösenord till viktiga konton innebär en risk. Om någon får tag på lösenordet till ett av kontona kan den personen få åtkomst till din e-post, din hemadress och till och med dina pengar.

Tips! Läs mer om hur du använder en lösenordshanterare om du har svårt att komma ihåg många lösenord.

Gör lösenordet längre och lättare att komma ihåg

Långa lösenord är starkare, så se till att lösenordet innehåller minst 12 tecken. De här tipsen kan hjälpa dig att hitta på ett långt lösenord som är lätt att komma ihåg. Prova att använda följande:

• orden i en låt eller dikt
  • ett bra citat från en film eller ett tal
  • ett citat ur en bok
  • en ordföljd som betyder något för dig
  • en förkortning: ta första bokstaven i varje ord i en mening och gör ett lösenord av det.

Ta inte ett lösenord som är lätt att gissa sig till för

• någon som känner dig
  • någon som läst allmänt tillgängliga uppgifter (t.ex. din profil i sociala medier).

Undvik personliga uppgifter och vanliga ord

Använd inte personliga uppgifter

Du bör inte använda uppgifter som andra känner till eller enkelt kan ta reda på som lösenord. Exempel:

• Smeknamn eller initialer
  • Ditt barns eller husdjurs namn
  • Viktiga födelsedagar eller årtal
  • Namnet på gatan där du bor
  • Siffror i din adress
  • Ditt telefonnummer

Använd inte vanliga ord och mönster

Undvik enkla ord, fraser och mönster som är enkla att gissa. Exempel:

• Uppenbara ord och fraser, till exempel Lösenord eller Släppinmig
  • Sekvenser som abcd eller 1234
  • Tangentbordsmönster, till exempel qwerty eller qazwsx

Skydda lösenorden

När du har skapat ett starkt lösenord måste du hålla det hemligt.

Göm undan nedskrivna lösenord

Om du behöver ha lösenordet nedskrivet ska du inte låta det ligga framme på datorn eller skrivbordet. Göm undan alla nedskrivna lösenord någonstans eller lås in dem.

Använd en lösenordshanterare

Använd en tillförlitlig lösenordshanterare om du har svårt att komma ihåg många lösenord. Läs omdömen om olika tjänster innan du väljer en.

Du kan också låta Google-kontot spara lösenord åt dig.

Steg 2: Var förberedd om någon skulle få tag på lösenordet

Dina återställningsuppgifter är till hjälp om vi upptäcker misstänkt aktivitet i ditt konto.

Lägg till en återställningsadress

1. Öppna Google-kontot.
  2. Klicka på Personliga uppgifter på navigeringspanelen till vänster.
  3. Klicka på E-post på panelen Kontaktinfo.
  4. Klicka på Lägg till en återställningsadress.

Lägg till ett återställningstelefonnummer

1. Öppna Google-kontot.
  2. Klicka på Personliga uppgifter på navigeringspanelen till vänster.
  3. Klicka på Telefon på panelen Kontaktinfo.
  4. Klicka på Lägg till alternativt telefonnummer.

Återställningsuppgifterna kan användas till att

• ta reda på om någon annan använder kontot
  • återfå kontot om någon annan har fått reda på lösenordet
  • komma in på kontot igen om du skulle glömma lösenordet eller inte kan logga in av någon annan anledning.

Göra kontot säkrare

Få anpassade råd om hur du kan göra just ditt konto säkrare.