Vahvan salasanan valinta ja tilin turvallisuuden parantaminen

Turvallinen salasana ja päivitetyt palautustiedot suojaavat Google-tiliäsi. Salasanan pitää olla vaikea arvata, eikä se saa sisältää henkilökohtaisia tietoja, esimerkiksi syntymäpäivääsi tai puhelinnumeroasi.

Vaihe 1: Valitse vahva salasana

Vahvan salasanan avulla

• pidät henkilökohtaiset tietosi turvassa
  • suojaat sähköpostit, tiedostot ja muun sisällön
  • estät muita pääsemästä tilillesi.

Salasanavaatimukset

Salasana voi sisältää minkä tahansa kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien yhdistelmän (vain ASCII-standardin mukaisia merkkejä). Aksenttimerkkien käyttöä ei tueta.

Salasana ei saa

• olla erityisen heikko, esimerkiksi "salasana123"
  • olla sama, jota olet käyttänyt tililläsi aiemmin
  • alkaa tai loppua välilyöntiin.

Ohjeita hyvän salasanan muodostamiseen

Vahva salasana voi olla sinulle helppo muistaa, mutta muille lähes mahdoton arvata. Näiden vinkkien avulla opit luomaan hyvän salasanan.

Yksilöi salasanasi

Käytä eri salasanoja tärkeillä tileillä, kuten sähköposti- ja verkkopankkitileillä.

Samojen salasanojen käyttäminen tärkeillä tileillä on riskialtista. Jos joku saa selville yhden tilisi salasanan, henkilö voi päästä sähköposteihisi, osoitetietoihisi ja jopa pankkitileillesi.

Vinkki: Jos sinun on hankala muistaa useita salasanoja, lue lisää tallennettujen salasanojen ylläpitotyökalun käytöstä.

Tee salasanastasi pidempi ja helpommin muistettava

Pitkät salasanat ovat vahvempia, joten salasanassa on hyvä olla vähintään 12 merkkiä. Näiden vinkkien avulla voit luoda pidempiä salasanoja, jotka on helpompi muistaa. Kokeile

• laulun tai runon sanoja
  • merkityksellistä sitaattia elokuvasta tai puheesta
  • kirjasta poimittua katkelmaa
  • sinulle merkityksellisten sanojen yhdistelmää
  • lyhennettä: muodosta salasana tietyn lauseen sanojen alkukirjaimista.

Vältä salasanoja, jotka ovat arvattavissa

• jos joku tuntee sinut
  • jos joku näkee helposti saatavilla olevat tietosi (kuten sosiaalisen median profiilit).

Vältä henkilökohtaisia tietoja ja yleisiä sanoja

Älä käytä henkilökohtaisia tietoja

Vältä salasanojen muodostamista henkilökohtaisista tiedoista, jotka muut voivat tietää tai saada helposti selville. Esimerkkejä:

• lempinimesi tai nimikirjaimesi
  • lapsesi tai lemmikkisi nimi
  • tärkeät merkkipäivät tai vuodet
  • osoitteesi kadunnimi
  • osoitteesi sisältämät numerot
  • puhelinnumerosi

Älä käytä yleisiä sanoja tai sarjoja

Vältä liian helposti arvattavia, yksinkertaisia sanoja, ilmauksia ja sarjoja. Esimerkkejä:

• itsestäänselvät sanat ja ilmaukset, kuten "salasana" tai "päästäminutsisään"
  • sarjat, kuten abcd tai 1234
  • näppäimistön sarjat, kuten qwerty tai qazwsx

Salasanojen turvallinen säilyttäminen

Kun olet luonut vahvan salasanan, pidä se turvassa.

Piilota kirjoitetut salasanat

Jos haluat kirjoittaa salasanasi paperille, älä jätä sitä tietokoneen viereen tai työpöydälle. Säilytä paperille kirjoitettuja salasanoja salaisessa tai lukitussa paikassa.

Käytä salasanojen ylläpitotyökalua

Jos sinun on hankala muistaa useita salasanoja, kannattaa harkita luotettavaa salasanojen ylläpitosovellusta. Tutustu arvosteluihin ja palveluiden maineeseen huolellisesti.

Voit myös käyttää Google-tiliä salasanojen tallentamiseen.

Vaihe 2: Varaudu salasanasi paljastumiseen

Voimme auttaa sinua palautustietojesi kautta, jos tililläsi havaitaan epätavallista toimintaa.

Varasähköpostin lisääminen

1. Siirry Google-tilillesi.
  2. Valitse vasemmasta navigaatiopaneelista Henkilökohtaiset tiedot.
  3. Valitse Yhteystiedot-paneelista Sähköpostiosoite.
  4. Valitse Lisää varasähköposti.

Varapuhelinnumeron lisääminen

1. Siirry Google-tilillesi.
  2. Valitse vasemmasta navigaatiopaneelista Henkilökohtaiset tiedot.
  3. Valitse Yhteystiedot-paneelista Puhelinnumero.
  4. Valitse Lisää varapuhelinnumero.

Palautustietojen kautta voimme auttaa sinua

• saamaan selville, käyttääkö joku muu tiliäsi
  • palauttamaan tilisi, jos joku muu tietää salasanasi
  • pääsemään tilillesi, jos unohdat salasanan tai et pysty kirjautumaan sisään muusta syystä.

Tilin suojauksen parantaminen

Lue yksilöllisiä neuvoja, joilla voit parantaa tilisi turvallisuutta.