Skydda dina personliga uppgifter med tvåstegsverifiering

Google kommer snart att aktivera tvåstegsverifiering för många konton. Det är enkelt att använda ett andra steg vid inloggningen och det gör Google-kontot mycket säkrare.

Så här fungerar tvåstegsverifiering när det är aktiverat

Ha telefonen till hands när du loggar in.

När du har angett lösenordet behövs ett andra steg, som oftast görs på telefonen. Du kan trycka på ett inloggningsmeddelande som Google skickar till telefonen eller ange en kod som du får via sms. (Operatörsavgifter kan tillkomma.) På så sätt kan Google kontrollera att det verkligen är du som loggar in.

Du behöver inte logga in oftare än du gör nu. Du loggar bara in när du använder en ny enhet eller när Google behöver verifiera din identitet.

Så skyddas dina personliga uppgifter med tvåstegsverifiering

Personliga uppgifter i konton online är värdefulla för hackare. När konton blir utsatta för intrång beror det oftast på stulna lösenord.

Bedrägliga meddelanden och falska webbplatser som ser ut som de riktiga används till exempel ofta för att lura användare att lämna ut sina lösenord. Sådana lösenordsbedrägerier är vanliga, och ibland låter även experter sig luras.

Att logga in med både lösenord och ett andra steg på telefonen skyddar mot lösenordsbedrägerier. Även om bedragarna skulle komma över ditt lösenord online har de inte tillgång till din telefon.

Svar på vanliga frågor om tvåstegsverifiering

När aktiveras tvåstegsverifiering?

Du får ett e-postmeddelande eller en avisering ungefär sju dagar i förväg.

Hur lång tid tar det att logga in med tvåstegsverifiering?

Tvåstegsverifiering innebär ett extra steg, men oftast går det snabbt.

Du använder säkert redan tvåstegsverifiering för andra konton online.

Går det att lägga till andra reservmetoder för inloggning?

De här reservmetoderna är bara tillgängliga efter att tvåstegsverifiering har aktiverats.

Spara eller skriva ut reservkoder

Om du inte kan använda telefonen kan du logga in på kontot med hjälp av reservkoder. Ladda ned reservkoderna till en enhet eller skriv ut och förvara dem på ett säkert ställe.

Hämta koder från en app

Du kan logga in på kontot med en kod även om du inte kan ta emot sms. Läs om hur du installerar appen Google Authenticator och hämtar koder på mobilen.

Konfigurera en säkerhetsnyckel

Säkerhetsnycklar är en av de säkraste metoderna som du kan använda som andra steg med Google-kontot. Läs mer om hur du använder en säkerhetsnyckel.

Hur fungerar tvåstegsverifiering om jag inte har telefonen till hands?

Om du blir av med telefonen eller inte har den med dig kan Google använda din återställningsadress för att hjälpa dig att logga in.

Kontrollera att återställningsuppgifterna är fullständiga och aktuella.

Går det att inaktivera tvåstegsverifiering?

För närvarande går det att inaktivera tvåstegsverifiering efter den automatiska aktiveringen, men när du loggar in med bara lösenordet blir kontot mycket mindre säkert.

Tvåstegsverifiering blir snart obligatoriskt för de flesta Google-konton.