Käyttäjän Google Workspace ‑esteettömyysopas

Tämä sivu on tarkoitettu Google Workspacen käyttäjille. Jos olet järjestelmänvalvoja, tutustu myös järjestelmänvalvojan saavutettavuusoppaaseen.

Google Workspacea voi käyttää yhteistyöhön, organisointiin ja tehokkaaseen työntekoon verkon kautta. Tästä artikkelista löytyvien materiaalien avulla pääset alkuun avustavan teknologian käyttämisessä Google Workspacessa.

Katso lisätietoja esteettömyysominaisuuksista Google Saavutettavuus ‑sivustolta.

Huom. Joidenkin Googlen tuotteiden oppaissa on lisäohjeita. Löydät tuotteita koskevia tietoja alla olevista linkeistä.

Suositellut selaimet ja näytönlukuohjelmat

Alla olevat näytönlukuohjelmien ja selainten yhdistelmät toimivat parhaiten Google Workspacen kanssa.
Käyttöjärjestelmä Näytönlukuohjelma Selain

Microsoft Windows

JAWS tai NVDA

Chrome-selain

macOS

VoiceOver

Chrome-selain

Chrome-käyttöjärjestelmä

ChromeVox

Chrome-selain

Google Kalenteri

Google Kalenterista voit luoda tapahtumia, jakaa oman aikataulusi ja lähettää muistutuksia. Voit käyttää Kalenterin kanssa näytönlukuohjelmaa ja pikanäppäimiä.

Lisätietoja:

Google Chat

Google Chatin avulla voit osallistua yksityisiin ja ryhmäkeskusteluihin ja automatisoida tehtäviä käyttämällä sovelluksia. Google Chatin saavutettavuusominaisuuksia ovat näytönlukuohjelma ja pikanäppäimet.

Lisätietoja:

Chromebookit

Chromebookin avulla voit luoda sisältöä, selata internetiä sekä keskustella ja työskennellä yhdessä muiden kanssa. Chromebookissa on valmiina ChromeVox-näytönlukuohjelma, pistekirjoitusnäyttö ja näyttönäppäimistö.

Lisätietoja:

Chrome-selain

Chrome-selaimen avulla voit käyttää internetiä ja verkkosovelluksia. Chrome-selaimen kanssa voi käyttää näytönlukuohjelmaa, ja siinä voi ottaa käyttöön suuren kontrastin ja omat värit sekä zoomata sivua.

Lisätietoja:

Classroom

Voit luoda oppitunteja ja osallistua niille, käsitellä kotitehtäviä ja antaa palautetta oppilaiden töistä. Näytönlukuohjelman ja pikanäppäimien avulla voit siirtyä Classroomin eri ominaisuuksien välillä.

Lisätietoja:

Google Cloud Search

Google Cloud Searchilla voit hakea töissä tarvitsemiasi tietoja. Voit käyttää näytönlukuohjelmaa tehdessäsi hakuja Google Workspacen palveluissa tai kolmannen osapuolen datalähteissä olevasta organisaatiosi sisällöstä.

Lisätietoja:

Google Docs

Google Docsilla voit luoda ja muokata tekstidokumentteja ja käyttää niitä yhdessä muiden kanssa. Näytönlukuohjelman ja pikanäppäimien avulla voit liikkua dokumenteissa ja muokata niitä. Lisäksi voit käyttää pistekirjoitusnäyttöä.

Lisätietoja:

Google Drawings

Google Drawingsin avulla voit luoda ja muokata piirroksia, käyttää niitä yhdessä muiden kanssa ja lisätä niitä Google Docs-, Sheets- tai Slides-tiedostoihin. Näytönlukuohjelman avulla voit liikkua piirroksissa ja muokata niitä. Lisäksi voit käyttää pistekirjoitusnäyttöä.

Lisätietoja:

Google Drive verkossa

Voit käyttää Google Drivea tiedostojen luomiseen, tallentamiseen ja muokkaamiseen verkossa. Näytönlukuohjelman ja pikanäppäimien avulla voit järjestää tiedostot kansioihin, tallentaa ne käytettäväksi millä tahansa laitteella ja jakaa niitä muille.

Lisätietoja:

Google Drive ‑synkronointisovellus

Drive File Stream ‑sovellusta voi käyttää paikallisten tiedostojen synkronointiin verkossa Google Driven kanssa. Drive File Stream striimaa Oman Driven ja jaettujen Drivejen tiedostot tietokoneelle. Voit käyttää tiedostojasi missä vain, milloin vain ja millä tahansa laitteella. Drive File Stream toimii myös näytönlukuohjelman kanssa.

Lisätietoja:

Google Forms

Google Formsilla voit luoda lomakkeita, visoja ja kyselyitä, jakaa niitä muiden kanssa ja seurata vastauksia. Näytönlukuohjelman ja pikanäppäimien avulla voit luoda ja muokata lomakkeita sekä liikkua niissä.

Lisätietoja:

Gmail

Gmaililla voit lähettää ja vastaanottaa sähköpostia Google Workspacessa. Gmailissa voit myös ylläpitää yhteystietoja ja järjestellä viestejä tunnisteiden ja postilaatikon välilehtien avulla. Voit käyttää sähköpostin kanssa näytönlukuohjelmaa ja pikanäppäimiä sekä ottaa käyttöön teeman, jossa on suuri kontrasti.

Lisätietoja:

Google Ryhmät

Google Ryhmillä voit luoda keskusteluryhmiä, postituslistoja ja tukisivustoja ja olla niissä itse mukana. Voit käyttää Ryhmiä näytönlukuohjelman ja pikanäppäimien avulla. Tärkeissä näyttöelementeissä on vihjeitä, joita näytönlukuohjelmat lukevat.

Lisätietoja:

Google Jamboard

Jamboardin avulla voit työskennellä muiden kanssa yhdessä reaaliajassa. Kyseessä on 55-tuumainen digitaalinen valkotaulu, joka on yhteensopiva Google Workspace ‑palveluiden kanssa. Jamboardin kanssa voi käyttää TalkBackia, joka on Android-laitteilta löytyvä Googlen näytönlukuohjelma. Lisäksi voit käyttää Jamboardissa liikkumiseen eleitä.

Lisätietoja:

Google Meet

Google Meetin avulla voit järjestää videokokouksia organisaatioosi kuuluvien tai sen ulkopuolisten henkilöiden kanssa. Videokokoukseen voi osallistua tietokoneella, mobiililaitteella tai kokoushuoneen laitteistolla. Videokokouksissa voi käyttää näytönlukuohjelmaa ja pikanäppäimiä. Lisäksi kokouksen aikana voi näyttää tekstitykset osallistujien puhuessa.
Huom. Jos tallennat videokokouksen, tekstityksiä ei tallenneta eivätkä ne näy tallennetta toistettaessa.

Lisätietoja:

Googlen kokoustilalaitteisto

Googlen kokoustilalaitteiston avulla voit osallistua puhe- ja videokokouksiin. Voit ottaa käyttöön kuvan suurennuksen, äänipalautteen ja livetekstitykset.
Huom. Jos tallennat videokokouksen, livetekstityksiä ei tallenneta eivätkä ne näy tallennetta toistettaessa.

Lisätietoja:

Google Sheets

Google Sheetsilla voit luoda ja muokata laskentataulukoita ja käyttää niitä yhdessä muiden kanssa. Näytönlukuohjelman ja pikanäppäimien avulla voit liikkua laskentataulukoissa ja muokata niitä. Lisäksi voit käyttää pistekirjoitusnäyttöä.

Lisätietoja:

Google Slides

Google Slidesilla voit luoda ja muokata esityksiä ja käyttää niitä yhdessä muiden kanssa. Näytönlukuohjelman avulla voit liikkua esityksissä ja muokata niitä. Lisäksi voit käyttää pistekirjoitusnäyttöä ja livetekstityksiä.

Lisätietoja:

Google Sites

Google Sitesilla voit luoda yksityisiä, tiettyjen henkilöiden kesken jaettuja tai kaikille avoimia verkkosivustoja. Näytönlukuohjelman ja pikanäppäimien avulla voit liikkua sivustoilla ja muokata niitä.

Lisätietoja:

Google Voice

Google Voicella voit soittaa sekä lähettää teksti- ja puheviestejä. Google Voicen puhelinnumerosta voit soittaa koti- ja ulkomaanpuheluita käyttämällä verkkoselainta ja mobiililaitetta. Voit käyttää Google Voicen kanssa näytönlukuohjelmaa ja pikanäppäimiä.

Lisätietoja:

Tuki ja palaute

Tuki

Näistä lähteistä saat ohjeita ja tietoja:

Palautteen lähettäminen

Voit lähettää Googlen tuotteiden saavutettavuuteen tai ChromeVox-näytönlukuohjelmaan liittyviä kommentteja tai kysymyksiä näiltä sivustoilta:

Google, Google Workspace ja niihin liittyvät merkit ja logot ovat Google LLC:n tavaramerkkejä. Muut yritysten ja tuotteiden nimet voivat olla niihin liittyvien yritysten tavaramerkkejä.