Rapportregels maken en beheren

Meldingen instellen op basis van logboekgebeurtenisgegevens

Rapportregels zijn aangepaste regels waarmee u meldingen kunt instellen op basis van logboekgebeurtenisgegevens (voorheen controlelogboeken genoemd) die worden weergegeven op de controle- en onderzoekspagina.

Als u een regel wilt maken, stelt u voorwaarden in voor de regel en geeft u op welke acties moeten worden uitgevoerd wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan. Een regel is gewoon een manier om te zeggen: als x gebeurt, moet y automatisch worden gedaan. U kunt bijvoorbeeld een rapportregel instellen zodat u een melding krijgt als een gebruiker een Drive-bestand zichtbaar maakt op het web. U kunt ook instellen dat u een e-mailmelding en/of een melding in het Meldingencentrum krijgt als de regel wordt getriggerd.

Opmerking:

Een rapportregel maken

U maakt rapportregels op de pagina Regels. Hier kunt u maximaal 50 meldingen instellen.

Volg deze stappen:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Regels en klik op Regel maken > Rapporten.
  3. Vul bij Naam regel een naam in, bijvoorbeeld Gegevens extern delen.
  4. Vul een beschrijving in, bijvoorbeeld Waarschuwen als documenten buiten het bedrijf worden gedeeld.
  5. Klik op Volgende: Voorwaarden bekijken.
  6. Kies een gegevensbron, bijvoorbeeld Gebeurtenissen in het beheerderslogboek.
  7. Klik op Een filter toevoegen.
  8. Kies een van de kenmerken voor het filter, bijvoorbeeld Handelende gebruiker, Apparaattype of Gebeurtenis.

Opmerking: Voor een volledige lijst met kenmerken en kenmerkbeschrijvingen voor elke gegevensbron gaat u naar Gegevensbronnen voor de controle- en onderzoekspagina en kiest u de Help-artikelen in de lijst met gegevensbronnen.
  9. Kies een waarde voor het filter, bijvoorbeeld het type gebeurtenis (zoals Eigendom van document overgezet) of het e-mailadres van de handelende gebruiker.
    • U kunt maar één waarde voor het kenmerk toevoegen. Het veld Handelende gebruiker kan bijvoorbeeld maar één gebruiker bevatten. Als u meerdere waarden wilt toevoegen, gebruikt u de voorwaardenbuilder om een OR-operator toe te voegen en voegt u hetzelfde kenmerk toe met een extra waarde.
    • U kunt meerdere filters aan de regel toevoegen door nog een keer op Een filter toevoegen te klikken, een kenmerk te kiezen en een waarde in te voeren.
  10. Klik op Volgende: Acties toevoegen.
  11. Kies of deze regel een melding moet triggeren in het Meldingencentrum.
    U kunt een ernstniveau kiezen (hoog, gemiddeld of laag). U kunt er ook voor kiezen e-mailmeldingen te sturen door het vakje voor Alle hoofdbeheerders aan te vinken en/of op E-mailontvangers toevoegen te klikken om e-mails naar bepaalde beheerders te sturen als de regel wordt getriggerd.
  12. Klik op Volgende: Controleren om de regelgegevens te bekijken of te bewerken.
  13. Klik op Regel maken.

Opmerking: Rapportregels ondersteunen geen voorwaarden die zijn gekoppeld met de OR-operator. Als u een rapportregel instelt, kunt u het tabblad Voorwaardenbuilder gebruiken. Hier worden filters getoond als voorwaarden met AND-operators. U kunt ook het tabblad Filter gebruiken en eenvoudige parameter- en waardeparen toevoegen om de zoekresultaten te filteren.

De pagina Regels: Rapportregels bekijken en bewerken

Nadat u een rapportregel heeft gemaakt, kunt u de gegevens van de regel bekijken op de pagina Regels.

Op de pagina Regels ziet u ook een lijst met alle regels die zijn gemaakt door beheerders in uw domein. Ga naar de homepage van de Google Beheerdersconsole en klik op Regels.

Op de pagina Regels kunt u het volgende doen:

• De lijst met regels filteren door op Een filter toevoegen te klikken.
  • Regelgegevens bekijken en bewerken door op een van de regels te klikken.
  • Regels verwijderen.
  • Nieuwe regels maken.

Opmerking: Als u een rapportregel wilt maken, bekijken of bewerken, moet u het recht Rapporten hebben.

E-mailmeldingen

Als u e-mailmeldingen instelt voor uw regel, worden er e-mails verzonden naar opgegeven ontvangers wanneer de regel wordt getriggerd. De e-mailmelding bevat een samenvatting van de regel die de melding heeft getriggerd, waaronder de regelnaam, de drempelgegevens en de brongegevens. Beheerders die de e-mailmelding krijgen, kunnen op Melding bekijken klikken om naar de pagina Meldingsgegevens in het Meldingencentrum te gaan.