Gebruikers toestaan gemachtigde toegang te geven tot een Gmail-account

Dit artikel is bedoeld voor Google Workspace-beheerders die Gmail-machtigingen willen instellen voor een organisatie. Als u gemachtigden wilt toevoegen aan uw eigen Gmail-account, gaat u naar E-mails machtigen en eraan samenwerken.

Als beheerder van uw organisatie (bijvoorbeeld uw werk of school) bepaalt u of gebruikers toegang kunnen geven tot hun Gmail-account. U kunt iedereen de mogelijkheid geven toegang te verlenen tot hun account. U kunt die mogelijkheid ook alleen aan mensen op bepaalde afdelingen geven. U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

• Voeg een assistent als gemachtigde toe aan uw Gmail-account, zodat deze namens u e-mails kan lezen en sturen.
  • Voeg een groep in Groepen (bijvoorbeeld de verkoopafdeling) toe als gemachtigde om iedereen toegang te geven tot één Gmail-account.

Gebruikers kunnen alleen toegang geven aan een andere gebruiker in dezelfde organisatie, ongeacht hun domein of organisatie-eenheid.

Limieten en beperkingen voor machtigingen

• De optie Gebruikers toestaan een Google-groep toegang te geven tot hun mailbox: Als u deze optie wilt gebruiken, moet deze aanstaan voor de OE van het gemachtigde account en voor de OE van elk groepslid. Groepsleden die bij een OE horen waarvoor deze optie uitstaat, hebben geen toegang tot het gemachtigde account.
  • Bij gemiddeld gebruik kunnen ongeveer 40 gemachtigde gebruikers tegelijk een Gmail-account gebruiken. Als een of meer gemachtigden het account vaker gebruiken dan gemiddeld, kan dit aantal lager zijn.
  • Geautomatiseerde processen die regelmatig toegang hebben tot Gmail kunnen er ook toe leiden dat minder gemachtigden tegelijk een account kunnen gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld API's of browserextensies die regelmatig toegang hebben tot Gmail.
  • Aan een Gmail-account kunnen maximaal 1000 unieke gemachtigden worden toegewezen. Een groep in Groepen telt als één gemachtigde voor de limiet.
  • Automatisch aanvullen is niet beschikbaar voor gemachtigde gebruikers als ze de Gmail-zoekbalk gebruiken in het gemachtigde account.
  • Met machtigingen worden de limieten voor een Gmail-account niet verhoogd. Voor Gmail-accounts met gemachtigde gebruikers gelden de standaard limieten en beleidsregels voor Gmail-accounts. Ga naar Limieten en beleid voor Gmail voor meer informatie.

Gmail-machtigingen aanzetten voor uw gebruikers

Voordat u begint: Als u wilt dat de instelling geldt voor bepaalde gebruikers, plaatst u hun accounts in een organisatie-eenheid.
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenGebruikersinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Klik op E-mailmachtigingen.
  5. Vink het vakje aan voor Gebruikers toestaan andere gebruikers in het domein te machtigen voor toegang tot hun postvak.
  6. (Optioneel) Als u wilt dat gebruikers kunnen opgeven welke afzendergegevens worden weergegeven in berichten die gemachtigden vanuit hun account sturen, vinkt u het vakje aan voor Gebruikers toestaan om deze instelling aan te passen.
  7. Selecteer een optie voor de afzendergegevens die standaard worden opgenomen in berichten die worden gestuurd door gemachtigden:
    • Laten zien wie accounteigenaar is en wie de gemachtigde is die de mail heeft verzonden: Berichtkoppen bevatten de e-mailadressen van de Gmail-accounteigenaar en van de gemachtigde.
    • Alleen de accounteigenaar laten zien: Berichten bevatten alleen het e-mailadres van de Gmail-accounteigenaar. Het e-mailadres van de gemachtigde wordt niet weergegeven.
  8. (Optioneel) Als u wilt dat gebruikers een groep kunnen toevoegen aan Groepen als gemachtigde, vinkt u het vakje aan voor Gebruikers toestaan een Google-groep toegang te geven tot hun mailbox.
  9. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.
  10. (Optioneel) Herhaal stap 3-9 om Gmail-machtigingen aan te zetten voor andere organisatie-eenheden.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Gebruikers gemachtigden laten instellen voor hun account

Nadat u e-mailmachtigingen heeft aangezet, kunnen uw gebruikers in de Gmail-instellingen gemachtigden toewijzen. Gemachtigden kunnen dan berichten lezen, sturen en ontvangen namens de gebruiker.

Stuur gebruikers naar E-mails machtigen en eraan samenwerken voor meer informatie.

Gmail-machtigingen uitzetten

Met deze stappen zet u Gmail-machtigingen uit voor gebruikers in uw organisatie. Als u een gemachtigde uit uw account wilt verwijderen, gaat u naar hier .

Als u machtigingen uitzet, worden alle machtigingsrelaties in uw organisatie uitgezet, maar niet verwijderd. Als u machtigen weer aanzet, worden de oude machtigingsrelaties meteen weer actief.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenGebruikersinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Klik op E-mailmachtigingen.
  5. Haal het vinkje weg voor Gebruikers toestaan andere gebruikers in het domein te machtigen voor toegang tot hun postvak.
  6. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.
  7. (Optioneel) Herhaal stap 3-6 om Gmail-machtigingen uit te zetten voor andere organisatie-eenheden.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Machtigingen beheren in uw organisatie

Ontwikkelaars in grote organisaties kunnen de Gmail API gebruiken om gemachtigden in elk account in hun organisatie te beheren (hiervoor is programmeerkennis vereist). Zie Gemachtigden beheren voor meer informatie.