Tips voor videobewerking

Je eerste opnamesessie is klaar, maar hoe maak je nu een geweldige video van je beeldmateriaal? In deze video krijg je vanYouTube Creator TheNotoriousKIA een complete handleiding voor videobewerking voor beginners. Volg de 12 basisstappen voor videobewerking van Kia en laat jouw idee werkelijkheid worden.

Beginnersgids voor videobewerking

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Denk tijdens het filmen al na over het nabewerken

Het is het beste om al tijdens de schrijffase over de nabewerking na te denken. Als je al vanaf het begin over de nabewerking nadenkt, kun je bepalen hoe je video eruit komt te zien en hoe je kijkers erop zullen reageren.

Houd rekening met de cameraposities, -hoeken en -bewegingen. Denk na over het begin en het einde van je video en de belangrijke momenten daartussenin. Voor grotere projecten kun je een eenvoudige lijst met shots maken zodat je niets vergeet.

Stel jezelf de volgende vragen:

• Wanneer moet ik meerdere opnamen maken om het juiste shot te krijgen?
  • Heb ik extra beeldmateriaal nodig voor mijn B-roll, trailer of teasers?

Naarmate je meer bedreven raakt in nabewerking, kun je besluiten om een geavanceerder bewerkingsprogramma te kopen. Houd rekening met de volgende punten als je op zoek gaat:

• Budget. Er zijn veel goedkope apps op de markt, zowel voor beginners als voor gevorderden. Geavanceerde apps voor videobewerking worden meestal gebruikt voor grotere projecten. Kijk of er proefperioden of kortingen voor het onderwijs te vinden zijn.
  • Apparatuur. Gebruik je een smartphone, spiegelreflexcamera of professionele camcorder? Film je in SD of HD? Bekijk de technische specificaties van elke app om te zien welke soorten camera's en bestandsindelingen worden ondersteund Bekijk ook de systeemvereisten voor je computer.
  • Functies. Zelfs betaalbare programma's bieden vaak veel verschillende functies aan, zoals kleurcorrectie om je beelden er echt uit te laten springen. Duurdere apps bieden complexere mogelijkheden zoals teamprojecten en aanpasbare werkomgevingen.

Je kunt je video's optimaliseren in YouTube Studio door eindschermen toe te voegen en voor of na de publicatie secties van je video in te korten. Je kunt ook muziek en geluidseffecten aan je video toevoegen met de Audiobibliotheek in YouTube Studio.

Professioneel bewerken

Oefening baart kunst, en dat geldt zeker ook voor de bewerking van video's. Met deze tips kan je nabewerking steeds beter worden:

• Ken je software. Welke bewerkingssoftware je ook gebruikt, het kan altijd nuttig zijn om de sneltoetsen eens op te zoeken voor taken die je vaak uitvoert. Je kunt ook veel video's vinden op YouTube (of andere sites) met coole trucs voor het bewerken van je video.
  • Bewerk het tempo. Denk na over het tempo en ritme van je video. Wil je snel van het ene naar het andere shot om intensiteit en spanning op te bouwen? Of geef je de kijkers liever meer tijd om alles in zich op te nemen en na te denken over wat er gebeurt? Sommige editors gebruiken jump cuts om ongewenste tekst of stopwoordjes weg te halen.
  • Richt je op je publiek. Het allerbelangrijkste is de manier waarop je contact maakt met je publiek. Als je al een aantal video's hebt geüpload, kun je eens kijken naar je kijkersloyaliteit in YouTube Analytics. Dalingen kunnen betekenen dat kijkers deze delen overslaan of de video verlaten. Denk na waarom kijkers wel naar je topvideo's bleven kijken en welke rol videobewerking daarbij kan hebben gespeeld.

Dit raden wij aan

Begin met wat je hebt. Telefoons en computers worden vaak geleverd met vooraf geïnstalleerde bewerkingssoftware.

Hierna: bekijk Tips voor beleid en richtlijnen van YouTube