Inzicht in je vlucht- en boekingsopties

Er komt een hoop kijken bij een vliegreis. Google Vluchten werkt samen met meer dan 300 luchtvaartmaatschappijen, online reisbureaus en verzamelsites, zodat jij makkelijk je reis kunt uitstippelen en kunt bepalen hoe je je ticket koopt. We willen dat je alle informatie bij de hand hebt om een keuze te maken. Daarom geven we je toegang tot de informatie van onze partners. Meestal zie je meerdere luchtvaartmaatschappijen of andere entiteiten voor één vlucht, maar soms zijn de boekingsopties anders dan je misschien verwacht. Hier zijn een paar tips voor Zoeken naar vluchten:

• Codesharing: Veel luchtvaartmaatschappijen sluiten codeshare-overeenkomsten met andere maatschappijen, zodat meerdere luchtvaartmaatschappijen tickets kunnen verkopen voor dezelfde vlucht. De luchtvaartmaatschappij die de vlucht daadwerkelijk uitvoert, wordt de 'operating carrier' genoemd. De andere maatschappijen die tickets voor deze vlucht verkopen, zijn 'marketing carriers'. Als je op Google naar vluchten zoekt, kun je informatie over operating en marketing carriers vinden door de details van een vlucht te bekijken. Je kunt codeshare-vluchten herkennen aan de tekst 'Ticket wordt ook verkocht door', gevolgd door de marketing carriers van het reisschema.
  • Interlines: Luchtvaartmaatschappijen kunnen ook interline-overeenkomsten sluiten met andere maatschappijen. Consumenten kunnen dan één reis boeken waarbij ze ook reizen met andere luchtvaartmaatschappijen. Als je op Google Vluchten reisschema's met meerdere luchtvaartmaatschappijen vindt en je niet bij elke luchtvaartmaatschappij apart hoeft te boeken, gaat het waarschijnlijk om een vlucht waarvoor een interline-overeenkomst is gesloten.
  • Virtual interlines: Een virtual interline is een combinatie van vluchten van luchtvaartmaatschappijen zonder een codeshare- of interline-overeenkomst. Bij virtual interlines moeten reizigers bij het overstappen meestal bij elke vlucht apart inchecken en hun bagage ophalen en opnieuw inchecken. Er is dus geen contact tussen de verschillende luchtvaartmaatschappijen waarmee ze reizen. Wel heb je dan meer vluchtopties en lagere prijzen. Sommige online reisbureaus waarmee Google samenwerkt, bieden de optie om virtual interlines te boeken. Deze herken je aan de tekst 'Afzonderlijke tickets samen geboekt'.
  • Kennisgevingen over vluchten: Soms wordt een vlucht uitgevoerd door een entiteit die geen luchtvaartmaatschappij is (of luchtvaartmaatschappij die tickets aan consumenten verkoopt). In dat geval zie je de tekst 'Vliegtuig en personeel van [andere entiteit]' in de vluchtgegevens.
  • Luchtvaartmaatschappijen en online reisbureaus hebben hun eigen regels. Nadat je op Google de gewenste reis hebt geselecteerd, krijg je minimaal één link om de reis te boeken via een van de luchtvaartmaatschappijen of online reisbureaus waarmee Google samenwerkt. Soms krijg je heel veel boekingsopties. Je ziet dan meerdere luchtvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld als er een codeshare-overeenkomst is gesloten) of online reisbureaus die je het ticket kunnen verkopen. Soms bieden partners een vlucht wel aan, maar hebben ze regels waardoor we niet mogen linken naar de vlucht op hun eigen website. We willen je in ieder geval de beschikbare opties laten zien, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken.