Ontwikkelen: RAW-bewerking

De tool Ontwikkelen wordt onmiddellijk gestart wanneer u een RAW-bestand opent, maar is ook toegankelijk via het menu 'Tools en filters' als u het RAW-bestand heeft geopend. Nadat u het bestand heeft geopend, veegt u verticaal over de afbeelding om het menu 'Bewerken' te openen. Zodra u een optie heeft geselecteerd, veegt u horizontaal om het gekozen effect te versterken. Het menu omvat de volgende opties:

• Belichting De hoeveelheid licht in de afbeelding aanpassen.
  • Schaduwen Alleen de helderheid van de schaduwen (oftewel de donkerste gedeelten van de afbeeldingen) aanpassen.
  • Highlights Alleen de helderheid van de highlights (oftewel de lichtste gedeelten van de afbeelding) aanpassen.
  • Contrast De mate van verschil tussen schaduwen en highlights aanpassen.
  • Structuur De hoeveelheid details in de afbeelding vergroten. Voor het effect 'Structuur' wordt een uniek algoritme gebruikt om de textuur van objecten in de hele foto te versterken, zonder dat dit effect heeft op de randen van de objecten.
  • Temperatuur De balans tussen koele blauwe tinten en warme gele tinten in de afbeelding aanpassen.
  • Tint De balans tussen groene en magenta tinten in de afbeelding aanpassen.

Wat is RAW?

Een digitale camera meet rood, groen en blauw licht afzonderlijk en analyseert deze metingen vervolgens om kleuren te maken. Er zijn echter veel meer kleuren die een camera kan meten dan alleen de kleuren die zichtbaar zijn voor het menselijk oog.

JPEG-bestanden zijn bijvoorbeeld afbeeldingen die bestaan uit werkelijke kleuren die het oog kan zien. Extra kleurgegevens worden beperkt en vereenvoudigd, waardoor de lichtste en donkerste gedeelten van de afbeelding bijvoorbeeld als effen wit of effen zwart kunnen worden weergegeven.

In RAW-bestanden worden de oorspronkelijke sensorgegevens opgeslagen, wat betekent dat het RAW-bestand in feite nog geen afbeelding is. Gedeelten die er als effen wit of effen zwart kunnen uitzien, kunnen nog steeds worden aangepast om kleurgegevens te herstellen.

Compatibiliteit

• Android Snapseed bewerkt DNG RAW-bestanden op elk apparaat dat DNG-beelden kan vastleggen en op de meeste andere recente apparaten
  • iOS Snapseed bewerkt RAW-bestanden van de volgende lijst met cameramodellen op alle moderne mobiele Apple-apparaten*
    • Canon EOS 1Ds Mark II, 1D Mark III, 1Ds Mark III, 1D Mark IV, 1Dx, 5D, 5D Mark II, 5D Mark III, 6D, 7D, 7D Mark II, 20D, 30D, 40D, 50D, 60D, 70D, 100D (Kiss X7, Rebel SL1), 350D (Kiss Digital N, Digital Rebel XT), 400D (Kiss Digital X, Digital Rebel XTi), 450D (Kiss X2, Rebel XSi), 500D (Kiss X3, Rebel T1i), 550D (Kiss X4, Rebel T2i), 600D (Kiss X5, Rebel T3i), 650D (Kiss X6i, Rebel T4i), 700D (Kiss X7i, Rebel T5i), 750D (Kiss X8i, Rebel T6i), 1000D (Kiss F, Rebel XS), 1100D (Kiss X50, Rebel T3), RebelT6 760D, Rebel T6 8000D, 1200D, M
    • Canon Powershot G1X, G7X, G12, G16, S100
    • Fuji X100
    • Nikon 1AW1, 1J1, 1J2, 1J3, 1J4, 1S1, 1S2, 1V1, 1V2, 1V3, D3, D3X, D4, D4S, D40, D40X, D50, D60, D70, D70s, D80, D90, D200, D300, D300s, D600, D610, D700, D750, D800, D800E, D810, D3000, D3100, D3200, D3300, D5000, D5100, D5200, D5300, D5500, D7000, D7100, D7200, Df, Coolpix A, Coolpix p7800
    • Olympus E-M1, E-M5, E-M10, E-P1, E-P2, E-P3, E-P5, E-PL3, E-PL5, E-PL7, OM-D E-M5 Mark II
    • Panasonic CM1, FZ300, G70, GF1, GF3, GF5, GF7, GH3, GH4, GM1, GM5, GX1, GX8, LX5, LX7, LX100
    • Sony A7, A7R, A7S, A7 Mark II, A55, A58, A65, A77, A77 Mark II, A99, A700, A3000, A5000, A5100, A6000, QX1, NEX-5, NEX-5N, NEX-5R, NEX-6, NEX-7, NEX-C3, NEX-F3, RX1, RX1R, RX10, RX10 Mark II, RX100, RX100 Mark II, RX100 Mark III, RX100 Mark IV
    • DNG-bestanden Alle .dng-bestanden

*Van iPad 2, iPad 3, iPad 4 en iPad mini is bekend dat deze artefacten produceren op sommige foto's die met bepaalde camera's zijn gemaakt

Importworkflows

De volgende workflows worden ondersteund voor de import van RAW-bestanden naar uw mobiele apparaten:

iOS

• Lightning-naar-SD-kaartlezer leest alle ondersteunde RAW-bestanden en biedt de gebruiker de mogelijkheid deze te importeren naar de filmrol. Opmerking: Sommige DNG-bestanden kunnen leeg lijken in de interface en de filmrol, maar worden wel juist weergegeven in Snapseed. Meer informatie vindt u in de Apple Store.
  • Lightning-naar-USB-camera-adapter kan worden gebruikt in combinatie met de USB-poort van een camera of zelfs een USB-SD-kaartlezer om alle ondersteunde RAW-bestanden te lezen en biedt de gebruiker de mogelijkheid deze te importeren naar de filmrol. Meer informatie vindt u in de Apple Store.
  • Eyefi MobiPro RAW-bestanden kunnen via wifi worden overgezet naar een iOS-apparaat met de Eyefi Mobi-app en de optie voor het delen of opslaan voor foto's. Foto's worden in de filmrol opgeslagen als RAW-bestanden. Opmerking: Hiervoor is iOS 9.3.4 vereist.
  • Google Drive Selecteer een foto in Drive, tik op het pictogram met drie punten en selecteer vervolgens 'Een kopie verzenden'. Vervolgens wordt het bestand door Drive gedownload. Selecteer 'Bewaar foto' om deze in de filmrol op te slaan of 'Open in' om de foto meteen in Snapseed te openen. Opmerking: Hiervoor zijn Drive versie 4.12 en iOS 9.3.4 vereist.
  • Apple Mail E-mail een RAW-bestand, download dit in Mail, open vervolgens het fotovoorbeeld en tik op het deelpictogram. Selecteer 'Bewaar foto' om deze in de filmrol op te slaan of 'Kopieer naar Snapseed' om de foto meteen in Snapseed te openen.