'Toegang via schakelaar' gebruiken

'Toegang via schakelaar' is een alternatieve invoermethode voor je Chromebook. Als je Toegang via schakelaar gebruikt, scant het systeem de items op je scherm totdat je een schakelaar gebruikt om een selectie te maken. Schakelaars kunnen worden gebruikt met het ingebouwde toetsenbord of een extern apparaat dat je verbindt via bluetooth of USB.

'Toegang via schakelaar' instellen

Belangrijk: Als je een extern apparaat wilt gebruiken voor de schakelaars, moet je zorgen dat het apparaat is verbonden met je Chromebook voordat je 'Toegang via schakelaar' instelt.

Toegang via schakelaar aanzetten

1. Selecteer rechtsonder op je Chromebook de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen  en dan Toegankelijkheid.
  3. Selecteer bij Toetsenbord en tekstinvoer de optie Toegang via schakelaar en dan Instellingen voor Toegang via schakelaar.
    • Als je Toegang via schakelaar aanzet, krijg je een instelhandleiding te zien waarmee je je schakelaars kunt instellen.
  4. Wijs een schakelaar toe aan de actie Selecteren. Met deze schakelaar kun je items op het scherm selecteren.
  5. Als je meerdere schakelaars wilt gebruiken om de kiezer tussen items op het scherm te verplaatsen, kun je schakelaars toewijzen voor de acties Volgende en Vorige.
    • Als je maar één schakelaar hebt, kun je schakelen tussen verschillende items op het scherm door Automatisch scannen aan te zetten.

Tip: Je kunt de instelhandleiding opnieuw uitvoeren om verschillende schakelaars in te stellen.

Automatisch of handmatig scannen gebruiken

Automatisch scannen gebruiken

Met automatisch scannen wordt de kiezer automatisch verplaatst tussen verschillende items op het scherm totdat je een selectie maakt. Als je maar één schakelaar hebt, gebruik je automatisch scannen.
Zo start je het scannen:
  1. Druk op de schakelaar die is toegewezen aan de actie Selecteren. Hiermee wordt de kiezer automatisch verplaatst tussen verschillende selecteerbare items.
  2. Druk nogmaals op de schakelaar om het gemarkeerde item te selecteren.

Handmatig scannen gebruiken

Belangrijk: Handmatig scannen vereist meer dan één schakelaar. Als je maar één schakelaar hebt, gebruik je automatisch scannen.
  1. Als je de kiezer wilt verplaatsen tussen verschillende items op het scherm, druk je op de schakelaar die aan de knop Volgende is toegewezen totdat het gewenste item is gemarkeerd.
    • Als je 3 schakelaars hebt, kun je ook de schakelaar Vorige gebruiken om terug te bladeren door de items.
  2. Druk op de schakelaar Selecteren om het gemarkeerde item te selecteren.

Puntscannen gebruiken

Met puntscannen kun je specifieke gedeelten van het scherm vinden die geen duidelijke knop hebben om te selecteren of die te veel opties hebben. Je kunt puntscannen altijd aanzetten.
Puntscannen aanzetten
Belangrijk: Als Automatisch scannen aanstaat, wordt de kiezer automatisch verplaatst tussen verschillende selecteerbare items in het actiemenu.
  1. Druk op de schakelaar die is toegewezen aan de actie Selecteren.
  2. Als het actiemenu verschijnt, druk je op de schakelaar Volgende om naar Puntscannen te gaan.
  3. Druk op de schakelaar Selecteren om Puntscannen te selecteren.
Item selecteren

Als je Puntscannen selecteert, begint de scan.

1. Als de scan voor het horizontale bereik begint, druk je op de schakelaar Selecteren als het bereik overeenkomt met het gebied dat je wilt selecteren.
  2. Druk weer op de schakelaar Selecteren om de horizontale positie te vergrendelen.
  3. Als de scan voor het verticale bereik begint, druk je op de schakelaar Selecteren als het bereik overeenkomt met het gebied dat je wilt selecteren.
  4. Druk weer op de schakelaar Selecteren om de verticale positie te vergrendelen.
  5. Zodra de locatie is bevestigd, zet je in het actiemenu de focus op de actie 'Klik met linkermuisknop' en druk je daarna op de schakelaar Selecteren om het item te selecteren.

Tip: Als de klikactie is afgerond, wordt de scan hervat.

Snelheid van puntscannen wijzigen
  1. Selecteer rechtsonder op je Chromebook de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen  en dan Toegankelijkheid.
  3. Selecteer bij Toetsenbord en tekstinvoer de optie Toegang via schakelaar en dan Instellingen voor Toegang via schakelaar.
  4. Verplaats onder 'Snelheid van puntscannen' de schuifregelaar tussen Langzaam en Snel.

Andere veelvoorkomende taken uitvoeren

Een item uit een groep selecteren
Verschillende menuopties of items in een venster worden soms gegroepeerd om de efficiëntie te verbeteren. Als je een item niet kunt selecteren, bevind je je misschien niet in de juiste itemgroep.

Als het item dat je wilt selecteren, zich in een itemgroep bevindt:

1. Selecteer de itemgroep.
  2. Ga naar het item dat je wilt selecteren.

Als het item dat je wilt selecteren, zich buiten de momenteel geselecteerde itemgroep bevindt:

1. Selecteer Terug  om de itemgroep te sluiten.
  2. Selecteer de juiste itemgroep.
  3. Ga naar het item dat je wilt selecteren.
Het actiemenu gebruiken
Als je een item selecteert waaraan meerdere acties zijn gekoppeld, opent 'Toegang via schakelaar' een contextmenu. In dit menu kun je kiezen uit verschillende acties.

Zo selecteer je een actie in het menu:

1. Doorloop de menuopties.
  2. Druk op de schakelaar.

Zo sluit je het actiemenu:

1. Doorloop de beschikbare opties totdat je Terug  markeert.
  2. Selecteer de knop.
Tekst bewerken
  1. Selecteer een tekstveld.
  2. Vanuit het contextmenu:
    • Selecteer Dicteren om de tekst uit te spreken die je wilt opgeven.
    • Selecteer Schermtoetsenbord om het schermtoetsenbord te openen.
      • De kiezer scant toetsenbordrijen. Nadat je een rij hebt geselecteerd, scant de kiezer de afzonderlijke letters in die rij.