Android TV toegankelijker maken

Je kunt de ingebouwde schermlezer, ondertiteling en meer gebruiken om je Android TV toegankelijker te maken.

Belangrijk: De functies en opties op je apparaat kunnen verschillen, afhankelijk van je Android-versie en tv-model.

Een schermlezer gebruiken

Als je een schermlezer gebruikt, kun je horen wat er gebeurt op je tv of beeldscherm.

Belangrijk: Als je de schermlezer wilt aanzetten, heb je hulp nodig van iemand zonder gezichtsbeperking.

1. Ga op je Android TV naar Instellingen Instellingen.
  2. Selecteer onder Apparaatvoorkeuren de optie Toegankelijkheid Toegankelijkheid en dan TalkBack en dan Aanzetten.

De instellingen voor de schermlezer wijzigen

1. Ga op je Android TV naar Instellingen Instellingen.

2. Selecteer onder Apparaatvoorkeuren de optie Toegankelijkheid Toegankelijkheid en dan TalkBack en dan Configuratie.
  3. Kies je voorkeursinstellingen voor:
    • Spraakvolume
    • Uitgebreidheidsniveau
      • Toetsenbordecho
      • Gebruikstips
    • Gesproken wachtwoorden
Tip: Voor meer opties en instellingen voor TalkBack, zoals de spraaksnelheid en intonatie, selecteer je Tekst-naar-spraak in het menu Toegankelijkheid.

Ondertiteling gebruiken

1. Ga op je Android TV naar Instellingen Instellingen.
  2. Selecteer onder Apparaatvoorkeuren de optie Toegankelijkheid Toegankelijkheid en dan Ondertiteling.
  3. Selecteer de bron.
  4. Kies de gewenste opties.

Audiobeschrijvingen gebruiken

1. Ga op je Android TV naar Instellingen Instellingen.
  2. Selecteer onder Apparaatvoorkeuren de optie Toegankelijkheid Toegankelijkheid en dan Audiobeschrijving.
  3. Kies een optie.

Lettergrootte wijzigen

Belangrijk: Je kunt op deze manier niet de lettergrootte in de Google Chrome-app aanpassen. Die kun je via de app zelf instellen.

Zo maak je de lettergrootte groter of kleiner:

1. Ga op je Android TV naar Instellingen Instellingen.
  2. Selecteer onder Apparaatvoorkeuren de optie Toegankelijkheid Toegankelijkheid en dan Tekst en weergave.
  3. Selecteer Lettergrootte.
  4. Gebruik de schuifregelaar om de lettergrootte te kiezen.

Tekst met hoog contrast aanzetten

1. Ga op je Android TV naar Instellingen Instellingen.
  2. Selecteer onder Apparaatvoorkeuren de optie Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
  3. Zet Tekst met hoog contrast (experimenteel) aan.

Toegang via schakelaar aanzetten

1. Ga op je Android TV naar Instellingen Instellingen.
  2. Selecteer onder Apparaatvoorkeuren de optie Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
  3. Selecteer onder Services de optie Toegang via schakelaaren dan Aanzetten en dan OK.

Tip: Meer informatie over Toegang via schakelaar voor Android

Snelkoppelingen voor toegankelijkheid gebruiken

Met snelkoppelingen voor toegankelijkheid kun je op een snelle manier toegankelijkheidsfuncties aanzetten.

Belangrijk: Als je snelkoppelingen voor toegankelijkheid wilt gebruiken, moet je deze eerst aanzetten.

1. Ga op je Android TV naar Instellingen Instellingen.
  2. Selecteer onder Apparaatvoorkeuren de optie Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
  3. Selecteer Snelkoppeling toegankelijkheid aanzetten.
    • Standaard wordt met deze snelkoppeling TalkBack geactiveerd.
  4. Selecteer Service van sneltoets om de snelkoppeling te wijzigen die je wilt toevoegen.
  5. Kies een snelkoppeling die je wilt opnemen.
  6. Selecteer OK.

Voor het gebruik van de snelkoppeling houd je op je afstandsbediening de pijl-terug en de pijl-omlaag tegelijkertijd 3 seconden ingedrukt.